Toveri lapsi - Samettia ja sahanpurua

Toveri lapsi - Samettia ja sahanpurua

Tungal, Leelo

Pieni Leelo on joutunut eroon äidistään, kun mustat miehet ovat hakeneet tämän kotoa ja äiti on viety vankileirille. Isä yrittää ottaa selvää äidin kohtalosta, mutta tietoja on vaikea saada. Kirjeet tulevat takaisin ja selviää, että äidille pitää kirjoittaa venäjäksi. Hän ei myöskään itse saa kirjoittaa viron kielellä.

Toive siitä, että äiti palaisi kotiin ennen kuin Leelo aloittaa koulun, osoittautuu turhaksi. Isän on varustettava tytär koulutielle. Onneksi on Anne-täti, jonka neuvokkuus auttaa monissa tilanteissa. Anne-tädin kampaamossa Tallinnassa Leelo näkee ja kuulee paljon sellaista mistä ei kotona maa-seudulla puhuta. Täti vie tyttöä kaupunkihuvituksiin, kahviloihin ja sirkukseen. Myös Liilia-täti ja Maali-täti hoitavat tyttöä parhaansa mukaan ja kertovat suvun tarinoita. Silti ikävä tätien luota kotiin on polttava, siellä ovat isä, omat tavarat ja tutut koirat. Ja mielessä elää koko ajan ajatus, että ehkä äiti on jo tullut takaisin.

Syksyllä 2019 suomeksi ilmestynyt Toveri lapsi saa nyt jatko-osan, jossa virolaisten arkipäivä Stalinin hirmuvallan vuosina 50-luvun alussa paljastuu yhä absurdimmaksi. Perheen suuri rakkaus kaikkea vilpittömin silmin katselevaa lasta kohtaan antaa turvaa vaikeuksien ja pelkojen keskellä. Lapsen omalla logiikalla syntyvät ajatukset tuovat karun ajan kuvaukseen valoisuutta ja huumoria.

Viron arvostetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Leelo Tungalin (s. 1947) omiin lapsuusmuistoihin perustuva Toveri lapsi -trilogia on valloittanut virolaisten - ja monien suomalaistenkin - sydämet. Sen pohjalta tehty elokuva Toveri lapsi valittiin vuonna 2018 parhaaksi virolaiseksi elokuvaksi, ja se on palkittu useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa.

 

Kustantaja: Arktinen banaani
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789522704467
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 84.2 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.