Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 45 997 eri kirjanimikettä. Näistä on esillä Citycenterissä 7 766, Kaisaniemen Sivullisessa 35 530 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 8 392 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 6 179 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!

LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Arvatkaas, mitä kohta kasvaa Kaivopihalle vanhan Ruohonjuuren tilalle! 🌹
Kyllä, lisää Rosebudin myymälöitä. Ovet avaamme näillä näkymin viikolla 47.

Rosebud Sivullisen ohjelma 11/2022

Perjantai 25.11. klo 17-18

Jaana Seppänen ja Johanna Venho: Millaista on kirjoittaa oikeista henkilöistä fiktiona?

 

Johanna Venho on kirjailija ja runoilija, joka kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Tove Janssonista kertova romaani Syyskirja (WSOY) ja Sylvi Kekkosen elämään nivoutuva Ensimmäinen nainen (WSOY) tuovat esiin Venhon taidon eläytyä toisen ihmisen maailmaan. Ensimmäinen nainen oli vuonna 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

 

Jaana Seppänen on kirjailija ja kääntäjä, jonka tuotantoon sisältyy romaaneja, esseekokoelmia ja ranskan kielestä suomennettua kaunokirjallisuutta. Seppäsen tuorein romaani Maamme laulu (Aviador) kuvaa suuriin mullistuksiin valmistautuvaa 1900-luvun alun Helsinkiä. Teoksessa Seppänen asettuu taidokkaasti niin Bobrikovin tyttären kuin kansalaisaktivisti-kirjailija Conrad Zilliacuksen maailmaan.

 

Perjantai 25.11. klo 18-19

 

Kirjallisuussalonki Ääneen

 

Marraskuun salongin aiheena on autofiktiivinen runous, ja se järjestetään perjantaina 25.11. klo 18 alkaen. Kirjailijavieraina ovat Susi Nousiainen, Nelli Ruotsalainen ja Hanna Storm, ja heitä haastattelee kriitikko Vesa Rantama.

 

Lue lisää tapahtumasta täältä.

 

Lauantai 26.11. klo 14-15

 

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä - kirjailijahaastattelu

 

Miksi myös eläimillä on väliä? Tästä puhutaan "Esseitä eläimistä" -kirjan (Into) esittelytilaisuudessa. Mukana kirjan kirjoittaja filosofi Elisa Aaltola, haastattelijana kirjailija Laura Gustafsson.

 

Tilaisuuden Facebook-tapahtuma. 

 

Tiistai 29.11. klo 12.00-16.15

 

Vanhuusoikeuden ajankohtaisseminaari: Vanhusten oikeudet hyvinvointialueilla 

 

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Sosiaalioikeudellinen seura ry (SSOS) ja Vanhusoikeuden asiantuntijoiden verkosto (VAASI). Seminaari on maksuton ja kaikille avoin.

 

Keskiviikko 30.11. klo 14.00-15.30

 

Vaikeimmin vammaisten nuorten liikunnallinen osallisuus -teoksen julkistus 

 

Susan Eriksson ja Eero Saukkonen esittelevät uutuusteostaan Vaikeimmin vammaisten nuorten liikunnallinen osallisuus. Heitä haastattelee viestintäsuunnittelija Peppi Santaniemi Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöstä. 

 

Tapahtumasta lisää Nuorisotutkimusseuran sivuilla

 

Keskiviikko 30.11. klo 17.30-19.00

 

Hoitava lukeminen (Vastapaino)

 

Kaunokirjallisuus saa parhaimmillaan lukijan pohtimaan syvällisiä kysymyksiä, kuten ”Kuka minä olen?” tai ”Mikä minusta tulee”. Mutta voiko lukeminen hoitaa? Hoitava lukeminen avaa käytännöllisiä ja kriittisesti pohtivia näköaloja lukemisen terapeuttiseen tai hoitavaan vaikutukseen.

 

Rosebud Sivullisessa järjestetään paneelikeskustelu lukemisen hoitavuudesta. Paneelin juontaa Johanna Matero. Keskustelussa mukana Jaana Huldén, Minna Huotilainen, Johanna Kaakinen, Eevastiina Kinnunen, Päivi Kosonen ja Hanna Meretoja. 

 

Torstai 1.12. klo 14-15 Finlandia-voittajat !

 

Torstai 1.12. klo 16.00-17.30

 

Juho Saari: Kalajoen kahakka (SKS) ja Kuuluisan kuoleman varjo (Gaudeamus) Haastattelijana toimii historiantutkija Tapio Bergholm.

