YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Sonderkommando : tarina Auschwitzista

Venezia, Shlomo

Auschwitzin murheellisin eloonjäänyt kertoo karmivan tarinansa.

Kreikanjuutalaisen Shlomo Venezian Auschwitz-tarina on todella ainutlaatuinen, sillä Sonderkommando-vankeja jäi leireiltä eloon vain kourallinen. Shlomo Venezia on yksi heistä.

Toisen maailmansodan sytyttyä Kreikan valloittivat ensin italialaiset. Venezian perheen asema oli aluksi kohtuullinen, koska Italian kansalaisina heitä kohdeltiin inhimillisesti. Saksalaisten tultua asiat kuitenkin pahenivat. Venezian perhe pakotettiin saksalaisten junaan, joka saapui Auschwitziin 11.4.1944. Miehet kerättiin yhteen ryhmään, naiset ja lapset toiseen. Shlomo erotettiin äidistään ja pikkusisaristaan, eikä hän nähnyt heitä enää koskaan.

Venezia joutui Sonderkommando-ryhmään, jonka tehtäviin ruumiiden hävittämisen lisäksi kuului muun muassa naisten hiusten talteenotto ja kultahampaiden irrottaminen. Tilannetta pahensi tieto siitä, että nämä erikoismiehet tapettiin säännöllisin välein ja korvattiin uusilla vangeilla. Vapauden koittaessa Venezialla todettiin keuhkotauti, ja hän joutui viettämään vuosia sairaaloissa ennen kuin pääsi tavallisen elämän syrjään kiinni. Oman tarinansa hän pakottautui kertomaan vasta vanhuksena taistellakseen antisemitismin uutta nousua vastaan.

Shlomo Venezian tarinan johdanto on Simone Veilin, ja kirjassa on lisäksi kaksi tapahtumien historiaa valottavaa artikkelia. Päähuomio on kuitenkin itse haastattelussa, joka on taitavasti toimitettu ja tarjoaa puheenomaisena vahvan itse koetun tunnun.

"Venezia kertoo sanoinkuvaamattomista julmuuksista haastattelija Bèatrice Prasquierille viileän asiallisesti, mikä vain lisää kuvauksen tehoa, uskottavuutta ja kauheutta." – Saska Snellman, Helsingin Sanomat

"Vaikuttava kirja pakottaa kysymään, onko ihmisen pahuudella mitään rajaa." – Marja-Liisa Lappalainen, Ilta-Sanomat

"Tekstin voima kumpuaa monitahoisesta rehellisyydestä." – Markus Ånäs, Kauppalehti

"Natsi-Saksan keskitysleireistä on kirjoitettu paljon, mutta tuskin ennen mitään näin karmaisevaa kuin nyt ilmsestynyt Shlomo Venezian keromus Auschwitz-Birkenaun jättimäisen keskitysleirin erikoisosastosta - sonderkommandosta." – Jukka Parkkari, Kansan Uutiset

"Sonderkommando on yksi karmeimpia kuvauksia kuolemanleiristä, jonka olen lukenut." – Saska Snellman, Helsingin Sanomat

"Vaikuttava kirja pakottaa kysymään onko ihmisen pahuudella mitään rajaa." – Marja-Liisa Lappalainen, Ilta-Sanomat

"Tarinan koskettavuutta lisää se, ettei Shlomo tee itsestään sankaria, vaan kertoo vain sen, mitä on itse kokenut." – Leena Tuomela, Ilkka

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789520100599
Ilmestymisvuosi: 2008
Kirjastoluokka: 991 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Holokausti

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.