Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 55 946 eri kirjanimikettä sekä 3 439 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 457, Kaisaniemen Sivullisessa 44 439 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 527 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 692 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 694 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Tähtitaivaan arvoituksia Sivullisen lavalla

Rosebud Sivullisen uudessa kosmisessa keskustelusarjassa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä.

 

Torstaina 11.4. klo 17 alkaen teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen kertoo otsikolla "Mustan aukon muotokuva", mitä näistä kosmoksen kummajaisista tiedetään ja mitä ei, kuinka tähtitieteilijät joutuivat hyväksymään kammoamiensa kohteiden olemassaolon ja miten musta aukko onnistuttiin lopulta kuvaamaan, vaikka sitä ei näe. 

 

Maanantaina 6.5. kello 17 on vuorossa kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka kanssa pohditaan "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Avaruudesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Mitä kosmoksesta ja sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Sivullisen lavalle kipuavia eturivin tutkijoita jututtaa palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.

 

Kesätauon jälkeen sarja jatkuu loppuvuoden ajan elokuusta joulukuuhun. Tiedot teemoista, tutkijoista ja ajankohdista julkaistaan tuonnempana. 

Sivullisen ohjelmaa huhtikuussa

Ma 15.4. klo 17

Ilmari Käihkö: Sotilaan päiväkirja (Gaudeamus) 

Sotilaan päiväkirja on kaunistelematon kuvaus nuorten sotilaiden etulinjan todellisuudesta Darfurin konfliktiin liittyneessä YK:n rauhanturvaoperaatiossa Tšadissa vuonna 2009. Rauhanturvaajana operaatiossa palvelleen sotatieteilijä Ilmari Käihkön omakohtaiset havainnot neljän kuukauden palvelusjaksolta ja laajat haastattelut yhdistyvät teoksessa sotatieteelliseen tutkimukseen.

Kiiltokuvia maalailevat viralliset korulauseet tuntuvat kaukaisilta, kun arjen toimintaa rasittavat puutteellinen koulutus, johtamisongelmat ja avoimen rasistinen suhtautuminen paikallisiin. Sotilasjoukkonsa kokemusten kautta Käihkö analysoi murroskohtaa, jossa rauhanturvaaminen muuttui sotilaallisemmaksi kriisinhallinnaksi.

Teoksen tarkoituksena on lisätä demokraattista keskustelua aseellisen voiman käytöstä sekä parantaa sotilaallisia valmiuksiamme niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Käihköä haastattelee kirjailija Elina Hirvonen.

Ti 16.4. klo 17.30
Fjodor Dostojevski: Riivaajat (Otava) MARTTI ANHAVAN SUOMENNOKSEN JULKKARIT 

 

Riivaajat kuvaa pikkukaupungissa toimivaa vallankumouksellista solua ja sen jäsenten läheisiä. Kun maailmaa muokkaa mieleisekseen, millaisia keinoja saa käyttää? 

 

Kirjailija katsoo kumousaatteiden syövyttäviin syvyyksiin kärjistämällä perheiden odotuksia ja sukupolvien erimielisyyksiä. Yhteisten viholliskuvien lietsominen saa ihmiset kannattamaan aatteita, joiden sisällöstä he eivät edes ole perillä. Yhteenkuuluvuutta ajetaan karsimalla ihmisten ainutlaatuisuutta. 

 

Dostojevskin klassikko on ajankohtaisempi ja vimmaisempi kuin koskaan Martti Anhavan uutena suomennoksena. Anhavaa haastattelee toimittaja Iida Simes.

 

Tapahtuma aloittaa Rosebud Sivullisen uuden venäläisten klassikoiden keskustelusarjan.

 

Ke 17.4. klo 17.30
Tinka Baer: Kadonnut valo (Teos) JULKKARIT 

 

Olet lämpimästi tervetullut juhlistamaan Tinka Baerin Kadonnut valo -lastenkirjan julkaisua! 

