Sivullisen ohjelmaa syyskuussa
Pe 13.9. klo 17
Astrid Swan: Noitarakastaja (S&S)
"Annika on taiteilija, joka on unohtanut, miltä vapaus tuntuu. Sitten hän rakastuu D:hen, muusikkoon, jolla on suuria suunnitelmia. Rakkaudesta juopuneena Annika sukeltaa uuteen elämään ja jättää hiipuvan avioliittonsa sekä pienen tyttärensä Leilan.
Kun Annika myöhemmin yrittää taas saada yhteyden Leilaan, on liian myöhäistä: hänen kirjeensä palautuvat avaamattomina. Hän jatkaa silti kirjoittamista, kurottaa siten tytärtään kohti etäisyyden ja poissaolon yli.
Vuosien kuluessa Annikan muistikirjoista ja kirjeistä rakentuu oma todellisuutensa, jossa toistuvat tarinat lähdöstä ja sen syistä. Annika on noitarakastaja: hän kertoo löytämästään rakkaudesta ja metsästä talonsa takana, mutta myös kokemastaan väkivallasta ja yksinäisyydestä. Hän puolustaa valintojaan silloinkin, kun ne tuottavat tuskaa.
Noitarakastaja kietoo lukijan kertomusten, toden ja kuvitelman tummaan kudelmaan. Se on tarina vääristä valinnoista, vaietuista traumoista ja niiden työntymisestä äidin ja tyttären väliin."
Koko Hubara haastattelee illan aikana Astrid Swania. Tule kuulemaan kirjasta ja ostamaan omasi julkkarihintaan. Tarjoamme lasillisen kuohuvaa 50 ensimmäiselle vieraalle!
Ti 17.9. klo 17
Peter von Bagh -stipendin jakotilaisuus ja paneelikeskustelu "Elokuvakirjoittaminen nyt - Missä mennään?"
Risto Jarva -seura järjestää tilaisuuden, jossa jaetaan Peter von Bagh -stipendi kotimaisen elokuvakirjoittamisen tukemiseksi ja edistämiseksi.
Paneelikeskusteluun osallistuvat elokuvatutkijat Antti Alanen, Satu Kyösola ja Jari Sedergren. Keskustelun vetäjänä toimii Jouko Aaltonen.
Ti 17.9. klo 18
JULKISTAMISTILAISUUS: Teppo Eskelinen ja Matti Ylönen: "Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa" (Rosebud Books)
"Mikä erottaa moniäänisen demokratian kahlituista ja rapautuvista demokratioista? Vastaus on vapaita vaaleja laajempi, ja liittyy oleellisesti demokratiaa tukevan kriittisen tiedon tuotantoon.
Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä.
Tyhmenevä demokratia? nostaa etualalle kriittisen ja autonomisen tiedontuotannon: sen edellytykset, tilan ja merkityksen."
Haastattelijana Mika Rönkkö.
Ke 18.9. klo 17
JULKISTAMISTILAISUUS: Annamari Huovinen: Hankala eläin (Tammi)
"Eläimet ihmisten ja talouden armoilla.
Ajatuksia herättävä esseekokoelma kuljettaa lukijan pandatarhalta tuotantotiloille ja koiranäyttelyistä valkohäntäpeurojen jäljille.
Onko metsästäminen välttämättömyys vai raakaa huvia? Miksi maailman nisäkkäistä enää enintään neljä prosenttia on luonnonvaraisia eläimiä? Muovaako lemmikkibisnes eläimistä kulutusesineitä?
Hankala eläin pohtii niitä ristiriitaisia tapoja, joilla ihminen ja eläin ovat kietoutuneet toisiinsa ja joilla ihminen käyttää eläimiin valtaa."
To 19.9. klo 17
JULKISTAMISTILAISUUS: Lasse Rantanen: Raha pilaa kaiken (Docendo)
"Kuvin sanoitettuja ja sanoin kuvitettuja huomioita lajitovereista.
Ihmisen tunteita on hyvä välillä ravistella kuvilla. Kertoa kuvilla tarinaa. Kuvituksen synnyttää aina tunne ja se siirtyy kuvitukseen. Kuvitus on itsekin tunne. Se välittää tunteen katsojalle ja synnyttää uuden tunteen. Mutta joskus yksi piirretty kuva tarvitsee rinnalleen tuhat sanaa. Selittämään tunnetta.
