Myrkyn käyttöohje

Kraus, Karl

Kirjailija ja lehtimies Karl Kraus (1874–1936) tarkkaili Wienin kahviloissa Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian tuhoa ja pian sen jälkeen nousevan kansallissosialismin uhkaa. Satiirikkona Kraus hyökkäsi erityisesti porvaristoa ja sen korruptoituneita arvoja ja instituutioita vastaan. Kritiikin maalitauluja olivat byrokratia, oikeuslaitos, puolueet, ministeriöt, kirkko, pörssi, pankki, armeija, poliisi, rautatiet, yliopisto, tiede, teatteri, lehdistö...

Kraus rakasti kieltä, hän uskoi sanan luovaan ja elävään voimaan: ”Vain kielellisen synnyttämisen ilossa kaaoksesta tulee maailma.” Kraus halusi olla todistamassa ”vanhan sanan syntymän salaisuutta”. Aina uudelleen syntyessään ”vanha sana” elää sille, joka aavistaa eroja ja kuulee ”kielen sydämen lyövän”.

Sofistien ja reettorien seuraajana Kraus tiedosti, että sanat voivat ilahduttaa ja surettaa, elävöittää ja surmata. Sanojen retorisella taivuttelijalla on hallussaan vaarallinen ase ja myrkky, mutta myös turvasäilö ja parantava lääke. Kraus etsi sanojen yhteyttä: ”Sana ja olemus – se on ainoa liitto, johon olen koskaan elämässä pyrkinyt.”

Esseiden, näytelmien, runojen, artikkeleiden ja arvostelujen lisäksi Karl Kraus julkaisi aforismeja ja fragmentteja. Tämä teos on valikoima kolmesta Krausin aforistisesta teoksesta Sprüche und Widersprüche (1909), Pro domo et mundo (1912) ja Nachts (1924). Kirja on tehty yhteistyössä Suomen aforismiyhdistyksen kanssa.

Kustantaja: Into
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789522643247
Ilmestymisvuosi: 2014

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.