Hakoah - tähdet paossa

Persson, Gunnar

Jännittävä ja todenmukainen kertomus Euroopan parhaasta jalkapalloseurasta, vainoista ja juutalaisen identiteetin säilyttämisestä poliittisen ahdistelun ja joukkotuhon pyörteissä. Lukija eläytyy sekä historiallisiin tapahtumiin että huikeisiin jalkapallokuvauksiin! Teoksessa on myös ainutlaatuista mustavalkoista kuvamateriaalia.

Juutalaiseen urheiluseura Hakoahiin kuului 1920-luvuilla Euroopan paras jalkapallojoukkue. Se voitti Itävallan liigan, menestyi hyvin ulkomaisissa turnauksissa ja hankki lisää päteviä pelaajia useista Keski-Euroopan maista. Seuralla oli kannattajia ympäri maailmaa ja sen meriitit noteerattiin myös tiedotusvälineissä.

Vuonna 1938 natsit valloittivat Itävallan. Hakoah hajotettiin, eikä ole vaikeaa päätellä, julma toisen maailmansodan aikainen vainojen ja tuhojen historia mielessämme, mitä juutalaispelaajille tapahtui. Monet heistä kuolivat ghetoissa ja keskitysleireillä.

Mutta huolimatta natsien sinnikkäistä yrityksistä tuhota Euroopan paras jalkapallojoukkue ja sen vaalima juutalainen kulttuuri, jotkut Hakoahin pelaajista pääsivät pakenemaan, toiset Yhdysvaltoihin, jotkut Ruotsiin. Eivätkä he uusissa kotimaissaan levittäneet ainoastaan natsismin vastaista ilosanomaa, vaan hienoa, teknisesti lahjakasta pelityyliäkin!

Hakoah – Tähdet paossa on asiallinen ja koskettava muistuttaja ihmiskunnan likaisesta lähihistoriasta. Mutta se on yllättäen myös iloinen ja hellyttävä seikkailu, jossa on myös oikeamielisiä selviytyjiä ja voittajia!


Gunnar Persson (s. 1960) on ruotsalainen journalisti ja jalkapalloa rakastava, itsekin pelaava kirjailija. Hän kiinnostui Hakoahista törmättyään Ruotsissa sen viimeisiin elossa oleviin pelaajiin. Niinpä Persson kaivoi esille jo kadonneeksi luultua materiaalia ja kokosi tämän huikean tietoteoksen.


"Hakoahin historia pitää otteessaan. Kirja on paitsi aina tarpeellinen muistutus juutalaisvihan taustoista, myös kiehtova kuvaus ajasta jolloin urheilu palveli valtioita ja poliittisia tarkoituksia."
- Janne Toivonen, Satakunnan Kansa

"Eurofutiksen historian asiantuntijaksi itseään luuleva tulee taklatuksi. Vieläkö luulette, että Unkari oli eka eurojoukkue, joka voitti Englannissa brittijoukkueen..."
- Urheilulehti

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524717274
Ilmestymisvuosi: 2006
Kirjastoluokka: 7931

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 4
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.