Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 56 569 eri kirjanimikettä sekä 3 359 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 901, Kaisaniemen Sivullisessa 44 943 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 750 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 10 039 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 6 194 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Maailma kylässä 25.–26.5. Rosebud mukana!

Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna Suvilahden alueella. Tervetuloa osastollemme kirjaostoksille ja kuuntelemaan kirjailijahaastatteluita!

Tietokirjailijat haastateltavina Kirjamaailmassa (W712) Suvilahden Circossa

 

13 Bruno Maximus: Tohtori Hymy – Dr Smile (Rosebud)

13.30 Sirpa Puhakka & Sari T. Tiiro: Rakkauden riekaleita – omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa (Rosebud)

Professori Teivo Teivaisen haastattelutunnin vieraat:

14 Vilho Harle: Kaaoksesta järjestykseen – Sosiaalisen järjestyksen ideat sivilisaatioiden syntyvaiheissa – kirjanjulkistus (Rosebud)

14.30 Noora Kotilainen: Sodan pauloissa –Militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa (Gaudeamus)

15 John Stuart Millin Vapaudesta: suomentaja Risto Mikkonen (Basam)

15.30 Pontus Purokuru & Veikka Lahtinen: Mikä internetiä vaivaa? (Kosmos)

klo 16 Kustantajat Juha Pietiläinen & Hannu Paloviita: Tietokirja ja sivistys (Terra Cognita)

Sunnuntaina kello 14–16 Ydin-lehden haastattelutunnit.

Sivullisen ohjelmaa toukokuussa

Pe 24.5. klo 13 alkaen

 

Teos-kustantamo viettää 20-vuotisjuhlavuottaan! 

 

Sen kunniaksi Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa järjestetään perjantaina 24.5. Teos-päivä. Myynnissä on Teoksen kirjoja alennetuin hinnoin, ja lavalla nähdään ja kuullaan Teoksen upeita kirjailijoita.

OHJELMA:

13.30 Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt kertoo kirjoittamisprosessistaan: miten syntyy romaani? Entä väitöskirja tai käännös?

14.15 Lastenkirjailija Juhani Känkänen kertoo rakastetun Apo Apponen -sarjan tekemisestä ja kokemuksistaan yhtenä Teoksen pitkäaikaisimmista kirjailijoista.

15.00 Tietokirjailijat Vaula Norrena ja John Simon puhuvat maahanmuuttajalasten kokemuksista Suomessa. Mitä Suomen pitäisi ymmärtää maahanmuuttajalapsista ja -nuorista?

15.45 Anna Maria Mäki kertoo tuoreesta romaanistaan Uudessa valossa, joka on tarkkanäköinen kuvaus nykyajan kulisseista, somevaikuttamisesta ja motivaatiopuhumisesta.

 

La 25.5. klo 18

Crime Alley-elokuvanäytös

 

Kirjojen lisäksi Rosebud on elokuvien ystävä. Joskus Sivullisessa on nähty leffojakin ja nyt kankaalle tulee kotimainen Batman-elokuva Crime Alley. Näytökseen on vapaa pääsy, tervetuloa! Tapahtuman kesto on noin tunti.

 

Erään murhenäytelmän ja vaarojen värittämän elämäntyön jälkeen Bruce Wayne on jäänyt eläkkeelle Lepakkomiehen tehtävästä. Vaikka yön sankarin roistogalleria on kukistettu jo aikoja sitten, on muuan uhka noussut kuin haudasta haastaen Lepakkomiehen toimintaan vielä kerran. Samaan aikaan hänen perässään on myös Gotham-legendojen seuraava sukupolvi, peräänantamaton poliisi nimeltä Barbara Gordon. 

CRIME ALLEY (2022) on ensimmäinen kotimainen Batman-elokuva (kesto 33 min). Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Pekka Paalanen. Elokuvan rooleissa nähdään mm. Anna Easteden, Mikko Vihma, Christopher Killik, Alisa Ranta-aho ja Juha-Pekka Mikkola. Kuten lukuisissa muissa tuotannoissa, Batmanin ääniroolin tekee legendaarinen Kevin Porter. Kyseessä on ei-kaupallinen fanielokuva, jonka tekijöinä on joukko ammattilaisia. Esityskielenä on englanti, ikäluokitus K16. 

Crime Alley sai ensiesityksensä viime vuoden Tampereen elokuvajuhlilla minne se valikoitui 115 muun elokuvan kanssa liki 8000 hakijasta. Yleisön ja kriitikoiden vastaanotto oli hyvä, ja sen lisäksi elokuva palkittiin elokuva-alan vastuullisuuspalkinto Versolla. Sittemmin Crime Alleya on esitetty myös muilla kansainvälisillä festivaaleilla, mm. Kyproksen Comic Con The Best of the Fest -sarjassa sekä Kotka Human Rights Film Festivalilla, missä elokuvalle myönnettiin The Award of Excellence. 

Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.facebook.com/visitcrimealley ja www.visitcrimealley.com 

 

Ti 28.5. klo 17 

Minna Lindgren: Soteorpo (Teos) JULKKARIT

Soteorpo on synkän humoristinen romaani ihmisistä, jotka erkaantuvat toisistaan ja muusta maailmasta, ja pamfletti yhteiskunnastamme, jossa omaishoitajat jätetään täysin yksin.
Pirjosta tulee Alzheimeria sairastavan miehensä Markun omaishoitaja. Koska määrärahoja on supistettu ja kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut siirretty osaksi laajaa hyvinvointialuetta, apua ei löydy mistään. Jokainen vaipanvaihto, seiniltä siivottu ateria, nöyryyttävä pankkineuvottelu ja tuntemattomaksi muuttuneen puolison huitaisu sulkee pariskunnan yhä syvemmälle painajaiseen.
Pirjo on yksin miehen rinnalla, joka on hänkin yksin, sairauteensa käpertyneenä. Umpiuupuneena Pirjo ei enää tiedä, mikä vuosi on, kumpi heistä on hullumpi, kumpi kaipaa enemmän apua.

 

Lindgren kirjoittaa pettämättömällä vainullaan tarinan, joka kertoo yhteiskunnasta ehkä enemmän kuin haluaisimme nähdä.
Tilaisuudessa Lindgreniä haastattelee toimittaja Reetta Meriläinen.

 

Ke 29.5. klo 15.30–16.30 

Juha Pekkanen ja Markku Seuri: Sisäilma, sisäympäristö ja terveys (Tietosanoma)

 

Tutkittua tietoa sisäilman terveysvaikutuksista ja riskien arvioinnista

Juha Pekkasen ja Markku Seurin uusi teos tarjoaa kokonaiskuvan sisäilman ja erilaisten epäpuhtauksien terveysvaikutuksista erityisesti Suomessa. Teos antaa runsaasti tietoa yksittäisistä sisäilman tekijöistä sekä oireilun ja muiden terveysvaikutusten syistä. Mukana on perustiedot riskien arvioinnista ja -hallinnasta sekä ohjearvoista ja keskeisistä viranomaisohjeista. Teos tarjoaa tietoa myös alan kehityksestä ja taustoittaa aiheeseen liittyneitä ristiriitoja.

 

Tekijöitä sisäilmakysymyksistä haastattelee toimittaja Olli Seuri

 

Juha Pekkanen on kansanterveystieteen professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Markku Seuri on työterveyshuollon erikoislääkäri ja työlääketieteen dosentti.

 

Ke 29.5. klo 17.30

Henkinen muuri – suomalaisvenäläiset kirjallisuussuhteet 1800-1930

 

Tiesitkö, että ensimmäisen fiktiivisen matkan Venäjältä Suomeen

teki naiskirjailija?

Entä tiesitkö, ketä venäläistä kirjailijaa käännettiin Suomessa ensimmäisenä?

Entä tiesitkö, kuka suomalaiskirjailija tapasi Nikolai Gogolin?

Entä kuka suomalainen venäjänopiskelija vieraili Tolstoin

luona?

 

Rajanaapureiden Suomen ja Venäjän välillä ei ole koskaan ollut kyse

harmonisesta kumppanuudesta - ei politiikassa eikä

kirjallisuushistoriassa. Jo autonomian aikana suomenmielisyys otti

yhteen Venäjän kolonialistisen kielipolitiikan ja slavofilian kanssa.

Toisaalta maiden välillä on aina ollut monikulttuurinen rajapinta -

pietarinsuomalaisia, inkeriläisiä, Viipurin monikielisiä,

baltiansaksalaisia ja karjalaisia sukuja, kirjallisia toimijoita ja

kääntäjiä.

Suomalaisvenäläisiä kirjallisuussuhteita, kontakteja ja

käännösten historiaa ei ole aiemmin systemaattisesti selvitetty.

Missä määrin suomalaiskirjailijoilla on ollut kontakteja

venäläisiin, ja miten vaikutteet ovat liikkuneet?

Kokoomateos täyttää olennaisia aukkoja kirjallisuussuhteiden

historiassa. Venäläisen kirjallisuuden ruotsinnokset ja suomennokset

ovat vanhempia kuin aiemmin on luultu, ja suomalaisen kirjallisuuden

venäjännöksiä on tehty enemmän kuin on tiedetty. Uusi ja runsas

tutkimustieto piirtää kuvan vääjäämättömän ylirajaisesta

suomalaisen ja venäläisen kirjallisuuden historiasta.

Kirjan kirjoittajat: Natalia Baschmakoff, Liisa Byckling, Nikita

Drozdov, Ben Hellman, Tomi Huttunen, Natalia Jakovleva, Tintti

Klapuri, Erja Laurila-Hellman, Viola Parente-Čapková, Mika Pylsy, H.

