Etsimess neitikulttuuri : 1900-luvun alun valokuv
Ei saatavilla

Etsimessä neitikulttuuri : 1900-luvun alun valokuv

Autti, Mervi

Lyyli ja Hanna Auttin valokuvat avaavat ikkunoita neitikulttuuriin. Valokuvaajan ammatti tarjosi naimattomille naisille mahdollisuuden itselliseen elämään vuosisadan alun Rovaniemellä. Kokokuvaan piirtyy kytkös naimattomuudesta ja valokuvaajan ammatista myös yleisellä tasolla. Mikrohistoriallinen tutkimus Rovaniemellä 1900-luvun alussa toimineista valokuvaajista näyttää Auttin sisarukset niin valokuvauksen ammattilaisina kuin albumikuvien näppäilijöinä.

Perinteisesti menneestä kertova valokuva on tutkimuksessa ollut kuvittajan ja tekstin todistajan roolissa. Tässä kirjassa valokuvat ovat keskeistä aineistoa, tulkinnan lähteitä.

Tutkimuksessaan Mervi Autti tarkastelee nuorten rovaniemeläisten naimattomien naisten toiminnan tiloja pohtien erityisesti valokuvaajan ammattia mahdollisuutena erilaisiin toimijuuksiin. Minkälaisia olivat ne yhteiskunnalliset ja kulttuuriset reunaehdot, joiden mukaan eritoten ylä- ja keskiluokkaiset - porvariskulttuurin - naimattomat naiset toimivat? Tutkimukseni metodologisena kysymyksenä on, minkälaisena neitien elämä välittyy valokuvien kautta. Miten valokuvien kautta voi tulkita menneisyyttä?

Monitieteinen tutkimus perustuu menneisyyden näkemiseen visuaalisena. Kulttuurihistoria on sen kotipesä ja perusjuonteena feministinen lukutapa. Uuden historiallisen tiedon lisäksi Mervi Auttin tutkimus tuottaa uutta näkemystä myös kulttuurihistorian metodisiin keskusteluihin.

Mervi Autti on valmistunut valokuvaajaksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta ja sosiologiksi Tampereen yliopistosta (YTM). Hän on koonnut aineistosta aikaisemmin näyttelyn "Auttin neidit" (2002) sekä dokumenttielokuvan "Auttin neidit ikkunalla" (2006). "Etsimessä neitikulttuuri" on Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnan väitöskirja.

Kustantaja: Maahenki / Musta taide
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789525818123
Ilmestymisvuosi: 2010

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.