Valta ja edistys Tuhatvuotinen kamppailumme teknologiasta ja vauraudesta

Acemoglu, Daron; Johnson, Simon

Maineikkaiden taloustieteilijöiden rohkea uudelleentulkinta teknologian ja vallan historiallisesta suhteesta. 

Ketä teknologia hyödyttää? Kuka valitsee, minkälaista teknologiaa kehitetään ja mihin sillä pyritään? 

Tuotannon ja viestinnän uudet organisointitavat voivat palvella joko pienen eliitin etua tai tuottaa laajaa hyvinvointia ja vaurautta. Se, muuttuuko teknologinen kehitys edistykseksi, riippuu tekemistämme valinnoista. 

Tuhatvuotinen historiallinen aineisto ja viimeaikaiset esimerkit osoittavat, että edistys ei ole itsestäänselvyys. 

Keskiajan Euroopassa aatelisto ja papisto kaappasivat maatalouden teknologiset innovaatiot ja niiden hyödyt ja päätti käyttää ne suurien katedraalien rakentamiseen. Samalla talonpojat kituuttivat nälkärajalla. Tehtaissa työskentelevien palkat eivät nousseet juuri lainkaan teollistumisen ensimmäisten sadan vuoden aikana. Tällä hetkellä tietotekniikka ja tekoäly hävittävät ja huonontavat automatisaation kautta työpaikkoja ja tunkeileva valvonta nakertaa yksityisyyttä ja demokratiaa. 

Daron Acemoglu ja Simon Johnson osoittavat tässä kirjassa, että se ei ole väistämätön kehitys, ja luovat ajattelun viitekehyksen, jonka avulla teknologiset innovaatiot voivat johtaa laajasti ihmisille jakautuvaan edistykseen. 

Teknologian polku voidaan suunnata siten, että innovaatiot tuottavat voimaannuttavia ja demokratiaa tukevia työkaluja ja että niiden hyödyt jakautuvat tasapuolisesti. Se kuitenkin edellyttää, etteivät niitä koskevat päätökset ole vain ylivertaisuudestaan vakuuttuneiden teknologiajohtajien käsissä. 

Daron Acemoglu ja Simon Johnson ovat taloustieteen professoreita Massachusetts Institute of Technologyssa. Daron Acemoglulta on aiemmin ilmestyneet suomeksi maineikkaat teokset Miksi maat kaatuvat ja Kapea käytävä.  

Kustantaja: Terra Cognita
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527367261
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 32
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2312uutuustieto

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen10+
Rosebud Citycenter2
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio2
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.