Sivullisen ohjelmaa maaliskuussa

Ma 18.3. klo 18

Mark Coeckelbergh: Miksi tekoäly nakertaa demokratiaa -kirjajulkkarit (Terra Cognita)

Wienin yliopiston filosofian professori Mark Coeckelberghin kirjan ‘Miksi tekoäly nakertaa demokratiaa ja mitä sille voidaan tehdä’ kirjanjulkistus Rosebud Sivullisen lavalla. Markin kanssa kirjan tiimoilta, tekoälyn demokratialle tuomista haasteista ja mahdollisuuksista, keskustelemassa Demos Helsingin tutkimusjohtaja Atte Ojanen 

To 21.3. klo 17
Martta Kaukonen: Hengissä (WSOY
)

Martta Kaukonen palaa esikoisteoksensa maisemiin kiittäviä arvioita saaneessa psykologisessa trillerissään Hengissä (WSOY 2023). On kulunut viisi vuotta siitä, kun parikymppinen Ira Haaleajärvi todisti julkkisterapeuttiaan ja tämän aviomiestä vastaan oikeudessa. Ira työskentelee raitistuneen isänsä kanssa Helsingin Aviisin rikostoimituksessa, kun hän alkaa epäillä, että Helsingissä liikkuu sarjamurhaaja.
Murhia tutkii myös eläkepäiviä odottava Helsingin poliisin murharyhmää johtava rikosylikomisario Kerttu Leppänen. Selvittämättömät tapaukset vainoavat Kerttua eikä hän pysty antamaan niitä itselleen anteeksi.
Menneisyys saa kiinni heistä jokaisen, jos se on heitä koskaan otteestaan päästänytkään, eikä mikään ei ole sitä, miltä näyttää.
Martta Kaukonen on helsinkiläinen elokuvakriitikko ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa, psykologinen trilleri Terapiassa (WSOY 2021), ihastutti lukijat ja kriitikot, ja sen käännösoikeudet on myyty 12 maahan, muun muassa Englantiin ja Yhdysvaltoihin.
Tervetuloa seuraamaan haastattelua ja nappaamaan itsellesi kirja ja signeeraus! 

Ma 25.3. klo 17
Pertti Honkanen: Talouden punainen lanka (Umpihanki)

Tietokirjailija Pertti Honkasen kanssa keskustelussa vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen, Riku Nieminen haastattelee.
Honkasen kirja käsittelee marxilaista taloustiedettä ja siihen liittyvää tutkimusta nykyajan kannalta: minkälainen visio Marxilla oli kapitalistisesta tuotantotavasta, miten hän arvioi esimerkiksi talouskriisejä, teknistä edistystä, työttömyyttä ja työntekijöiden aseman muuttumista sekä pääoman suhdetta luontoon. Kirjassa paneudutaan myös Marxin arvoteorian perusteisiin ja siitä lähtien vallitsevan talousteorian kritiikkiin. Myös Marxin teorian ja marxilaisen taloustutkimuksen historiaa kansainvälisesti ja Suomessa valaistaan. Kirja päättyy sosialismia koskeviin pohdintoihin.
Pertti Honkanen on pitkänlinjan tutkija ja toimittaja, valt.tri, jonka kirjat ovat käsitelleet mm. veropolitiikkaa, työttömyyttä, sosiaalipolitiikkaa ja marxilaista talousteoriaa. Näitä teemoja hän myös käsitellyt monissa artikkeleissaan eri julkaisuissa. 

Ti 26.3. klo 17.30
Arto Lindblom ja Heikki Valkama: Omotenashi — Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta? (Vastapaino) JULKKARIT 

Luotijunat lähtevät ajallaan, ihmiset odottavat hyvässä muodostelmassa junaan pääsyä, päästävät toiset ensin ulos, tervehtivät junassa ystävällisesti, kaikkialla on puhdasta eikä kukaan kailota puhelimeen.
Tuntuu siltä, että japanilainen vieraanvaraisuus, omotenashi, on läsnä kaikkialla. Tämä kirja pyrkii ymmärtämään, mistä japanilaisessa vieraanvaraisuudessa on oikein kyse ja kertoo, mikä selittää sen ainutlaatuisen luonteen.
Japanilainen vieraanvaraisuus on toisia ihmisiä kunnioittava ajattelutapa, joka tulee ilmi arjen tekoina. Meillä kaikilla olisi paljon opittavaa japanilaisesta vieraanvaraisuudesta ja siitä, millä tavoin se voidaan omaksua osaksi omaa arkea.
Arto Lindblom toimii professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla. Heikki Valkama on toimittaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja japanilaisesta kulttuurista. 

