Kaivauksia alitajunnan avaruudesta -näyttely
Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.
Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 47 739 eri kirjanimikettä. Näistä on esillä Citycenterissä 6 598, Kaisaniemen Sivullisessa 37 112 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 6 038 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 6 379 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 671 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!
Ke 22.3. klo 17
Sävelsinkö – Minna Lindgren (Teos) JULKKARIT
Kustannustoimittaja Jussi Tiihonen haastattelee tilaisuudessa Lindgreniä, ja muusikot Antti Tikkanen ja Iiro Rantala esiintyvät. Myynnissä on kaikkia Lindgrenin kirjoja.
Sävelsinkö kertoo Iina Suvirimpi -nimisestä tutkijasta, jonka väitöstutkimus säveltäjänero Paavo Keistiöstä takkuaa. Yhdeksänkymppisen Keistiön "jälkisarjallisesta lineaaristen pylväiden musiikista" on jo lähtökohtaisesti vaikea keskustella luontevasti, mutta erityisen vaikeaksi analyysi käy, kun säveltäjä itse kieltäytyy ymmärtämästä musiikkiaan. Ovatko Keistiön puheet osoitus syvemmästä musiikillisesta ajattelust vai vanhuuden höperyydestä? Ymmärtävätkö tutkija ja taiteilija lainkaan toisiaan? Yliopistolta tukea ei heru, sillä jatkuvien muutospaineiden alla oleva humanistinen tiedekunta näyttää kuihtuvan kuoliaaksi.
Sävelsinkö on viisas ja humoristinen teos ihmisten keskinäisen ymmärtämisen vaikeudesta ja siitä, kuinka eri tavoin kokonaista elämäntyötä voidaan katsoa.
To 23.3. klo 17
Sivistykseen, ja erityisesti kirjallisuuteen ja kirja-alaan, pureutuva vaalitentti Kaisaniemenkadun Rosebud Sivullisessa.
Lavalla neljä kansanedustajaehdokasta: Simon Granroth (RKP), Eveliina Heinäluoma(SDP), Mari Holopainen (Vihr.), Minja Koskela (Vas.) ja Sari Sarkomaa (Kok.). Moderaattorina tietokirjailija ja Kansalliskirjaston entinen johtaja Kai Ekholm.
Ja mistä keskustellaan? Aiheina ainakin nämä:
- suomen kieli
- lukutaito, lasten ja aikuisten lukeminen
- kirjallisuus ja kirjamyynti
- Suomessa julkaistun kirjallisuuden kehityssuunnat ja myynnin suuntaukset
- kirja-alan muutokset (alustatalous, äänikirja)
- englannin ylivalta, suomen kielen tulevaisuus
Su 26.3. klo 15–17
Ville-Juhani Sutisen valokuvakirja Lomostalgia julkaistaan kirjakauppa Rosebud Sivullisessa sunnuntaina 26.3. klo 15.
ille-Juhani Sutinen tunnetaan tuotteliaana kirjailijana ja suomentajana. Hän on kuitenkin myös ahkera valokuvaaja. Kirjan kuvat on kuvattu vanhoilla neuvostoliittolaisilla amatöörikameroilla eri puolilla maailmaa tyyliin, jota kutsutaan ”lomotyyliksi”: valovuotoja, valotusvirheitä, epäterävyyttä, päällekkäisvalotuksia ja filmimateriaalien tuottamia vääristymiä.
Lomostalgia on ennen muuta valokuvakirja, mutta kuvien tukena on essee, jossa Sutinen selvittää filmivalokuvaamisen ja nostalgian suhdetta. Mitä nostalgia on? Epäilemättä jotakin hyvin inhimillistä, mutta silti haitallista tai tarpeetonta – ei ole kauan siitä, kun nostalgia oli sairauden nimi. Entä onko Lomostalgia nostalginen teos? Ei. Mutta kysymys on jännitteinen.
