Ivan Iljitsin kuolem

Tolstoi, Leo

Ivan Iljitsin kuolema on tarina laatuajan tavoittelusta, miehestä, joka suojelee miellyttävää, seurapiirien hyväksymää oleiluaan vaimon ja perheen aiheuttamilta häiriöiltä, nauttii iltaisin skruuvinpeluusta ja päivisin virka-asemansa suomasta vallantunnosta. Mutta juuri kun kulissit vaikuttavat kaikin puolin täydellisiltä, ajoittainen epämukavuus vatsan oikealla puolen alkaa muuttua päivä päivältä yhä sopimattomammaksi ja epäoikeudenmukaisemmaksi kivuksi.

Sovinnaissäännöt sisäistänyt vaimo ja muu lähipiiri ymmärtää mainiosti, ettei saattohoito ole sellainen seuraelämän muodollisuus, joka heidän tulisi hallita, joten mies jää kohtaamaan hiljalleen etenevän, kulisseihin sopimattoman kuolemansa yksin.

Vakavasta aihepiiristä huolimatta Tolstoin hykerryttävä ironia ja kirpeä sovinnaisuuden karrikointi tekee Ivan Iljitsin kuolemasta kaikkea muuta kuin synkkää luettavaa.

Leo Tolstoi (1828–1910) syntyi kreivilliseen sukuun. Hän sai perusteellisen kotikasvatuksen ja opiskeli itämaisia kieliä ja oikeustiedettä Kazanin yliopistossa 1844–47. Jonkin aikaa hän vietti myrskyisää seurapiirielämää, osallistui sitten Kaukasian vuoristosotiin ensin vapaaehtoisena, sitten tykistöupseerina 1851–53, ja otti osaa myös Krimin sotaan. Ulkomaanmatkojen (1857, 1869) jälkeen hän asettui sukutilalleen Jasnaja Poljanaan. Hän keskitti tarmonsa talonpoikien aseman parantamiseen, perusti kouluja, opetti lapsia ja toimi rauhantuomarina osallistuen samalla tilan töihin ja viettäen yksinkertaista talonpoikaiselämää.

Tolstoi tuli tunnetuksi kertomuksillaan Krimin sodasta. Alkukauden tuotanto huipentuu mahtavaan ja monitahoiseen historianfilosofian sävyttämään neliosaiseen romaaniin Sota ja rauha (1864–69), joka kuuluu eurooppalaisen romaanitaiteen huippuihin ja on maailman tunnetuimpia romaaneja, ja psykologiseen rakkauden kuvaukseen Anna Kareninaan (1875–77).

Elämänsä varrella Tolstoi joutui moneen otteeseen tekemisiin kuoleman kanssa. Hän jäi orvoksi kahdeksanvuotiaana, ja aikuisiällä hän joutui hautaamaan useamman lapsistaan. Ivan Iljitsin kuolema on osa prosessia, jossa hän voitti kuolemanpelkonsa. Tämä ironisuudessaan syvällinen teos on vaikuttanut lukuisiin filosofeihin, erityisesti eksistentialisteihin kuten Jean-Paul Sartreen ja Albert Camus’hun.

Kustantaja: Basam
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789529842537
Ilmestymisvuosi: 2001
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.