K. Riikonen, Aleksandr Sobolev, Roman Timentšik, Riku Toivola, Harri

Veivo ja Mikko Ylikangas

Kirjan on toimittanut Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden

ja kulttuurin professori Tomi Huttunen ja kustantanut Suomalaisen

Kirjallisuuden Seura.

 

To 30.5. klo 16.30
Meri Valkama: Perinnonjako – Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta

 

Tervetuloa seuraamaan toimittaja Meri Valkaman haastattelua Sivulliseen!

Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, alkoi syyllisten etsiminen. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa entiseen presidenttiin Tarja Haloseen, joka oli vuosia rakentanut lämpimiä suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Vuosi sodan alkamisen jälkeen Meri Valkama ryhtyi käymään Tarja Halosen kanssa keskusteluja maailmanpolitiikasta. Valkama halusi selvittää, mitä Halonen itse ajattelee vanhoista päätöksistään. Millaisessa maailmassa ja minkälaisen tiedon varassa ne tehtiin? Entä oliko mahdollista, että koko elämänsä rauhan puolustamiselle omistanut päättäjä olisi tullut tahattomasti edistäneeksi mahdollisuutta sotaan?

Valkama seurasi vuoden 2023 ajan Halosen työtä niin Suomessa kuin maailmalla. Sen aikana paljastui jotakin hätkähdyttävää: silloinkin, kun ajattelemme maailman matkaavan kohti parempaa, ympärillä on lähinnä kaaosta. Sen keskellä maailman päättäjien on tehtävä parhaansa.

Mitä tästä kaikesta ajattelee Halonen? Mikä saa kahdeksankymppisen presidentin edelleen kiertämään maailmaa ja sen kriisipesäkkeitä? Ja miksi YK:n pääsihteeri António Guterres soittaa juuri Haloselle, kun hän ei tiedä, mitä tehdä?

Meri Valkama on yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittyvä tutkiva journalisti ja kirjailija. Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot (WSOY) julkaistiin 2021. Romaani sai ylistävät arviot ja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

 

Pe 31.5. kirjailijahaastatteluja

klo 16.15

Saara Cantell: Tuulensuojaan

Mistä löytää tuulensuoja, kun elämä pettää? 


Laura ja Saima joutuvat kumpikin tahoillaan luopumaan lapsihaaveistaan. Herkkävireinen romaani kysyy, mistä löytää tuulensuoja, kun todellisuus ympärillä pettää ja valo hetkeksi katoaa. 


Lauran elämä järkkyy. Toive äitiydestä raukeaa, kun avopuoliso Henri vetoaa ilmastosyihin ja ilmoittaa haluavansa pysyä lapsettomana. Samaan aikaan kaivoshanke uhkaa Kaislaniemeä, Lauran kukoistavaa kesäkeidasta, jonka puutarhaa hän on vaalinut vuosia yhdessä ukkinsa kanssa. Mitä jos edes rakkain maisema ei ole ikuinen? 


Saima kohtaa elämänsä rakkauden Fransin 1930-luvun Helsingissä. Urheilullinen ja isänmaallinen lääkäri vastaa kaikin tavoin ajan arjalaista ihannetta. Hetket Fransin sylissä ovat sykähdyttäviä, mutta pian suhde muuttaa Saiman tulevaisuuden suunnan pysyvästi. 


Saara Cantellin romaani kietoo eri vuosikymmenillä elävien naisten kohtalot kiehtovasti yhteen. Haastattelijana Petra Maisonen.

 

klo 17–17.45

Kokeellisen kirjallisuuden taitajan Sinikka Vuolan Myrskyn anatomia on ajaton romaani nuoresta naisesta, joka elää nimettömässä eurooppalaisessa kaupungissa kaksossiskonsa ja sotatraumoihinsa eksyneen isänsä kanssa. Äidin poissaolo on jättänyt naiseen tyhjyyden, jota tarjoutuu täyttämään mies, johon molemmat siskot rakastuvat.

 

Esikoiskirjailija, näyttelijä Mikko Kauppilan Terveisin K kertoo opiskelijapojasta, joka jää vieraassa kaupungissa ulkopuoliseksi. Äiti on läsnä liikaakin, mutta poikaansa hän ei kuule. Lohtua tuo muisto P:stä, parhaasta ystävästä, johon K heijastaa itseään, ja ihastus A:han, hurmaavaan opiskelutoveriin. Kun tunteet eivät saa vastakaikua, alkaa K ankaran askeesin, joka yltyy kattamaan koko olemisen.

 

Vuolaa ja Kauppilaa yhdistää intohimoinen suhde kieleen, tarkka ilmaisu ja muodontaju. Kirjailijoiden teokset ovat viittausten ja symbolien mosaiikki, josta merkitykset kumpuavat kauemmas kuin pelkkä tarina yltää.


Tilaisuudesssa haastattelijana Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto

 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.