Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 55 855 eri kirjanimikettä sekä 3 383 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 480, Kaisaniemen Sivullisessa 44 337 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 508 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 718 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 624 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Tähtitaivaan arvoituksia Sivullisen lavalla

Rosebud Sivullisen uudessa kosmisessa keskustelusarjassa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä.

 

Torstaina 11.4. klo 17 alkaen teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen kertoo otsikolla "Mustan aukon muotokuva", mitä näistä kosmoksen kummajaisista tiedetään ja mitä ei, kuinka tähtitieteilijät joutuivat hyväksymään kammoamiensa kohteiden olemassaolon ja miten musta aukko onnistuttiin lopulta kuvaamaan, vaikka sitä ei näe. 

 

Maanantaina 6.5. kello 17 on vuorossa kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka kanssa pohditaan "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Avaruudesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Mitä kosmoksesta ja sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Sivullisen lavalle kipuavia eturivin tutkijoita jututtaa palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.

 

Kesätauon jälkeen sarja jatkuu loppuvuoden ajan elokuusta joulukuuhun. Tiedot teemoista, tutkijoista ja ajankohdista julkaistaan tuonnempana. 

Sivullisen ohjelmaa huhtikuussa

To 11.4. klo 17

Mustan aukon muotokuva
Kosmologi Tommi Tenkanen keskustelee tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa kirjastaan Matka mustaan aukkoon (Ursa). Mustista aukoista tiedetään paljon, mutta nykyinen tietämys loppuu viimeistään tapahtumahorisonttiin. Sen toiselta puolelta tutkijoilla on paljon arvauksia, mutta ei vielä tietoa. Mistä mustat aukot ovat tulleet, mihin ne johtavat ja mitä niiden olemassaolo kertoo luonnon syvimmistä lainalaisuuksista?

Tapahtuma aloittaa Sivullisen uuden tähtitiedesarjan.

Pe 12.4. klo 16.30
Jaakko Aarniala: Helsingejoen lapset (Basam Books) JULKKARIT

Eletään kesää 1495. Venäläisjoukot piirittävät Viipuria. Toisaalla, Helsingen pitäjän laidalla, Toukolan lasten elämä on raskasta. Edes heidän maailmalla matkanneen setänsä tarinat eivät helpota sitä - päinvastoin ne saavat heidät haaveilemaan mahdottomuuksista.
Pitkään odotettu historiallinen romaani ilmestyy viimein 12.4. Tule paikalle virkeällä mielellä oppimaan kaikkea sellaista, mitä et tiennytkään Helsingin seudun ja Suomen keskiajasta! Saamme myös kuulla Jaakon uskomattomasta matkasta kirjailijaksi sekä totta kai myös Helsingejoen lasten syntytarinan. Ennen ja jälkeen haastattelun on aikaa rennolle yhdessäololle uusien ja vanhojen ystävien - sekä kaikkien aiheesta kiinnostuneiden - kesken.

Kirjailijan haastattelu pidetään klo 17.30-18.00.

Ma 15.4. klo 17
Ilmari Käihkö: Sotilaan päiväkirja (Gaudeamus) 

Sotilaan päiväkirja on kaunistelematon kuvaus nuorten sotilaiden etulinjan todellisuudesta Darfurin konfliktiin liittyneessä YK:n rauhanturvaoperaatiossa Tšadissa vuonna 2009. Rauhanturvaajana operaatiossa palvelleen sotatieteilijä Ilmari Käihkön omakohtaiset havainnot neljän kuukauden palvelusjaksolta ja laajat haastattelut yhdistyvät teoksessa sotatieteelliseen tutkimukseen.

Kiiltokuvia maalailevat viralliset korulauseet tuntuvat kaukaisilta, kun arjen toimintaa rasittavat puutteellinen koulutus, johtamisongelmat ja avoimen rasistinen suhtautuminen paikallisiin. Sotilasjoukkonsa kokemusten kautta Käihkö analysoi murroskohtaa, jossa rauhanturvaaminen muuttui sotilaallisemmaksi kriisinhallinnaksi.

Teoksen tarkoituksena on lisätä demokraattista keskustelua aseellisen voiman käytöstä sekä parantaa sotilaallisia valmiuksiamme niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Käihköä haastattelee kirjailija Elina Hirvonen.

Ti 16.4. klo 17.30
Fjodor Dostojevski: Riivaajat (Otava) MARTTI ANHAVAN SUOMENNOKSEN JULKKARIT 

 

Riivaajat kuvaa pikkukaupungissa toimivaa vallankumouksellista solua ja sen jäsenten läheisiä. Kun maailmaa muokkaa mieleisekseen, millaisia keinoja saa käyttää? 

 

Kirjailija katsoo kumousaatteiden syövyttäviin syvyyksiin kärjistämällä perheiden odotuksia ja sukupolvien erimielisyyksiä. Yhteisten viholliskuvien lietsominen saa ihmiset kannattamaan aatteita, joiden sisällöstä he eivät edes ole perillä. Yhteenkuuluvuutta ajetaan karsimalla ihmisten ainutlaatuisuutta. 

 

Dostojevskin klassikko on ajankohtaisempi ja vimmaisempi kuin koskaan Martti Anhavan uutena suomennoksena. Anhavaa haastattelee toimittaja Iida Simes.

