Ensimmäiset Ruusunpiikki-sarjan kirjat julkaistaan
Rosebud lanseeraa Ruusunpiikki-pokkarisarjan Hiroshiman atomipommmituksen 78-vuotismuistopäivänä ja Sadankomitean perustamisen 60-vuotispäivänä 6. elokuuta 2023, jolloin julkaistaan aforismikokoelma Rauha on tie - Ajatuksia sodasta ja rauhasta. Kalevi Kalemaa on kerännyt Rauha on tie ruusunpiikki-teokseen (katso liite) maailman eri kolkista niin kirjailijoiden, taiteilijoiden, tiedemiesten, sotilaiden, poliitikkojen, fanaatikkojen, pasifistien kuin tavallisten kaduntallaajienkin aforismeja ja ajatuksia sodasta ja rauhasta.
Hyvä, paha, ystävä, vihollinen -kirjassaan kansainvälisen politiikan emiritusprofessori Vilho Harle tarkastelee hyvän ja pahan taistelua, jossa pahuuden edustajaa sanotaan ’Viholliseksi’.
Hyvän ja pahan taistelu on aina tulkintaa, retoriikkaa. Taistelulla on pohjimmiltaan uskonnollinen luonne - silloinkin kun se ilmaistaan maallistuneen poliittisin termein.
Kirja kartoittaa hyvän ja pahan taistelun uskonnollisia ja myös poliittisia ilmentymiä vanhalta ajalta. Uuden ja nykyajan tarkastelun kohteena ovat Yhdysvaltojen, Venäjän, Euroopan ja myös Suomen edustamat hyvän ja pahan taistelun ilmentymät. Niissä kaikissa viitataan myös Ukrainan sotaan.
Hyvän ja pahan taistelun retoriikka on myös Venäjän (ulko)poliittisen kulttuurin ydinaluetta. Taistelulla on odotettu uskonnollinen sävy riippumatta siitä, onko kieli avoimen uskonnollista vai maallistunutta poliittista kieltä.
Hyvän ja pahan retoriikalle on vaihtoehto: eturistiriitoja voidaan sovitella ja niistä voidaan neuvotella parhaiten ennen sodan puhkeamista. Osapuolet eivät ole hyvän ja pahan taistelun vankeja sodan aikanakaan, sodasta on mahdollista irtautua.
Juuri julkaistu Esa-Jussi Salmisen Sankarimatkailijan opas Marinmaahan ja Udmurtiaan johdattaa puolestaan alueiden historiaan ja nykypäivään niin valtiollisina muodostelmina kuin marin ja udmurtin kieltä puhuvien suomalaisten sukukansojen alueina. Esa-Jussi Salminen kertoo elävästi omakohtaisten kokemuksien kautta, kuinka sukukansojen venäläistäminen on ollut tietoista politiikkaa.
Syventymällä niiden kielitilanteeseen ja poliittisiin kamppailuihin tarkastellaan samalla myös alueiden kirjallisuutta. Entistäkin ajankohtaisempien kieliasioiden lisäksi teos tutkii Marinmaata ja Udmurtiaa erikseen sekä opastaa maiden nähtävyyksiin, luontokohteisiin ja ajanviettotapoihin. Siinä tarkastellaan myös alueen ruokakulttuuria ja vinkataan parhaimpiin ravintoloihin ja majoituspaikkoihin. Kirjan osia voi mainiosti ottaa valikoiden luettavaksi missä järjestyksessä tahansa.