Amerikkalaisen orjan omaelämäkerta

Douglass, Frederick

Tämä teos on ainutlaatuinen dokumentti orjan elämästä ja samalla katsaus Yhdysvaltain historian pimeään puoleen. Amerikkalaisen orjan omaelämäkerta on afroamerikkalaisen kirjallisuuden kiistaton klassikko.

Frederic Douglass syntyi Marylandissa vuoden 1818 paikkeilla. Hänen äitinsä oli musta orja, isä taas valkoinen mies – mahdollisesti hänen isäntänsä. Poika erotettiin äidistään jo varhain ja hänet annettiin isoäitinsä kasvatettavaksi.

7-vuotiaana Douglass aloitti työt eversti Lloydin plantaasilla, missä hän joutui lukuisien julmuuksien todistajaksi. Pian hänet kuitenkin siirrettiin kaupunkiorjaksi Baltimoreen, missä elämä osoittautui helpommaksi.

Nuorukainen tuli elämänsä käännekohtaan, kun hän oppi monien vaikeuksien kautta salaa lukemaan. Orjien lukemaan opettaminen oli tuohon aikaan laitonta. Lukutaidon myötä Douglass tutustui orjuudenvastaiseen liikehdintään, kyseenalaisti oman asemansa elinikäisenä orjana ja ryhtyi suunnittelemaan pakoa pohjoiseen. Monien mutkien kautta hänen onnistui lopulta paeta tulevan vaimonsa, vapaan mustan naisen avustuksella New Yorkiin vuonna 1838. Vuonna 1841 Douglass ryhtyi aktiiviseksi orjuuden vastustajaksi ja kirjoitti omelämäkertansa.

Amerikkalaisen orjan omaelämäkerta kertoo Douglassin elämästä kronologisesti syntymästä vapautumiseen asti. Vaikka hänen kokemuksensa orjuudesta ovat julmia, hänen ihmiskuvansa on säilynyt humaanina. Näkökulman henkilökohtaisuudesta huolimatta hän osaa nivoa oman elämätarinansa aikansa yhteiskunnalliseen kontekstiin sekä valaista orjuuden aatteellisia ja lainsäädännöllisiä taustoja.

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524717946
Ilmestymisvuosi: 2006
Kirjastoluokka: 991 Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.