Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 55 947 eri kirjanimikettä sekä 3 480 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 254, Kaisaniemen Sivullisessa 44 300 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 539 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 580 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 786 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Tähtitaivaan arvoituksia Sivullisen lavalla

Rosebud Sivullisen uudessa kosmisessa keskustelusarjassa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä.

 

Torstaina 11.4. klo 17 alkaen teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen kertoo otsikolla "Mustan aukon muotokuva", mitä näistä kosmoksen kummajaisista tiedetään ja mitä ei, kuinka tähtitieteilijät joutuivat hyväksymään kammoamiensa kohteiden olemassaolon ja miten musta aukko onnistuttiin lopulta kuvaamaan, vaikka sitä ei näe. 

 

Maanantaina 6.5. kello 17 on vuorossa kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka kanssa pohditaan "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Avaruudesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Mitä kosmoksesta ja sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Sivullisen lavalle kipuavia eturivin tutkijoita jututtaa palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.

 

Kesätauon jälkeen sarja jatkuu loppuvuoden ajan elokuusta joulukuuhun. Tiedot teemoista, tutkijoista ja ajankohdista julkaistaan tuonnempana. 

Sivullisen ohjelmaa huhtikuussa

Pe 19.4. klo 17

Tupla-annos mystiikkaa – sanattoman rukouksen opaskirja ja räiskyvän etsijän tunnustukset

Mysteerin äärellä ovat kirjailija Sanna Vaara ja kääntäjä, kirjailija Anni Pesonen. Esittelyssä on kaksi täysin uudenlaista kirjaa Jumalasta, mystiikasta ja rukouksesta. Vaaran hersyvän kaunistelematon teos, ”Jumalan katkennut kynä” kertoo omakohtaisesti jumalakriisistä kaikkine mausteineen (Viisas Elämä, 2024). Pesonen taas on suomentanut kristillisen nykymystiikan klassikon, trappistimunkki Thomas Keatingin teoksen ”Avoin mieli ja sydän” (Hiljaisuuden Ystävät ry, 2024).

Naiset tutustuivat sydänrukouksen eli Keatingin opettaman sanattoman rukouksen merkeissä. Nyt he jakavat intohimoaan isojen kysymysten äärellä. Mitä sitten, että Jumala on? Mitä on Jumalan terapia ja mitä sanaton rukous tekee ihmiselle? Mikä saa ihmisen kirjoittamaan olemassaolon suurimmasta Mysteeristä? Miksi Jumala on tabu tiedeuskovaisessa Suomessa? Miksi henkinen tie kulkee sielun pimeän yön kautta? Jumalaan uskomiseen liitetään kliseisiä mielikuvia – mitä tapahtuu, kun niitä lähtee rikkomaan?

Thomas Keatingin ”Avoin mieli ja sydän” -teosta sekä Sanna Vaaran ”Jumalan katkennutta kynää” on saatavilla tilaisuudessa alennettuun hintaan.

Anni Pesonen on hengellisen ohjauksen pastori, kääntäjä, kirjailija ja raamatuntutkimuksen tohtori. Hänen kuuluisin teoksensa ”Credo – tieni mystiikkaan” palkittiin Vuoden kristillisenä kirjana 2021.

Sanna Vaara on kirjailija, mökkimystikko, sydänrukouksen ohjaaja ja sanataidettava suoltava Räppäri VAARA. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirjat: Mökkihulluutta ja mielenrauhaa (Viisas Elämä, 2022), Siskonpeti (Viisas Elämä, 2021), Modernien munkkien matkassa – Hillitön henkinen elämäni (Viisas Elämä, 2019) ja Maa kutsuu! (Sammakko, 2016).

Ti 23.4. klo 17
Kirjan ja ruusun päivä –  Kysyntä vai tarjonta? Miten kirjoja myydään?
Tervetuloa Eino Leinon Seuran järjestämään tilaisuuteen, jossa käydään keskustelua siitä, millaisin tavoin kirjoja voidaan saada kaupaksi, ja siitä olisiko kysynnän ja tarjonnan tasapainossa jotakin mihin voitaisiin vaikuttaa.

Keskustelijoina Hannu Paloviita (Rosebud), Anne Kilpi (Huippu-kustantamo) ja Joose Siira (Kirjakauppa Nide). Keskustelun juontaa Kalle Niinikangas (Enostone)

Tapaamisiin Kirjan ja ruusun päivänä!

Ke 24.4. klo 17
Juhani Karila: Att fånga en liten gädda (Bookstrap Publishing)

Kom och träffa Juhani Karila i ett samtal kring den svenska utgivningen av hans hyllade och underhållande roman "Pienen hauen pyydystys". "Att fånga en liten gädda" är översatt av Emil Johansson och utgiven av Bookstrap Publishing (Stockholm/Helsingfors). Fri entré.

Tule tapaamaan Juhani Karilaa ja kuuntelemaan keskustelua hänen arvostetun ja viihdyttävän romaaninsa "Pienen hauen pyydystys" ruotsalaisesta julkaisusta. "Att fånga en liten gädda" on Emil Johanssonin kääntämä ja kustantaja Bookstrap Publishing (Tukholma/Helsinki). Vapaa pääsy.

 

To 25.4. klo 16.30
Boris Brander, Janne Bäckström ja Atte Huhtala: Salatieteiden Suomi – Esoteerinen ja okkultti Turku (Like) 

Salatieteiden historiaa Suomessa keskiajalta tähän päivään. 