 

Tuoreessa teoksessaan Kalajoen kahakka Juho Saari selvittää Kalajoen nuorisoseurantalolla lokakuun 9. päivänä vuonna 1953 pidettyjen markkinatanssien vilvoittelutauon tapahtumia, jotka johtivat poikkeukselliseen tapahtumaketjuun. Poliisien ja iltamiin osallistuneiden miesten kymmenkunta minuuttia kestäneestä kahakasta kehkeytyi Suomen historian viimeinen kansankapina, jota selviteltiin lopulta korkeimmassa oikeudessa. Saari analysoi kapinaan liittyvän tapahtumaketjun taustoineen ja seurauksineen sekä asettaa tapahtumat historialliseen kontekstiinsa.

 

Vuonna 2020 julkaistu Kuuluisan kuoleman varjo taas on keskusrikospoliisin hallussa olevaan esitutkinta-aineistoon perustuva tutkimus tapahtumasarjasta, joka käynnistyi 17-vuotiaan Kyllikki Saaren katoamisesta. Siinä käydään läpi sekä tärkeimmät että mielikuvituksellisimmat tutkintalinjat eri epäiltyineen mutta myös tutkinnan kuluessa tapahtuneet erehdykset. Samalla murhaa tarkastellaan 1950-luvun suomalaisten jaettuna kokemuksena. Teoksessa Saari kertoo, miksi murha on vanginnut suomalaisten mielet seitsemän vuosikymmenen ajan.

 

Molemmat teokset ovat historiallisen mikrososiologian alan tutkimuksia, jotka soveltavat sosiologisia tutkimusmenetelmiä ja lähestymistapoja 1950-luvun historiaan. Mitä uutta olemme oppineet Kalajoen kahakasta ja Kyllikki Saaren murhasta? Miten historiantutkimuksen ja sosiologian oivallukset yhdistyvät johdonmukaisiksi kokonaisuuksiksi, ja miksi tämänkaltaiset tapaustutkimukset ovat tieteellisesti kiinnostavia?

 

Perjantai 1.12. klo 17.30-19.00

 

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa (Docendo)

 

Mitä tapahtui niille nuorille siirtolaisnaisille, joiden kirjeet lakkasivat yhtäkkiä tulemasta kotisuomeen? Suomalaisten siirtolaisnaisten kohtalot olivat kovia. Katoamisten taustoista avautuu ihmiskauppaa, päihteitä ja lapsenmurhia.

 

Siirtolaisuusinstituutin tutkija Samira Saramo haastattelee Docendon kirjailija Jenni Stammeieriä kirjan teemoista.

 

Keskustelun taustalla toimii teos Tyttö maissipellossa (Docendo 2022). Kirjassa etsitään vastauksia Anna Jokisen kohtalon avoimiin kysymyksiin ja kuljetetaan lukijaa 1900-luvun alun mainareita ja lumperjäkkejä kuhiseviin kaupunkeihin, joissa Satiais-Maija myi itseään, Pata-Ässä juotti salakapakassa ja Andersonin Mamma hoiti piioille sikiönlähdetyksiä.

 

Keskiviikko 7.12. klo 17-18

 

Hannele Cantell: Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma-kustannus)

 

Tilaisuudessa keskustellaan Hannele Cantellin Sekunnit ennen kaatumista -kirjasta. Kirjassa kuvataan, miten elämänmuutos, tässä tapauksessa vakava sairastuminen ja vammautuminen, vaikuttaa koko elämään: tunteisiin, ihmissuhteisiin ja minäkuvaan. Kirjassa Rouva Hoo puhuu sellaisista tunteista, joita ei yleensä rohjeta sanota ääneen. Kirja on avoin ja rehellinen tarinan muotoon kirjoitettu ja todellisiin tilanteisiin pohjautuva puheenvuoro vammaisten ja heidän läheistensä ihmisarvosta, unohtamatta yhteiskunnan rakenteita hyvässä ja pahassa. Kirjasta on sanottu, että se on samassa paketissa narratiivinen tietokirja, rakkausromaani, jännityskertomus ja esseeteos.

 

Hannele Cantellia haastattelee äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kiiskinen.

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Mikäli et pääse paikan päälle Rosebud Sivulliseen (Kaisaniemenkatu 5) seuraamaan ohjelmatarjontaamme, voit seurata sitä myös netin välityksellä. Sivullinen_Stage -kanava löytyy osoitteesta:

https://www.youtube.com/channel/UCoEzxiEO83elLbyVzSYS77A