Huomisen huomaava demokratia Pitkäjänteisen politiikan mahdollisuudet

Oksanen, Markku; Vogt, Henri

Poliittisia päätöksiä tehdään erilaisten arvojen ja etujen tai lähestyvien vaalien, yhtäkkisten tilanteiden ja perinteisten tapojen ristiaallokossa. Harvoin tällöin pysähdytään ajattelemaan, kuinka pitkälle tulevaisuuteen päätösten peruuttamaton vaikutus ulottuu. 

Toimimme helposti lyhytjänteisesti, vaikka periaatteessa haluaisimme jättää jälkipolville maailman paremmassa tilassa kuin itse sen perimme. Erityisesti ympäristön tilaa koskeva päätöksenteko painii jatkuvasti ongelman kanssa. Juuri tämän vuoksi olisi tärkeä pysähtyä pohtimaan politiikan seurauksia erilaisista ajan näkökulmista. Huomata myös huominen. 

Huomisen huomaava demokratia on moniääninen puheenvuoro pitkäjänteisyyden ja demokraattisen päätöksenteon yhteensovittamisesta Suomessa 
ja maailmallakin. Teos tarkastelee keskeisiä käsitteellisiä kysymyksiä: Mitä voimme tietää ja mitä emme voi tietää tulevaisuudesta? Sitovatko nyt tehdyt pitkän tähtäimen päätökset tulevien sukupolvien käsiä? Entä voisiko äänioikeuden antaminen lapsille tehdä päätöksistä pitkäjänteisiä?

Teos tarttuu myös käytännöllisiin kysymyksiin ja tarkastelee, millaisia demokraattisia innovaatioita on kehitetty pitkäjänteisyyden edistämiseksi. Voiko puntaroiva demokratia kansalaisraateineen täydentää edustuksellista päätöksentekoa tai lisätä luontoarvojen kestävää huomioimista tulevaisuudessa? Millaiseen ideologiaan perustuu eduskunnan tulevaisuusvaliokunta? 

Teoksen kirjoittajat ovat johtavia suomalaisia yhteiskuntatieteilijöitä, politiikantutkijoita ja filosofeja. 

Kustantaja: Vastapaino
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523970243
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 32.1
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2312uutuustieto

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.