Houre

Restrepo, Laura

Nainen, jota rakastan, on eksynyt oman päänsä sisälle. Vaimoni nyrjähtänyt järki on koira, joka puree ja ajaa minua pois, ja samalla haukkuu uikuttaen apua, enkä minä osaa vastata näihin avunpyyntöihin; Agustina on nälkäinen, piesty koira, joka haluaisi palata kotiin, mutta ei voi, ja jo seuraavassa hetkessä hän on kulkukoira, joka ei edes muista, että sillä on joskus ollut koti.

Yhtenä päivänä hopealusikka suussaan syntynyt Agustina sekoaa. Hänen miehensä Aguilar, entinen yliopistonopettaja, nykyinen koiranmuonakauppias, palaa viikonloppumatkalta ja löytää vastaajasta viestin, jossa häntä pyydetään noutamaan houraileva vaimonsa hotellista. Tästä alkaa moninkertainen mysteeri: Mitä vaimo teki hotellissa? Kenen kanssa hän vietti viikonloppua? Mikä sai tuon jo entuudestaan henkimaailman asioista kiinnostuneen eikä mieleltään mitenkään tasapainoisen naisen menettämään järkensä kokonaan?

Houre on yltäkylläinen romaani rakkauden, sukurasitteiden, väkivallan ja hulluuden vaikutuksista nuoren ja rikkaan kolumbialaisnaisen elämään. Se on myös tarina valheiden verkosta, joista toinen taso peittää vanhan rahasuvun vesan lähipiirin kaksinaismoralistista elämää, jossa perinteiset arvot ovat arvossaan eikä vaihtoehtoisia elämänvalintoja katsota hyvällä, toinen koko maata, vuosikymmeniä kestäneestä huume- ja sisällissodasta kärsinyttä Kolumbiaa.

Houre yhdistää fiktiiviseen tarinaan aineksia kammottavan kiehtovasta, mutta todellisesta Kolumbiasta, väkivallasta, huumebisneksestä, rahanpesusta ja Pablo Escobarin uroteoista 80-luvulla. Eikä säästele päähenkilön yhteiskuntaluokkaan kuuluvia, joiden kalliiden yliopistojen lukukausimaksut on maksettu pestyillä kokaiinirahoilla.

Houre voitti Alfaguara-kustantamon romaanipalkinnon vuonna 2004.


Houre on vastakohtien romaani: tragedia ja huumori, alhaiset intohimot ja humaanit hyveet, julmuus ja solidaarisuus kilvoittelevat keskenään. Kyseessä on modernin yhteiskunnan kaleidoskooppi, joka keskittyy Kolumbian kompleksiseen ja kiivasluonteiseen todellisuuteen.”
– Palkintolautakunta, päätuomarina Jose Saramago


"Restrepon kuvaama psyykkinen maisema on tiheä ja monimerkityksinen, moniääninen ja psykologisesti uskottava. Toisin sanoen kyseessä on hyvin taitava kertoja, jonka tuotantoa soisi saatavan suomen kielelle enemmänkin."
– Hannu Waarala, Demari

"Houre pyrkii uudistamaan genreä hienosyisillä juonteillaan ja mietteliäällä hulluuden käsittelyllään. Romaani flirttailee elokuvamaisen kerronnan kanssa, operoi kronologiaa tyylikkäillä leikkauksilla ja lähestyy paikoin jopa tuhdin melodraaman lajia. Tarinan lopetus on haikea ja sulkee ympyrän lukijan kannalta miellyttävän määrätietoisin elkein, jopa tietynlaisesta kohteliaisuudesta. Houre väistyy mutta jättää ikuiset jäljet, niin yksilöön kuin kansaankin." – Jantso Jokelin, Kiiltomato

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524717823
Ilmestymisvuosi: 2007
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.