YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan - Urheilun sisällissota 1918

Kupila, Jari

Mikä oli urheilun rooli vuoden 1918 tapahtumissa?

Vuoden 1918 sisällissodassa urheilijoilla oli merkittävä osa. He olivat sodan osapuolten kokoamien armeijoiden parhaimmistoa. Sisällissota johti urheiluliikkeen kahtiajakoon, joka oli orastanut jo ennen Suomen itsenäistymistä. Sotakokemuksesta tuli trauma, joka jakoi urheilun kipeämmin ja pidempään kuin mitään muuta suomalaisyhteisöä.

Kirja kuvaa, kuinka urheiluporukan suomalaisuushenki virisi 1900-luvun alussa yhteisenä ja jakautui sitten hiljalleen työväenliikkeen ja ylioppilasnuorison leireihin. Jo vuoden 1912 Tukholman olympialaisiin osallistumista sävytti syvenevä jakolinja punaisen ja valkoisen urheilun välillä. Vähältä piti, ettei Suomen maailmankartalle juosseelta Hannes Kolehmaiselta evätty kisareissua työläistaustansa vuoksi.

Dramaattisten ihmiskohtaloiden ja tapahtumien kautta Kupila piirtää kuvan traumaattisesta vuodesta 1918. Ensin urheilijat ampuivat toisiaan ja sitä seuranneet vankileirikokemukset olivat paikoin jopa sotaakin karumpia. Tällaisten tapahtumien jälkeen oli vaikea rauhan tultua palata samalle kentälle urheilemaan. Teos käsittelee ansiokkaasti tämän syvän välirikon seurauksia ja pitkiä jälkiä suomalaisessa urheiluhistoriassa. Poliittinen muuri muuttui hiljalleen traditioksi, joka on jakanut kaikkia myöhempiäkin urheilijasukupolvia.

Ajatuksia herättävässä teoksessaan Kupila etsii vastauksia kysymyksiin, joiden kaiut kuuluvat vielä tämänkin päivän urheiluyhteisöissä: Miksi suomalaisesta urheilusta tuli heti alkuvaiheissaan poliittisen taistelun väline? Miten ja miksi urheilu jakautui työväen ja porvareiden leireihin? Ja miksi juuri Suomessa poliittinen rajalinja on kulkenut niin kipeänä juuri urheilussa?

FM Jari Kupila on pitkän linjan palkittu urheilujournalisti sekä urheiluaiheisiin keskittynyt tietokirjailija ja tiedetoimittaja. Hän on erikoistunut urheilun yhteiskunnallisen roolin tarkasteluun osana suomalaisuutta ja sen historiaa ja valmistelee väitöskirjaa suomalaisen urheilukulttuurin roolista osana suomalaisuuden modernisaation historiaa.

 

Kustantaja: Minerva
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523758421
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 92.71

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.