Kaaoksesta järjestykseen ? sosiaalisen järjestyksen ideat sivilisaatioiden syntyvaiheissa

Harle, Vilho

Kansainvälisen politiikan emeritusprofessori Vilhe Harle pureutuu Kaaoksesta järjestykseen teoksessaan yhteiskunnallisen järjestyksen ikuiseen peruskysymykseen, sosiaalisen järjestyksen luomiseen ja ylläpitämiseen. Teos analysoi vertailevasti ajatuksia yhteiskunnallisesta järjestyksestä niin klassisessa kiinalaisessa poliittisessa filosofiassa, intialaisessa eeppisessä ja poliittisessa kirjallisuudessa, zarathustralaisuudessa, juutalaisuudessa, klassisessa kreikkalaisessa ja roomalaisessa poliittisessa ajattelussa sekä varhaisessa kristinuskossa. 

Harle mukaan kaikilla yhteiskuntasuhteiden tasoilla ja kaikista sosiaalisista suhteista paljastuu kaksi lähestymistapaa sosiaalisen järjestyksen luomiseen ja ylläpitämiseen: moraaliset periaatteet ja poliittinen valta. 

Periaateorientoituneiden sosiaalisen järjestyksen mallien mukaan sosiaalisen järjestyksen perustuu joko eettisen periaatteen vapaaehtoiseen seuraamiseen tai sen asettamiin velvollisuuksiin. Valtaorientoituneissa malleissa sosiaalisen järjestyksen aikaansaaminen edellyttää niin ihmiskunnan organisoitumista pienempiin tai suurempiin ryhmiin, ansioitunutta hallitsijaa, harkittua vallankäyttöä kuin rauhanomaisia suhteita muiden yksiköiden kanssa.

Sosiaalisen järjestyksen mallit voi jakaa myötätuntoa ja pakkoa painottaviin ryhmiin.

Myötätuntoa korostaviin oraaliorientoituneisiin malleihin Harle laskee tarkastelussaan taolaisuuden, Jeesuksen opetukset, muinainen intialainen poliittinen ajattelun, zarathustralaisuuden, juutalaisuuden, Platonin, Mohismin, kungfutselaiset, Aristotelesin, Ciceron, ja varhaiskirkon. 

Pakkoa painottavissa politiikka-malleissa järjestystä rakennetaan kansallisen identiteetin ja poissulkemisen politiikan, ja usein siihen liittyvän avoimen väkivallan ja pakottavan vallan avulla. Politiikka-orientoituneisiin kuuluu tarkastelussa legalistit, Livius, Vergilius, Kautilya, muinainen Israel ja juutalaiset nationalistiset suuntaukset, ja myöhempi zarathustralaisuus.

Harlen johtopäätös on, ettei kamppailu vaihtoehtoisten organisaatiomuotojen kesken ole kadonnut, vaan näyttää toistuvan myös nykypäivänä vähintään yhtä voimakkaana kuin Antiikin Kreikassa. 

Voimapolitiikka ja luottamus aseelliseen voimaan yleensäkin on säilyttänyt otteensa erityisen hyvin. Kaikkein eniten viime vuosikymmeninä on nostanut päätään poissulkemisen politiikka, ihmisiä erotteleva identiteettipolitiikka jopa sen kiihkokansallisissa ja rasistissa muodoissa. Lievemmässä muodossa poissulkemisen politiikka on päivittäinen ilmiö. Harlen mukaan tämä on oire siitä, että "sosiaalinen järjestys ei ole kovin hyvissä voimissa". 

Kustantaja: Rosebud/Umpihanki/Voima
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527313695
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 32.7

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen10+
Rosebud Citycenter9
Rosebud Kaivopiha10
Rosebud Tiedekulma7
Rosebud Maria7
Rosebud Kuopio10+
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.