Kadonnut valo jatkaa Baerin Kaikujat-kirjasarjaa, joka kertoo pienistä maapallolle haaksirikkoutunista avaruusolioista, kaikujista, joilla on valtavan suuri tehtävä: pelastaa maailma täystuholta.

Sarjan ensimmäinen osa, Kohti tuntematonta, ilmestyi viime vuonna.

Uudessa Kadonnut valo -kirjassa kaikujalapset Tauri, Nunki ja Nekkar ovat lähteneet kotilinnastaan myrskyisten tapahtumien seurauksena mukanaan äärimmäisen voimakas vimpain, tarkoitin. Lasten tehtävänä on viedä tarkoitin kaikujien päämajaan. Mutta ennen kuin kolmikko pääsee perille, tarkoitin katoaa – kuten myös Tauri...

Vauhdikkaan seikkailun ohessa kirjassa sivutaan nykyajan ilmiöitä ja käsitellään ystävyyden ja perhesuhteiden ikuisia kysymyksiä.

Kirjan kuvitus on kansainvälisesti tunnetun kuvataiteilijan Mari Kasurisen käsialaa. Tinka Baer tunnetaan journalistina ja tietokirjailijana nimellä Katarina Baer.

 

To 18.4. klo 17
Anna-Riikka Carlson: Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY)

”Kun lähdin luotasi, jalkani tärisivät. Sanoit, että tämän tapahtuneen jälkeen voit kuolla. Sanoin, että ei ei. Et voi lähteä täältä.” 

 

Rakastetun kirjailijan Eeva Kilven elämästä, elämän rajallisuudesta, kirjallisuuden voimasta sekä rajat ylittävästä ystävyydestä. 

 

Kilven teokset rakkaudesta, luonnosta ja koti-ikävästä ovat entistä ajankohtaisempia ja ne puhuttelevat kaikenikäisiä. Samalla kun Kilven elämänlanka on ohentunut, hänen teostensa elinvoima on vahvistunut. Eeva Kilven perinnöstä kertovat kaikki ne viestit, joita Anna-Riikka kuljettaa maailman ja Eevan välillä. Haikeankauniisti kirjoitettu kirja on ylistys aidoille kohtaamisille, pakahduttavalle ystävyydelle ja kirjallisuudelle. 

 

”Sinä sanoit, että tämä, mitä tässä tapahtuu, on lahja ja että tässä on jotain pyhää. Ettei tällaista tapahdu ihmisille. Tapahtuu! Sinä tämän kaiken sysäsit liikkeelle, vaikka luulet, että se olen minä. Sanoit, että olen satu. Voiko ystävälle kauniimmin sanoa?” 

 

Anna-Riikka Carlson (s. 1974) on WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja, joka on toiminut monissa kirja-alan luottamustehtävissä. Hän uskoo, että kirjallisuus vaikuttaa siihen, miten me puhumme toisillemme ja toisistamme. Carlsonin kanssa keskustelemassa on Rosebudin toimitusjohtaja Hannu Paloviita.

Pe 19.4. klo 17

Tupla-annos mystiikkaa – sanattoman rukouksen opaskirja ja räiskyvän etsijän tunnustukset

Mysteerin äärellä ovat kirjailija Sanna Vaara ja kääntäjä, kirjailija Anni Pesonen. Esittelyssä on kaksi täysin uudenlaista kirjaa Jumalasta, mystiikasta ja rukouksesta. Vaaran hersyvän kaunistelematon teos, ”Jumalan katkennut kynä” kertoo omakohtaisesti jumalakriisistä kaikkine mausteineen (Viisas Elämä, 2024). Pesonen taas on suomentanut kristillisen nykymystiikan klassikon, trappistimunkki Thomas Keatingin teoksen ”Avoin mieli ja sydän” (Hiljaisuuden Ystävät ry, 2024).