Kun kuvittajana on vuosikaudet visualisoinut muiden tekstejä, hampaankoloon on jäänyt kaikenlaista. On syntynyt tarve sohaista asioita, jotka eivät saa riittävästi huomiota. Joista on kirjoitettu puolitotuuksia, suoranaisia valheita tai joista vaietaan kokonaan."
Lasse Rantanen (s.1966) on Suomen valtion verovaroin kouluttama taiteen maisteri (TaM 2000), mutta myös isä, puoliso, joviaali persoona ja Lapinhullu. Näiden ansioiden lisäksi hän kuuluu maamme eturivin lehtikuvittajiin, on Vuoden graafikko 2005 ja ulkomaillakin palkittu visuaalinen journalisti. Hän on myös luennoinut aiheesta oppilaitoksissa ja kirjoittanut oppaan Mistä on hyvät lehdet tehty? - visuaalisen journalismin keittokirja, tehnyt Hannu Tarmion kirjan Lapin sydän, sekä kuvittanut vaimonsa kirjoittamia lasten tarinallisia tiedekirjoja.
To 19.9. klo 18
Ursula K. Le Guin: Kompassiruusu (Moebius)
Titia Schuurman & Jani Saxell
"Kompassiruusu-kokoelman novellit ovat Le Guinin räiskyvimmältä luomiskaudelta, 1970-luvulta 1980-luvun alkuun.
Nimensä mukaisesti kokoelman novellien kirjo ulottuu kaikkiin kompassisuuntiin. "Uudessa Atlantiksessa" mantereita nousee syvyyksistä toisten puolestaan vajotessa mereen. "Sisäkanava" on hulvaton kuvaus avaruusaluksen miehistön ja avaruusolion kohtaamisesta, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kokoelman päättävä "Sur" vie meidät sadan vuoden takaisen naisten retkikunnan matkassa Etelänavalle."
Keskustelussa suomentaja Titia Schuurman. Haastattelijana Jani Saxell.
Pe 20.9. klo 17
JULKISTAMISTILAISUUS: Miina Supinen: Kultainen peura (Otava)
"Säkenöivän tarinankertojan romaani täynnä mystiikkaa, rakkautta, huumoria ja menneisyyden lumoa.
Hienostuneessa viipurilaiskodissa kasvanut Tilda aloittaa opettajaseminaarin Sortavalassa 1880-luvulla. Nuhteettomien opettajattarien on määrä suitsia kuriton kansa suomalaisuuden aatteeseen.
Seminaariin saapuu myös karjalaistyttö Jelena, joka on varttunut Kiril-setänsä holhokkina. Tyttöjen välille leimahtaa kiihkeä ystävyys, vaikka toiset opiskelijat yrittävät varoittaa Tildaa. Jelenan sedän, suurliikemiehen, väitetään tuntevan pimeyden voimia.
Romaani herättää eloon itäisen tarustomme, sekoittaa totta, unta ja suurta seikkailua. Se on hurmeinen ja hauska, villi ja kaunis kuin kansanballadi."
La 21.9. klo 11-13
Syksy Räsänen: Israelin apartheid (Rosebud / Umpihanki) ja Hannu Reime: Israel/Palestiina – Kahden kansan luvattu maa (Like)
"Kahden edelleen ajankohtaisen teoksen kolmansien painosten julkistamistilaisuus kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9.
Yleisradiossa 30 vuotta työskennelleen toimittaja Hannu Reimen 3. uudistettu painos on perusteos Israel/Palestiinan konfliktin taustoista ja historiasta. Jatkuvasti uutisotsikoissa olevan konfliktin hahmottamisen kannalta olennainen taustatieto jää liian usein yksittäisten väkivallantekojen varjoon. Kokenut poliittinen toimittaja syventää tietämystä pitkään jatkuneen ja monisyisen konfliktin olemuksesta.
Syksy Räsäsen teos puolestaan kuvaa, kuinka Israel/Palestiinan tapahtumien ytimessä on Israelin järjestelmä, joka asettaa ihmiset erilaiseen asemaan ja jakaa heidät eri asuinalueille etnisen taustan mukaan."
Hannu Reimettä ja Syksy Räsästä haastattelee toimittaja ja Arabikansojen ystävyysseuran puheenjohtaja Taina Dahlgren.
La 21.9. klo 13-14
Elävä äänikirja
Kirjojaan lukevat ja äänikirjoista keskustelevat Heli Laaksonen (Jatkos 2024), Jarmo Heikkinen ja Riikka Pulkkinen (Viimeinen yhteinen leikki 2024)
La 21.9. klo 14
JULKISTAMISTILAISUUS: Riitta Lielahti: Vihreän verhon takana (Myllylahti)
"Tunteita järisyttävä omaelämäkerrallinen romaani neljän lapsen äidistä, jonka harvinainen sairaus syöksee koko perheen taisteluun elämästä ja luottamuksesta.
