Pohjois-Amerikan intiaanit. Kirjeitä ja muistiinpanoja tavoista ja oloista 1832-1839

Catlin, George; Hämäläinen, Riku (toim.)

George Catlin kiinnostui intiaaneista vuonna 1828 nähtyään pääkaupunkiin matkalla olleen delegaation. Arvokkaan näköiset intiaanit olivat pukeutuneet näyttäviin asuihin kilpineen, päähineineen ja koristeltuine viittoineen. "He olivat juuri sitä, mitä halusin nähdä ja ikuistaa siveltimelläni!" Catlin kirjoitti.

Catlin otti elämäntehtäväkseen kuvata intiaaneja ja esitellä heidän kulttuureitaan ja tapojaan. Hän matkusti intiaanien parissa kuusi vuotta, metsästi heidän kanssaan ja seurasi heidän rituaalejaan. Tänä aikana hän kirjoitti muistiin yksityiskohtaisesti heidän tapojaan ja olojaan ja maalasi muotokuvia, kylänäkymiä ja maisemia.

Hänen matkakirjansa ilmestyi ensimmäisen kerran 1841. Kirjasta on muodostunut intiaanien elämän ja tapojen kuvauksen klassikko. Siinä on ainoa ensikäden silminnäkijäkuvaus mandanien o-kee-pa-rituaalista, jota Catlin pääsi todistamaan heinäkuussa 1832. Viisi vuotta myöhemmin isorokko aiheutti suurta tuhoa, ja yhdeksän kymmenesosaa mandaneista menehtyi tautiin. Catlin myös vieraili pyhällä piippukivilouhoksella ja julkaisi ensimmäisen kuvauksen paikasta. Nykyään punainen piippukivi tunnetaan nimellä catliniitti.

 

Kustantaja: Partuuna
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527504055
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 49.53

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.