Naiset tutustuivat sydänrukouksen eli Keatingin opettaman sanattoman rukouksen merkeissä. Nyt he jakavat intohimoaan isojen kysymysten äärellä. Mitä sitten, että Jumala on? Mitä on Jumalan terapia ja mitä sanaton rukous tekee ihmiselle? Mikä saa ihmisen kirjoittamaan olemassaolon suurimmasta Mysteeristä? Miksi Jumala on tabu tiedeuskovaisessa Suomessa? Miksi henkinen tie kulkee sielun pimeän yön kautta? Jumalaan uskomiseen liitetään kliseisiä mielikuvia – mitä tapahtuu, kun niitä lähtee rikkomaan?

Thomas Keatingin ”Avoin mieli ja sydän” -teosta sekä Sanna Vaaran ”Jumalan katkennutta kynää” on saatavilla tilaisuudessa alennettuun hintaan.

Anni Pesonen on hengellisen ohjauksen pastori, kääntäjä, kirjailija ja raamatuntutkimuksen tohtori. Hänen kuuluisin teoksensa ”Credo – tieni mystiikkaan” palkittiin Vuoden kristillisenä kirjana 2021.

Sanna Vaara on kirjailija, mökkimystikko, sydänrukouksen ohjaaja ja sanataidettava suoltava Räppäri VAARA. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirjat: Mökkihulluutta ja mielenrauhaa (Viisas Elämä, 2022), Siskonpeti (Viisas Elämä, 2021), Modernien munkkien matkassa – Hillitön henkinen elämäni (Viisas Elämä, 2019) ja Maa kutsuu! (Sammakko, 2016).

Ke 24.4. klo 17
Juhani Karila: Att fånga en liten gädda
(Bookstrap Publishing)
Kom och träffa Juhani Karila i ett samtal kring den svenska utgivningen av hans hyllade och underhållande roman "Pienen hauen pyydystys". "Att fånga en liten gädda" är översatt av Emil Johansson och utgiven av Bookstrap Publishing (Stockholm/Helsingfors). Fri entré.

Tule tapaamaan Juhani Karilaa ja kuuntelemaan keskustelua hänen arvostetun ja viihdyttävän romaaninsa "Pienen hauen pyydystys" ruotsalaisesta julkaisusta. "Att fånga en liten gädda" on Emil Johanssonin kääntämä ja kustantaja Bookstrap Publishing (Tukholma/Helsinki). Vapaa pääsy.

Pe 26.4. klo 15–17
Osmo Soininvaara: Voittoja ja tappioita (Teos) JULKKARIT

Tervetuloa Osmo Soininvaaran Voittoja ja tappioita -kirjan kaikille avoimeen julkistustilaisuuteen!

Voittoja ja tappioita on Osmo Soininvaaran poliittinen muistelmateos. Hänen uransa on edennyt niin sattuman kuin suunnitelmienkin ohjaamana montaa reittiä.

Yhteiskunnallisesti näkyvin niistä on vienyt 1960-luvun lopun nuorliberaaleista Helsinki-liikkeen ja Koijärven kautta yhdeksi vihreän liikkeen kantavista voimista ja Vihreää liittoa perustamaan - ja kaikkeen, mitä siitä on hänen kohdallaan seurannut.

Soininvaaran yhteiskunnalliselle ajattelulle perusvireen antanut tieteenala puolestaan on johtanut Helsingin yliopiston tilastotieteen laitokselta lopulta Aalto-yliopiston taloustieteen laitokselle. Lisäksi hän on ollut lukuisissa julkisissa luottamustoimissa muun muassa kansanedustajana, peruspalveluministerinä sekä pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana.

Kun kyse on muistelmista, olennaista on tietenkin se, mitä elämästä on jäänyt selkeimmin mieleen. Soininvaaran tapauksessa niitä asioita lukijan onneksi riittää - niin voittoja kuin tappioitakin, kirjoittajalle ominaisella lämpimällä (itse)ironialla kerrottuna. 

Ma 29.4. klo 18
Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena) 

Tunnettujen psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen ja siltä suojautumiseen.
Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, häntä saatetaan manipuloida. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.
Monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä sekä sisältää käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä - saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään. 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.