Odotus

Selby, Hubert Jr

Hubert Selbyn uusin romaani on tragikoominen ja kriittinen kommentti amerikkalaisessa mytologiassa ryöstöviljeltyyn teemaan, jossa voimattomaksi itsensä tunteva yksilö päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja korjata kokemansa vääryydet.

"Selby kuuluu amerikkalaisten romaanikirjailijoiden eturiviin. Hänen teostensa voimaa, kärsimyksen ja moraalikysymysten syvää omakohtaista pohdintaa voi verrata Dostojevskiin. Selbyn teokset ovat avain amerikkalaiseen ahdistukseen."
NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

Hubert Selby Jr:n tuorein romaani Odotus (Waiting Period, 2002) on nimettömäksi jäävän päähenkilön sisäinen monologi, paria dialoginkatkelmaa lukuun ottamatta. Kirjan päähenkilö häilyy hulluuden rajamailla. Kostoksi kokemistaan "vääryyksistä" hän päättää omistautua niiden henkilöiden tappamiseen, jotka hänen mielestään ansaitsevat kuolla. Itseensä ja ympäröivään yhteiskuntaan pettynyt päähenkilö kokee elämänsä merkitykselliseksi ja elämisen arvoiseksi vasta "oikeutetun" murhan jälkeen. Hän uskoo, että murhien jatkaminen on ainoa keino kokea olevansa mitättömyyksiä halveksivan yhteiskunnan täysivaltainen jäsen. Lopulta miehen vääristynyt mieli alkaa kuvitella, että häntä johdattaa Sallimus.

Hubert Selby Jr. (s. 1928) astui dramaattisesti amerikkalaisen kirjallisuuden näyttämölle esikoisteoksellaan Päätepysäkki Brooklyn (Last Exit to Brooklyn, 1964, suom. 1983). Laitakaupungin katujen karheaa todellisuutta käsittelevä teos kuvasi aihepiiriä, joka oli perinteisesti tuomittu ja väheksytty amerikkalaisen kirjallisuuden kaanonissa. Brutaalin realistinen Päätepysäkki Brooklyn haastoi lukijansa rikkomalla yleisesti hyväksyttyjä tarinankerronnan muotoja.

Päätepysäkki Brooklynin aihepiiri oli Brooklynissa kasvaneelle Selbylle tuttu. Hän pestautui 15-vuotiaana merimieheksi kauppalaivastoon ja seilasi muutaman vuoden merillä, kunnes sairastui keuhkotautiin ja joutui viettämään kolme vuotta sairaaloissa eri puolilla New Yorkia. Vahvojen särkylääkkeiden, kuten morfiinin, jatkuvan käytön vuoksi hänestä tuli narkomaani. Sairaalavuosien aikana Selby kuitenkin innostui lukemisesta ja sen myötä myös kirjoittamisesta. Sairaalasta päästyään Selby elätti itsensä sekalaisilla töillä voidakseen keskittyä kirjoittamiseen.

1950-luvulla Selby tutustui nuoriin kirjailijoihin, kuten Amiri Barakaan (joka käytti tuolloin vielä nimeä LeRoi Jones) ja Gilbert Sorrentinoon, ja liittyi heidän ryhmäänsä. Tämä epämuodollinen ryhmittymä perusti useita pienlehtiä, joissa julkaistiin muiden muassa Selbyn novelleja. Vähitellen myös isommat kulttuurilehdet alkoivat julkaista Selbyn tarinoita ja vuonna 1964 Grove Press -kustantamo julkaisi Päätepysäkki Brooklynin. Teos sai ristiriitaisen vastaanoton. Englannissa sen julkaisu johti oikeustoimiin ja Italiassa se kiellettiin kokonaan. Päätepysäkki Brooklynin herättämä kohu luonnollisesti vain lisäsi mielenkiintoa kirjaa ja sen kirjoittajaa kohtaan.

Vuonna 1967 Selby pidätettiin heroiinin hallussapidosta. Pidätyksen seurauksena hän päätti hankkiutua irti huumeriippuvuudesta ja alkoholismista ja keskittyä taas kirjoittamiseen. Seitsemän vuotta esikoisteoksen jälkeen ilmestynyt romaani Hullun kertomus (The Room, 1971, suom. 1974) oli edeltäjäänsä vielä kokeellisempi hylätessään lähes kokonaan juonen. Selby jatkoi romaaneissa The Demon (1976), Unelmien sielunmessu (Requeim for a Dream, 1978, suom. 1985), novellikokoelmassa Song of the Silent Snow (1986) sekä romaanissa The Willow Tree (1998) amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteiden tutkiskelua. Teoksissaan Selby on päättäväisesti pyrkinyt antamaan äänen niille joita kukaan ei kuuntele.

Kustantaja: Desura
Sidosasu:
ean: 9789525339185

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.