YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Abessinialaiset kronikat

Isegawa, Moses

Alussa on kylä, puu ja pieni poika oksalla. Sieltä näkee horisonttiin asti. ihmiset ja maisemat ovat tuttuja, tietää tarkkaan mitä varoa, ketä odottaa, mitä salaisuuksia kenelläkin on. Kaikki muuttuu parissa vuodessa. Isoäidin talo on poltettu, kylään on luikerrellut käärmeitä. Enää ei tiedä, kehen luottaa, kuka on vihollinen.

Ugandasta kotoisin oleva Moses Isegawa, s.s1963, piirtää esikoisromaanissaan freskomaisen kuvan Idi Aminin hallitsemasta synnyinmaastaan, suvun vaiheista ja nuoren pojan kasvusta. Yleispätevästi Isegawa on onnistunut kuvaamaan sen arvojen rappion, jonka mielivaltaiset poliitikot aina ja kaikkialla saavat aikaan – toisaalta myös sen sitkeyden, jonka avulla tavalliset ihmiset ponnistelevat liki mahdottomien olosuhteiden läpi.
Maagisen mielikuvituksellinen, terävän humoristinen, kiihkeän seksuaalinen ja kaikin tavoin vetävä afrikkalaissaaga on herättänyt huomiota kirjailijan uudessa asuinmaassa Hollannissa, jossa se ensimmäisenä julkaistiin. Jotkut arvostelijat ovat jo ehtineet verrata Isegawaa kolumbialaiseen Gabriel García Márqueziin ja intialaissyntyiseen Salman Rushdieen ”maanosansa monumentin” tekijänä.

Mugezi istuu korkean leipäpuun oksalla ja seuraa uteliaana kotikylän elämänmenoa. Kun Kawayida-setä huristelee tietä pitkin sinitankkisella moottoripyörällään, pojalle tulee kiire kavuta alas, sillä luvassa on taikatemppuja ja karmeita juttuja tappeluista. Terveystarkastajan ”Neiti Sunlight Saippuan” tulo taas merkitsee siivousmylläkkää, jossa Mugezin osana on tappaa hämähäkit. Isän ja äidin väleissä on jotain outoa, mutta siitä Mugezi ei vielä ymmärrä paljoakaan. Paras ihminen on kuitenkin isoäiti, kylän kätilö, joka opettaa lapsenlapselleen syntymisen salaisuudet.
Perhe muuttaa kaupunkiin. Koulusta tultua poikaa odottaa vauvanvaippavuori ja vihainen äiti guavapiiskoineen. Seminaariin meno ei lopeta nöyryytyksiä, nyt vain piiskureina ovat valkoiset papit. Mugezi oppii selviytymään näyttelijäntaitonsa ja oveluutensa avulla. Samaan aikaan hermostuneisuus leviää yhteiskunnassa. Kuullaan uutisia aasialaisten karkottamisesta, katolisia vainotaan, heimoerottelu alkaa. Kun Mugezi aikuisen a pistäytyy kotikyläänsä, tutu sukulaiset ovat poissa. Kuin symbolina vanhan Afrikan tuhoutumiselle paikka on täynnä käärmeitä ja rikollisia. Mutta kylä ja sen henki syntyvät uudestaan eloon, uudessa maassa.

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510238257
Ilmestymisvuosi: 1999
Kirjastoluokka: 8448 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.