Kiihottavasti totta

Helavuori, Hanna-Leena & Korhonen, Kaisa

”Ehkä teatteriesityksen suurin anti onkin ehjyyden kokemus kaoottisessa todellisuudessa.”

Teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Kaisa Korhonen on kirkas ja verhoton ajattelija. Tässä keskustelukirjassa hän puhuu viisaasti ja havainnollisesti teatterista, ohjaamisesta ja taiteensa motiiveista. Osallisuus aikaan, henkilökohtaisesta kumpuava tinkimättömyys ja ihmisen kohtaaminen yhteisönsä kehyksessä ovat olleet Korhosen työn sisältöä aina.

Teos sisältää myös Korhosen läheisten työtovereiden ja näyttelijöiden haastatteluja sekä analyyseja hänen ohjauksistaan. Luotaukset 2000-luvun teoksiin suuntaavat myös maakuntateattereihin, kohtaavat ”silmän korkeudelta suomalaisen ihmisen”. Kirja kertoo kiteytyneesti, miten hauraista haaveista tulee esitys: kiihottavasti totta.

Kaisa Korhonen on yksi merkittävimpiä suomalaisia teatterintekijöitä, arvostettu teatteripedagogi, sukupolvensa keulakuva ja voimahahmo. Hän oli Ylioppilasteatterin kantavia voimia 1960-luvulla, 1970-luvun laululiikkeen voimakkaimpia ääniä ja mukana perustamassa KOM-teatteria. Yli 40 vuotta kestäneen ohjaajanuransa aikana hän on tehnyt runsaat 90 ohjausta mitä erilaisimmille teattereille ja ryhmille. Korhonen on johtanut Tampereen Teatteriin maineikasta Musta rakkaus -ryhmää ja Lilla Teaternia sekä tehnyt esityspaikkaansa tiiviisti sitoutuvia teoksiaan kaupunginteattereihin ympäri Suomea. Korhonen on myös merkittävä teatterialan opettaja, jonka työ on tuottanut teatterikentälle vahvoja uusia tekijöitä jo 1970-luvun lopulta alkaen.

Hanna-Leena Helavuori on Teatterimuseon johtaja. Hän on opettanut eri yliopistoissa ja korkeakouluissa, toimittanut teatterialan teoksia sekä julkaissut artikkeleja teatterista ja kulttuurista. Helavuori on toiminut useissa teatteri- ja tanssialan luottamustehtävissä sekä Suomessa että ulkomailla, viimeksi Finnagoran johtajana Unkarissa vuosina 2005–2007.

"Kiinnostavinta on tutustua ohjaajan omaan näkemykseen uransa käännekohdista. Korhosen kertomus on osa kollektiivista muistia ja laajemmin sukupolvi-identiteettien pohdintaa." – Kirsikka Moring, Helsingin Sanomat

"Kiihottavasti totta vie mennessään ja pakottaa keskittymään." – Ismo Loivamaa

"Laaja kuvavalikoima ja Korhosen ohjaamien näytelmien pohtiminen sekä regiografia ovat erinomainen lisä, ne tekevät kirjasta myös hyvän tieto-teoksen." – Taina Repo, Aikalainen

"Hanna-Leena Helavuoren perinpohjainen haastattelukirja nostaa loppuun kirjoittajan omat analyysit yhdeksästä ohjauksesta. Kun päivälehtien teatterikritiikit lyhenevät lyhenemistään, ohjauksen syväporaukset kirjan muodossa ovat aina vain tarpeellisempia." – Anne Välinoro, Aamulehti "Korhonen on kirjoittanut yhdessä Hanna-Leena Helavuoren kanssa yhden vuoden parhaista kirjoista. ’Kiihottavasti totta’ näyttää selkeästi, mistä ohjaaja koostuu ja mitä ohjaajan pitäisi osata."
– Anne Välinoro, Aamulehti

"Ohjaajan omat repliikit ovat viisaita ja paljaita, nautittavan tarkkoja ja verbaalisia"
– Ismo Loivamaa, Ilkka

"Mainiota on, että teatterintekijästä kertova ja hänen kanssaan tehty kirja kulkee ikään kuin avoimena. Laaja kuvavalikoima ja Korhosen ohjaamien näytelmien pohtiminen sekä regiografia ovat erinomainen lisä, ne tekevät kirjasta myös hyvän tietoteoksen."
– Taina Repo, Aikalainen

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524719018
Ilmestymisvuosi: 2008
Kirjastoluokka: 7719

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.