 

Suomalaisen esoterian ja okkultismin keskus on jo keskiajalta lähtien ollut Turku, josta uudet virtaukset ovat levinneet muualle maahan. Kiehtovassa ja runsaasti kuvitetussa tietokirjassa paljastetaan kiinnostavimmat esoteeriset ilmiöt sekä suomalaisen okkultismin erikoisimmat hahmot ja kummallisimmat tapaukset. 

 

Perehtyneen historiantutkimuksen ja aikalaishaastatteluiden kautta on löytynyt paljon kiinnostavaa uutta tietoa myös rituaalimagian syvissä vesissä uiville. Samalla selviää, miksi salatieteet ovat vetäneet ihmisiä puoleensa niin menneinä aikoina kuin nykyäänkin. 

 

To 25.4. klo 18
Matti Mörttinen & Yannick Lahti: Politiikan pinnan vangit (Into) JULKKARIT

Kirjassaan Politiikan pinnan vangit Yannick Lahti ja Matti Mörttinen pohtivat mitä pinnallisuus on tehnyt politiikalle? Kirjailijat jatkavat Populismin anatomiasta tutulla tyylillä ja avaavat politiikan kiemuroita helposti lähestyttävästi, analyyttisesti ja ilmiöitä lohkovasti.

Viidenkymmenen viime vuoden aikana politiikka on muuttunut kuivasta asioidenhoidosta nopeaksi ja pinnalliseksi. Nyt poliitikon on pakko olla esillä ja reagoida kaikkeen välittömästi. Kuvallisuus on korostunut. Poliitikot pyrkivät hallitsemaan julkikuvaansa viihteen ja somen avulla. Mikä tähän on johtanut ja mitä se on tehnyt politiikalle? Mitkä ovat julkisuuspelin säännöt ja mikä viestintäkonsulttien rooli? Miten vaalijärjestelmämme on pinnallistanut politiikkaa?

Kirja sisältää poliitikkojen someseurantaa sekä asiantuntijoiden ja asianosaisten haastatteluja. Käsittelyyn pääsevät poliitikkojen kankitanssit ja muut seikkailut tosi-tv:ssä sekä eduskuntaan nousseet julkkikset painija Kelpo Gröndahlista lähtien – Sanna Marinia ja muita Instagramia tai TikTokia tehokkaasti käyttäviä poliitikkoja unohtamatta.

 

Pe 26.4. klo 15–17

Osmo Soininvaara: Voittoja ja tappioita (Teos) JULKKARIT

Tervetuloa Osmo Soininvaaran Voittoja ja tappioita -kirjan kaikille avoimeen julkistustilaisuuteen!

Voittoja ja tappioita on Osmo Soininvaaran poliittinen muistelmateos. Hänen uransa on edennyt niin sattuman kuin suunnitelmienkin ohjaamana montaa reittiä.

Yhteiskunnallisesti näkyvin niistä on vienyt 1960-luvun lopun nuorliberaaleista Helsinki-liikkeen ja Koijärven kautta yhdeksi vihreän liikkeen kantavista voimista ja Vihreää liittoa perustamaan - ja kaikkeen, mitä siitä on hänen kohdallaan seurannut.

Soininvaaran yhteiskunnalliselle ajattelulle perusvireen antanut tieteenala puolestaan on johtanut Helsingin yliopiston tilastotieteen laitokselta lopulta Aalto-yliopiston taloustieteen laitokselle. Lisäksi hän on ollut lukuisissa julkisissa luottamustoimissa muun muassa kansanedustajana, peruspalveluministerinä sekä pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana.

Kun kyse on muistelmista, olennaista on tietenkin se, mitä elämästä on jäänyt selkeimmin mieleen. Soininvaaran tapauksessa niitä asioita lukijan onneksi riittää - niin voittoja kuin tappioitakin, kirjoittajalle ominaisella lämpimällä (itse)ironialla kerrottuna. 

 

La 27.4. klo 14

Anil Seth: Tietoisuus ja sen tutkimus

Faraday-palkittu neurotietieilijä Anil Seth Sussexin yliopistosta keskustelee tietoisuudesta ja sen tutkimuksesta, haastattelijoina filosofi Valtteri Arstila (Turun yliopisto) ja kasvatustieteilijä Benjamin Cowley (Helsingin yliopisto).

Anil Seth signeeraa keskustelun jälkeen kirjaansa Sinuna Oleminen, Tietoisuuden uusi tiede (Terra Cognita). Keskustelu käydään englanniksi.

 

Su 28.4. klo 15–17
J.K. Ihalainen: Kultaiset vuoret 

KULTAISET VUORET on kertomus matkasta Mongolian Kultaisille vuorille, Länsi-Mongolian Altaille. Samalla kirja on 

kuvaus paimentolaisista, jurtista, hevosista, paimentolaisten peleistä ja juhlista, musiikista ja kansanperinteestä. 

KULTAISET VUORET on myös mielen matka Tšinggis-kaanin hurjista päivistä lamaismin ja sosialialismin kautta nykypäivän Mongoliaan. Kirja sisältää mm. professori Pentti Aallon suomennoksen Mongolien Salaisen Historian ensimmäisestä osasta, sekä suomen ja mongolin kielen sanastoa matkailijalle. 

Näköispainos vuonna 1993 ilmestyneestä klassikosta. 

Ma 29.4. klo 18

Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena) 

Tunnettujen psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen ja siltä suojautumiseen.
Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, häntä saatetaan manipuloida. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.
Monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä sekä sisältää käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä - saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään. 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.