Jekyll ja Hyde ja muita kertomuksia

Stevenson, R.L.

”Onko Jekyll ja Hyde teos, jolla on korkeat filosofiset päämäärät, vaiko vain yksinkertaisesti kaikkein juonikkain ja vastuuttomin tarina mitä on olemassa?” – Henry James

Vaihtoehdot eivät pääty tähän. Onko Jekyll ja Hyde science fictionia, kauhunovelli, yhteiskuntakriittinen kannanotto vaiko salapoliisitarinan dekonstruktio? Ihan oikein, se on kaikkea tätä, ja lisäksi yksi nykyajan suurimmista myyteistä.

On sanottu, että R.L. Stevensonin kirjailijanluonne kuvastuu selkeimmin hänen novelleissaan. Tähän kokoelmaan niitä on käännetty seitsemän. Mukana ovat Jekyllin ja Hyden lisäksi Yösija, Stevensonin ensimmäinen julkaistu kertomus, jonka keskushenkilö on Francois Villon, runoilija, varas ja kaikkien boheemien suojeluspyhimys, Markheim, jossa piirretään murhaajan muotokuva, skottilaismurteella kirjoitettu kummitustarina Halvattu Janet, ja Etelämeren saarille sijoittuva Falesan ranta, jota Stevenson itse piti parhaimpana novellinaan.

Stevenson jos kuka tiesi, miten kerrotaan hyvä tarina. Ja samoin kuin tohtori Jekyll, Stevenson ja hänen kertomuksensa eivät ole aivan sitä miltä päältä päin näyttää.

Minä olin ensimmäinen joka saattoi laahustaa totisen kunniallisuuden taakka harteillaan muitten valvovien silmien alla, ja seuraavassa hetkessä riisua kuin koulupoika nämä lainavaatteet ja sukeltaa päistikkaa vapauden mereen, sanoo Jekyll. Stevensonin tarinoiden tyylin, juonen ja muodon taiturillisen hallinnan taakse kätkeytyy varjoja, kuiluja ja vastaamattomia kysymyksiä, jotka tekevät hänestä todellisen modernin klassikon.

Robert Louis Stevenson (1850–1894), skotlantilainen kirjailija, brittiläisen esseistiikan sekä matka- ja seikkailuromaanin parhaita edustajia, opiskeli oikeustiedettä Edinburghin yliopistossa ja valmistui asianajajaksi 1875 mutta ei toiminut tässä ammatissa. Kirjallisen uransa hän aloitti esseillä ja kritiikillä ja kokeili kaikkia kirjallisuudenlajeja, myös runoutta ja näytelmiä. Omimmaksi alueeksi muodostuivat kuitenkin novelli ja romaani. Stevensonin teokset merkitsivät uuden fantastisen kirjallisuuden ja symboliikan alkua.

Stevenson matkusteli laajasti mm. Amerikassa ja ja eteläisen Tyynenmeren saarilla. Tuberkuloosista lapsuudesta lähtien kärsinyt Stevenson asui elämänsä viimeiset vuodet Samoalla kirjoittaen ja työskennellen lehtimiehenä.

Stevenson oli omana aikanaan sekä tunnustettu että laajalti luettu kirjailija – häneltä saivat vaikutteita mm. Henry James, Joseph Conrad ja Arthur Conan Doyle. Kirjallisten teorioiden ja makujen muututtua Stevensonin teokset ovat 1980-luvulta alkaen kokeneet renessanssin, ja nyt suomalaisen lukijakunnankin on mahdollista tutustua kirjailijaan uusien käännösten avulla.

Kustantaja: Basam
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789529842469
Ilmestymisvuosi: 2001
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.