 

Tapahtuma aloittaa Rosebud Sivullisen uuden venäläisten klassikoiden keskustelusarjan.

 

Ke 17.4. klo 17.30
Tinka Baer: Kadonnut valo (Teos) JULKKARIT 

 

Olet lämpimästi tervetullut juhlistamaan Tinka Baerin Kadonnut valo -lastenkirjan julkaisua! 

Kadonnut valo jatkaa Baerin Kaikujat-kirjasarjaa, joka kertoo pienistä maapallolle haaksirikkoutunista avaruusolioista, kaikujista, joilla on valtavan suuri tehtävä: pelastaa maailma täystuholta.

Sarjan ensimmäinen osa, Kohti tuntematonta, ilmestyi viime vuonna.

Uudessa Kadonnut valo -kirjassa kaikujalapset Tauri, Nunki ja Nekkar ovat lähteneet kotilinnastaan myrskyisten tapahtumien seurauksena mukanaan äärimmäisen voimakas vimpain, tarkoitin. Lasten tehtävänä on viedä tarkoitin kaikujien päämajaan. Mutta ennen kuin kolmikko pääsee perille, tarkoitin katoaa – kuten myös Tauri...

Vauhdikkaan seikkailun ohessa kirjassa sivutaan nykyajan ilmiöitä ja käsitellään ystävyyden ja perhesuhteiden ikuisia kysymyksiä.

Kirjan kuvitus on kansainvälisesti tunnetun kuvataiteilijan Mari Kasurisen käsialaa. Tinka Baer tunnetaan journalistina ja tietokirjailijana nimellä Katarina Baer.

 

Pe 19.4. klo 17
Tupla-annos mystiikkaa – sanattoman rukouksen opaskirja ja räiskyvän etsijän tunnustukset

Mysteerin äärellä ovat kirjailija Sanna Vaara ja kääntäjä, kirjailija Anni Pesonen. Esittelyssä on kaksi täysin uudenlaista kirjaa Jumalasta, mystiikasta ja rukouksesta. Vaaran hersyvän kaunistelematon teos, ”Jumalan katkennut kynä” kertoo omakohtaisesti jumalakriisistä kaikkine mausteineen (Viisas Elämä, 2024). Pesonen taas on suomentanut kristillisen nykymystiikan klassikon, trappistimunkki Thomas Keatingin teoksen ”Avoin mieli ja sydän” (Hiljaisuuden Ystävät ry, 2024).

Naiset tutustuivat sydänrukouksen eli Keatingin opettaman sanattoman rukouksen merkeissä. Nyt he jakavat intohimoaan isojen kysymysten äärellä. Mitä sitten, että Jumala on? Mitä on Jumalan terapia ja mitä sanaton rukous tekee ihmiselle? Mikä saa ihmisen kirjoittamaan olemassaolon suurimmasta Mysteeristä? Miksi Jumala on tabu tiedeuskovaisessa Suomessa? Miksi henkinen tie kulkee sielun pimeän yön kautta? Jumalaan uskomiseen liitetään kliseisiä mielikuvia – mitä tapahtuu, kun niitä lähtee rikkomaan?

Tervetuloa tutkimaan kanssamme syntyjä syviä rennolla otteella perjantaina 19.4.2024 Rosebud -kirjakauppaan, Sivulliseen kello 17. Kaisaniemenkatu 5, 00100 Helsinki.

Thomas Keatingin ”Avoin mieli ja sydän” -teosta sekä Sanna Vaaran ”Jumalan katkennutta kynää” on saatavilla tilaisuudessa alennettuun hintaan.

Anni Pesonen on hengellisen ohjauksen pastori, kääntäjä, kirjailija ja raamatuntutkimuksen tohtori. Hänen kuuluisin teoksensa ”Credo – tieni mystiikkaan” palkittiin Vuoden kristillisenä kirjana 2021.

Sanna Vaara on kirjailija, mökkimystikko, sydänrukouksen ohjaaja ja sanataidettava suoltava Räppäri VAARA. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirjat: Mökkihulluutta ja mielenrauhaa (Viisas Elämä, 2022), Siskonpeti (Viisas Elämä, 2021), Modernien munkkien matkassa – Hillitön henkinen elämäni (Viisas Elämä, 2019) ja Maa kutsuu! (Sammakko, 2016).

Ke 24.4. klo 17
Juhani Karila: Att fånga en liten gädda
(Bookstrap Publishing)
Kom och träffa Juhani Karila i ett samtal kring den svenska utgivningen av hans hyllade och underhållande roman "Pienen hauen pyydystys". "Att fånga en liten gädda" är översatt av Emil Johansson och utgiven av Bookstrap Publishing (Stockholm/Helsingfors). Fri entré.

Tule tapaamaan Juhani Karilaa ja kuuntelemaan keskustelua hänen arvostetun ja viihdyttävän romaaninsa "Pienen hauen pyydystys" ruotsalaisesta julkaisusta. "Att fånga en liten gädda" on Emil Johanssonin kääntämä ja kustantaja Bookstrap Publishing (Tukholma/Helsinki). Vapaa pääsy.

Ma 29.4. klo 18
Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena) 

Tunnettujen psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen ja siltä suojautumiseen.
Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, häntä saatetaan manipuloida. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.
Monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä sekä sisältää käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä - saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään. 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.