Matikkatuhoaseet - miten suuraineisto lisää eriarvoisuutta ja uhkaa demokratiaa

OÂ’Neil, Cathy

Tietokoneet ja niiden algoritmit määräävät elämästämme yhä laajemmin. Saammeko työpaikan, myönnetäänkö laina, paljonko vakuutus maksaa? Päätökset tehdään matemaattisilla malleilla eli algoritmeilla.

Tämän pitäisi johtaa aikaisempaa reilumpiin päätöksiin, sillä kaikki arvotetaan samoilla säännöillä ja vinoutumat katoavat.

Tässä kirjassa Cathy OʼNeil kuitenkin osoittaa, miten on käymässä juuri päinvastoin. Algoritmit ovat läpinäkymättömiä, sääntelemättömiä ja kyseenalaistamattomia silloinkin, kun ovat väärässä. Ne ovat mustia laatikoita, joihin aikoinaan sijoitetut arvot elävät muuttumattomina.

Ja huolestuttavinta on, että mallit vahvistavat eriarvoisuutta ja luovat demokratiaan myrkyllisen taustan: matikkatuhoaseet.

Matikkatuhoaseet kohdistetaan opettajien ja oppilaiden arviointiin, ansioluetteloiden lajitteluun, opiskelupaikan saamiseen, lainojen myöntämiseen, työntekijöiden arviointiin, äänestäjiin ja terveyteen, sanalla sanoen lähes jokaiseen elämän piirteeseen.
Tuloksena on matikkatuhoaseiden hallitsema kansalaisten eriarvoisuus.
Cathy OʼNeil on matematiikan tohtori Harvardista ja aineistotieteilijä.

Kustantaja: Terra Cognita
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789525697827
Ilmestymisvuosi: 2017
Kirjastoluokka: 61

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen9
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma2
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 5
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.