YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Raha pilaa kaiken

Rantanen, Lasse

Kuvin sanoitettuja ja sanoin kuvitettuja huomioita lajitovereista.

Ihmisen tunteita on hyvä välillä ravistella kuvilla. Kertoa kuvilla tarinaa. Kuvituksen synnyttää aina tunne ja se siirtyy kuvitukseen. Kuvitus on itsekin tunne. Se välittää tunteen katsojalle ja synnyttää uuden tunteen. Mutta joskus yksi piirretty kuva tarvitsee rinnalleen tuhat sanaa. Selittämään tunnetta.

Kun kuvittajana on vuosikaudet visualisoinut muiden tekstejä, hampaankoloon on jäänyt kaikenlaista. On syntynyt tarve sohaista asioita, jotka eivät saa riittävästi huomiota. Joista on kirjoitettu puolitotuuksia, suoranaisia valheita tai joista vaietaan kokonaan.

Kohtuuttomuuksien maailman pähkäily suorastaan huutaa kuvituksien rinnalle kirjoitettuja kriittisiä ajatuksia. Tässä prosessissa törmää väistämättä kysymyksiin, kuten Miksi suomalaisjohtaja tarvitsee vuosipalkakseen 6 miljoonaa? Kuka meitä kusettaa, kun uskomme Marssin valloitukseen tai sekotamme mielihyvän onneen? Voiko maailmaa pelastaa samalla metodilla, millä sitä ollaan tuhoamassa ja miksi ihmeessä kiirehdimme, vaikka se tuottaa miljarditappioita ja paljon pahaa mieltä? Samalla tulee pohtineeksi sitä, mikä tässä kaikessa on median, talousjärjestelmän tai ihmisen osuus.

Ihminen on siitä vekkuli eläinlaji, että se on mestari kääntämään päänsä pois ikävistä asioista. Ja ihmisapina kykenee pilaamaan ahneuksissaan alunperin hyvänkin asian viemällä sen kohtuuttomuuksiin. Välillä tuntuu, että kuvittelemme itsestämme liikoja, kun kutsumme lajiamme homo sapiensiksi - viisaaksi ihmiseksi. Omasta mielestämme tiedämme paljon ja näemme mielellämme itsemme maailmankaikkeuden tai vähintäänkin maailman napana. Kun katsoo ympärilleen, voi heti nähdä tämän ajattelun hedelmiä.

Ihmispoloa, jota on johdettu harhaan, ei saa millään uskomaan, että hän on tullut huijatuksi. Kysykää vaikka Trumpin kannattajilta, kreationismiin uskovilta tai kryptofanaatikoilta.

Eihän tällaiseen voi olla puuttumatta. Kuvin ja sanoin.

Lasse Rantanen (s.1966) on Suomen valtion verovaroin kouluttama taiteen maisteri (TaM 2000), mutta myös isä, puoliso, joviaali persoona ja Lapinhullu. Näiden ansioiden lisäksi hän kuuluu maamme eturivin lehtikuvittajiin, on Vuoden graafikko 2005 ja ulkomaillakin palkittu visuaalinen journalisti. Hän on myös luennoinut aiheesta oppilaitoksissa ja kirjoittanut oppaan Mistä on hyvät lehdet tehty? - visuaalisen journalismin keittokirja, tehnyt Hannu Tarmion kirjan Lapin sydän, sekä kuvittanut vaimonsa kirjoittamia lasten tarinallisia tiedekirjoja.

 

Kustantaja: Docendo
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523827165
Ilmestymisvuosi: 2024
Kirjastoluokka: 74.17

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.