Mustan järjen kritiikki

Mbembe, Achille

Kamerunilaissyntyinen filosofi ja historiantutkija Achille Mbembe tarkastelee teoksessaan Mustan järjen kritiikki (Critique de la raison nègre, 2013) Afrikan ja mustien asemaa kapitalismin ja länsimaisen ajattelun kehityksessä filosofisesti, poliittisesti ja historiallisesti. "Mustan" kategoria on ollut modernin länsimaisen rasismin ytimessä atlanttisen orjakaupan ajoista näihin päiviin saakka, ja kapitalismi on tehnyt "mustasta" orjan eli tavaran. Samalla kategoriasta on Mbemben mukaan tullut modernin tiedon ja hallinnan kätketty perusta.

Teoksessaan Mbembe kysyykin, johtaako Euroopan globaalin hegemonian murtuminen rasismin häviämiseen vai onko päinvastoin tapahtumassa niin, että uusliberaalit turvallisuutta korostavat poliittiset toimet, uudet ryöstösodat ja kaupunkitilan hierarkkinen jakaminen ovat tekemässä kaikista "mustia", alistettuja tavaraihmisiä.

Mbemben teoksilla on viime vuosikymmeninä ollut suuri vaikutus rasismia ja kolonialismia koskevaan keskusteluun. Mustan järjen kritiikin poeettinen kirjoitustyyli yhdistää sen edeltäjiinsä - kaikkiin niihin perinteisiin, joiden piirissä on tehty vastarintaa rasismille ja kolonialismille, luotu tuhon keskellä uutta, omia ajattelun tapoja ja kieliä.

 

Kustantaja: Tutkijaliitto
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527093436
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 11.5
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2312uutuustieto

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen5
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio2
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.