Lomostalgian editio on 200 kappaletta. Jokainen nide sisältää numeroidun, kuitupaperille vedostetun hopeagelatiinivedoksen. Tavalliseen tapaan teos on (kuvasisusta lukuun ottamatta) painettu Bokeh-pajalla Maunulassa ja käsityönä sidottu.
Sutista haastattelee Antti Nylén.
Ti 28.3. klo 17:30
Sivistysyliopistopaneeli
Sivistysyliopistopaneeli puhuttaa eduskuntavaaliehdokkaita yliopiston merkityksestä, demokratiasta, akateemisesta vapaudesta ja perustutkimuksen roolista.
Osallistujina Jukka Kekkonen (sd), Mari Holopainen (vihr), Veronika Honkasalo (vas), Maaret Castren (kok), Arto Luukkanen (ps), Terhi Peltokorpi (kesk) – debatin vetäjänä prof Jussi Pakkasvirta.
Mitä vaikutuksia yliopistolailla on yliopistojen autonomiaan? Onko tarpeen luoda tutkijoille taiteilijaeläkkeen tyyppinen ylimääräinen valtion eläke (tutkijaeläke)? Miten OKM:n rahoitusmallia pitäisi kehittää? Voisiko OKM:n huomioida kotimaisten säätiöiden myöntämän rahoituksen kattavammin ”ulkopuolisessa rahoituksessaan”?
La 1.4. klo 13-14
Antti Kirves / Maailman paras isä -kirjan julkkarit
”Suomessa on 19 000 yksinhuoltajaisää. Keitä me olemme?” kysyy valokuvaaja ja toimittaja Antti Kirves kirjansa Maailman paras isä esipuheessa.
Antti on kuvannut ja haastatellut kirjaansa eri puolilta Suomea 26 isää, jotka ovat olleet lastensa ainoita huoltajia.
Julkaisutilaisuudessa Anttia haastattelee kirjan kustantajan Raw View Editionsin perustaja, dokumentaristi Hannamari Shakya.
Tapahtuma Facebookissa
La 1.4. klo 14 alkaen
Säästäväisen elämän Fingerpori – Julkkarit!
Kun kansa on väsynyt säästämiseen, se kaipaa lohtua, iloa ja kanssakulkemista. Säästäväisen elämän Fingerpori on Marttojen ja Fingerporin yhteinen löytölaari aiheen pariin.
Marttojen runsaassa vinkkikattauksessa ei lisätä kriisitunnelmaa vaan annetaan simppeleitä ohjeita siihen, miten turhia kuluja saa karsittua elämänlaadusta tinkimättä. Lisäksi pohdiskellaan, mikä ylipäätään riittää hyvään elämään.
Albumista löytyy kymmenittäin ennen julkaisemattomia strippejä. Hauskanpidon ohessa mukana on myös paljon yhteiskuntakritiikkiä fingerporilaiseen tyyliin. Säästäväinen elämä on myös päättäjien vastuulla.
Tapahtumassa ovat mukana kirjan tekijät Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto sekä Marttaliiton Marianne Heikkilä ja Katri Pellikka. Heitä haastattelee Vesa Kataisto. Ohjelmassa lisäksi signeerausta ja säästäväistä tunnelmaa.
HUOM, VERKKOKAUPPA-ASIAKKAAT!
Mikäli et ole saanut Rosebudin tilausvahvistusta vaan pelkästään maksuvahvistuksen Paytraililta, älä huolestu. Tilauksesi on tullut läpi, mutta roskapostisuodatin on todennäköisesti pyyhkinyt tilausvahvistuksen bittiavaruuteen.
Mikäli et pääse paikan päälle Rosebud Sivulliseen (Kaisaniemenkatu 5) seuraamaan ohjelmatarjontaamme, voit seurata sitä myös netin välityksellä. Sivullinen_Stage -kanava löytyy osoitteesta:
https://www.youtube.com/channel/UCoEzxiEO83elLbyVzSYS77A