Ke 27.3. klo 17
Kati ja Kivi: Kovácsin ja Larmolan sarjakuvaromaanien julkistusjuhlat

Palkitut pitkän linjan sarjakuvataitelijat Kati Kovács ja Kivi Larmola julkistavat kevään odotetuimmat sarjakuvaromaanit "Kaya" ja "Kaikki Liikkuu - Lev Termenin ihmeellinen elämä". Iida Simes ja Ville Hänninen haastattelevat taiteilijoita ja thereminiorkesteri säestää.

Kati Kovácsin uusi sarjakuvaromaani Kaya on tekijänsä näköinen kertomus naisesta, vapauden kaipuusta ja rikoksesta. Kivi Larmolan uutuus taas seuraa keksijä Leon Thereminiä Venäjän vallankumouksesta Amerikkaan ja Siperian vankileireille.

Ti 2.4. klo 17
Susanna Hast ja Noora Kotilainen (toim.): Sodan pauloissa (Gaudeamus) JULKKARIT 

Sota ja turvallisuuspolitiikka puhuttavat ja herättävät tunteita. Sotilaallisten arvojen ja käytäntöjen kriittinen tarkastelu on erityisen ajankohtaista Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja Suomen liityttyä Natoon.
Sota ja siitä kumpuavat arvot vaikuttavat syvästi yhteiskunnassamme, paitsi politiikassa myös arjen käytännöissä ja tunteiden tasolla. Sodasta, turvallisuudesta ja sotilaspolitiikasta keskustellaan usein yksimielisyyttä vaatien ja vaihtoehdottomaan sävyyn. Miksi sota on suomalaisille niin pyhä asia?
Sodan pauloissa tarjoaa kriittisiä näkökulmia sotilaalliseen valtaan, sodasta kerrottuihin tarinoihin ja sotilasinstituutioiden käytäntöihin Suomessa. Mitä militarismi oikeastaan on? Miten sen kautta oikeutetaan väkivaltaa ja ylläpidetään sukupuolijärjestelmää? Miten sotilaallinen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja ekosysteemeihin? Mikä on sotilaallisen vallan asema suomalaisessa demokratiassa?
Susanna Hast, YTT, on väkivaltaan, traumaan ja sodan kokemukseen erikoistunut kirjailija, lauluntekijä sekä taiteellisen tutkimuksen dosentti ja tuntiopettaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa
Noora Kotilainen, VTT, on visuaaliseen viestintään, mediaan, sotaan, kriiseihin, kärsimykseen, väkivaltaan, kansainväliseen politiikkaan ja militarismiin keskittyvä poliittisen historian tutkija

Pe 5.4. klo 18
Taina Saarikivi: Lihan värinä (Vastapaino) JULKKARIT 

Lihan värinä on esseeteos, joka käsittelee surua, luopumista, hiljaisuutta, himoa ja lihallisuutta sekä elämän hallitsemattomuutta ja rajallisuutta. Hiljaisuutta koskevat kohdat sisältävät kirjoittajan omaa uutta tutkimusta aiheesta. Hiljaisuus ei ole äänettömyyttä, vaan jonkinlaista tekstuuria, joka voi olla tiheää tai aukkoista, terävää tai sileää. Usein hiljaisuus on kovaäänistä, metelöivää.
Hiljaisuuden ohella kirjan toinen pääteema on fetisismi, seksuaalisen ruumiin häilyminenodotuksen ja toiseksi tulemisen rajoilla. Suru, himo ja hiljaisuus ovat lihan värinää.
Taina Saarikivi (s. 1969) on äänitaiteilija ja kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Saarikivi on tehnyt kokeellisia radiofonioita ja ääni-installaatioita sekä tutkinut muusikkoutta, äänittämisen autoeroottisuutta hiljaisuutta ja Kaija Saariahon huilumusiikkia. 

Kirjailijan kanssa keskustelemassa ovat kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukka ja kulttuuriantropologian dosentti Taina Kinnunen.

Tilaisuudet myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle. 

 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.