Yhtiövalta alustatalouden aikakaudella

Ylönen, Matti

Alustatalouden nousu ja datajättien valta on nostanut esille globaalit ja suuryhtiöt, joiden liiketoimintaa ruokkii kuluttajilta kerättävä data. Tällainen datakapitalismi on uusi ilmiö. Kirja valottaa ainutkertaista tilannetta evolutionaarisen taloustieteen historian ja kehityksen kautta. Se kertoo myös, miten yhtiövaltaa on käsitelty yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa.

Käsillä oleva teos tarkastelee erityisesti evolutionaarista taloustiedettä ja evolutionaarista yrityksen teoriaa ja historiaa. Se korostaa markkinarakenteiden tutkimuksen, monikansallisen yrityksen teorian sekä poliittisen taloustieteen roolia. Tämä tutkimusperinne tunnetaan myös amerikkalaisen institutionaalisen taloustieteen nimellä. Sen puitteissa on tarkasteltu yhtiövaltaa sekä taloudellisena että yhteiskunnallisena toimintana.

Alustatalouden noustessa teema on erittäin ajankohtainen. Alustayhtiöiden vallan ymmärtäminen edellyttää talouden ja vallankäytön analyysin väliin luotujen keinotekoisten muurien ylittämistä. Tällaista otetta tarvitaan myös monikansallisten yritysten monimutkaisten kansainvälisten rahoitusjärjestelyjen ymmärtämiseen. Kirja on hyödyllistä luettavaa kaikille yhtiöistä, vallasta ja yhteiskuntatieteiden kehityksestä kiinnostuneille.

Yliopistollisena oppikirjana se soveltuu kansainvälisen talouden, poliittisen taloustieteen ja myös yleisesti taloustieteen sekä yhteiskuntahistorian ja sosiologian aloille.

Kirjoittaja on maailmanpolitiikan yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa ja vieraileva tutkija Tallinnan teknillisen yliopiston Ragnar Nurkse -instituutissa. Hänen tätä aihepiiriä käsitellyt väitöskirja voitti Helsingin yliopiston vuoden 2019 väitöskirjapalkinnon ja yksi sen artikkeleista palkittiin Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnolla.

 

Kustantaja: Vastapaino
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789517689366
Ilmestymisvuosi: 2021
Kirjastoluokka: 36.1

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen6
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.