Kun aukaisen silmäni, näen hoitajan valkoiset työkengät vihreän sairaalaverhon alta vierustoverini puolelta. Kohennan asentoani, ja hoitaja kurkkaa verhon raosta sanoen: ”Ai sinäkin olet jo tullut tähän maailmaan!” Suljen silmäni ja mietin, miten olen joutunut tällaisen helvetin keskelle."
Riitta Lielahti (s.1983) on hoitoalaa opiskellut teologian maisteri ja neljän lapsen äiti, joka haaveilee sairaalapapin työstä omista harvinaisista sairauksistaan huolimatta. Hän toimii aktiivisesti pitkäaikaissairaiden puolestapuhujana sosiaalisessa mediassa ja potilasjärjestössä.
To 26.9. klo 18
Jussi Hanhivaara: Iisakin tuhkat (Momentum)
"Päähenkilön elämä muuttuu
kertarysäyksellä: hän joutuu kumppaninsa kanssa Israelissa osaksi
äärijuutalaisten terrori-iskua. Alkaa tarina, joka johtaa aina
Pohjois-Amerikkaan saakka.
Matkan äärellä kertoja purkaa tuntojaan entiselle rabbilleen. Osansa saavat
niin juutalaisuus, parisuhde kuin mennyt ja tuleva.
Iisakin tuhkat kuvaa juutalaisuutta ja sen ulottuvuuksia, mutta on samaan
aikaan myös riipaiseva tarina parisuhteen päättymisestä ja itsensä
etsimisestä."
Jussi Hanhivaara on pitkän linjan toimittaja ja tuottaja Yle Uutisissa. Hän
on opiskellut kansainvälisiä suhteita Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Italiassa
sekä kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hanhivaaran kirjoituksia on
aiemmin julkaistu muun muassa kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särössä. Iisakin
tuhkat on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Pe 27.9. klo 18
Eetu Julin: 347 (Aviador)
"Tuhansia nuoria astuu vuosittain perustuslain nojalla asepalvelukseen. Yksi heistä on Lehtonen, jonka on jätettävä masentavan lattea keskinkertaisuus taakseen ja saavutettava elämässä menestyjän status, olla jotakin. Tavoite on kristallinkirkas: päästä reserviupseerikurssille ja siirtyä osaksi yhteiskunnan eliittiä hinnalla millä hyvänsä. Seuraavassa saapumiserässä palvelukseen astuu alokas Sääksjärvi, joka muuttaa peruuttamattomasti kaiken.
Millaista on suorittaa asepalvelus ylikierroksilla käyvässä, myöhäismodernissa yhteikunnassa, jossa vittu mikään ei riitä, vaikka tekisi kaikkensa? 347 kertoo kaoottisen aikansa asepalveluksen arjesta. Tiedossa on hikeä, paskaa, hernekeittoa, rynnäkkökiväärien räiskyntää, nuoruuden (suuruuden) hulluutta, omien rajojen löytämistä, palavasti rakastumista sekä oman keskinkertaisuuden kammoksuntaa - elämää 347 aamun edestä."
Eetu Julin (s. 2001) on helsinkiläinen esikoiskirjailija, joka opiskelee Helsingin yliopistossa suomen kielen maisteriohjelmassa. Lisäksi hän on toiminut Toisinkoinen-palkinnon raadin jäsenenä. 347 on Julinin kaunokirjallinen debyytti.
Ma 30.9. klo 17
Elina Annola: Luopuneet (Teos)
"Anniina muuttaa Sisu-koiran, puolisonsa Leevin ja tämän tyttären kanssa kauniiseen, valoisaan kivitaloon Helsingissä ja ryhtyy haaveilemaan onnenapiloista ikkunalaudoilla sekä omasta lapsesta. Pian häntä alkavat kuitenkin kalvaa äidin sanat ja huoneiden kostea ilma.
Toisessa ajassa Vieno yrittää pitää perheensä talon valoisalla puolella, vaikka hänen vastuullaan on sodan vammauttama, työtä vieroksuva mies ja pieni Liisa-tytär. Elämän piti mennä toisin, heidän piti olla onnellisia. Mutta itsenäisyyspäivänä Vieno näyttää naapurin Forsmaneille, että hänenkin perheensä on herrasväkeä."