YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Eric Tigerstedt - Suomen Tesla

Hotakainen, Markus

Suomalaiskeksijän hämmästyttävä elämä 

Tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota nimitän sähköiseksi silmäksi. - Eric Tigerstedt vuonna 1913 

Jokaiselle on arkipäivää äänielokuva, kännykkä ja televisio eli ”sähköinen silmä”. Mutta kuinka moni tietää, että suomalainen Eric Tigerstedt kehitti niitä kaikkia jo yli sata vuotta sitten? Edison on kaikille tuttu nimi, ja Teslan nimi elää sähköautomerkissä, mutta Tigerstedt, joka oli kummankin aikalainen, on vaipunut unholaan. 

Tigerstedt kehittämä äänielokuvan tekniikka oli laajalti käytössä aina digitalisaatioon asti. 
Hän paransi myös äänentoisto- ja vahvistintekniikkaa sekä keksi salattuun viestintään käytetyn kryptografonin, jota Suomen armeija käytti myöhemmin sotatoimissa. Silti juuri kukaan ei muista edes hänen nimeään, saavutuksista puhumattakaan. 

1900-luvun alussa vaikuttanutta insinööriä voi perustellusti kutsua Suomen Teslaksi. Tigerstedt oli monessa suhteessa edellä aikaansa, ja moni idea jäi toteuttamatta, koska tekniikan kehitys ei ollut vielä riittävän pitkällä. 

Nikola Teslan tavoin Tigerstedt ei elinaikanaan hyötynyt keksinnöistään, pikemminkin päinvastoin. Hän oli alituisessa rahapulassa, näki ajoittain nälkää, kärsi horjuvasta terveydestä ja koki piinallisen huonoa onnea niin yksityis- kuin työelämässäänkin. 

Markus Hotakaisen kirja nostaa esiin tämän suuren suomalaisen ihmeellisen, mutta valitettavan lyhyeksi jääneen elämän. Teos osoittaa, että Eric Tigerstedt on ollut monella alalla lähempänä kansainvälistä läpimurtoa kuin uskommekaan. 

Hotakainen on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita kirjoja eri aloilta, myös tieteen ja tutkimuksen historiasta. Tigerstedt on hänen mielestään kiehtova hahmo: ”Hän keksi liian paljon liian varhain - ja on siksi jäänyt tuntemattomaksi.” 

Kustantaja: Aula 2
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523643055
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2312uutuustieto

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.