Optimisti

Rantala, Raija-Sinikka

Heinäkuun viimeisellä viikolla tartuin puhelimeen. Aloin ottaa selvää, mitä elokuu toisi tullessaan. Ehkä juuri se oli virhe. Onni hylkäsi. Ehkä se olisi ollut suopeampi, jos olisin edelleen pitänyt kiinni periaatteesta elää päivä kerrallaan. Valitsin numeron, ja sillä hetkellä sain uuden ammatin ja elämänsisällön. Minusta tuli päätoiminen työtön.


Raija-Sinikka Rantalan romaani Optimisti on tositapahtumiin perustuva kafkamainen painajainen. Se vie lukijan tutustumisretkelle hyvinvointivaltion pimeälle puolelle, 2000-luvun Suomeen, jossa yritykset tehostavat toimintaansa työntekijöiden kustannuksella.

Pitkän uran tehnyt näyttelijä savustetaan ulos omasta teatteristaan. Kun mies alkaa hapuilla otetta uudesta elämästään, turvaverkko toisensa jälkeen pettää. Työvoimatoimisto, Kela, sosiaalitoimisto, terveydenhuolto ja entinen työnantaja eksyttävät ikuista optimistia yhä syvemmälle byrokratian labyrinttiin, josta ei näytä löytyvän ulospääsyä. Luottamus elämään ja usko uuteen mahdollisuuteen istuu kuitenkin tiukassa.


Raija-Sinikka Rantala (s. 1947) on ohjaaja, joka on toiminut myös teatterinjohtajana ja Teatterikorkeakoulun johtotehtävissä. Hän on tehnyt lukuisia dramatisointeja ja käsikirjoituksia sekä julkaissut kirjoja. Ohjaustöitä hän on tehnyt niin teatterille, televisiolle kuin radiollekin.


"Optimisti on kirjana tyly kuin Kelan paperipino ja sairaskertomus yhdessä, mutta tikittää eteenpäin sitäkin tehokkaammin."
- Anne Välinoro, Aamulehti

"Raija-Sinikka Rantala on kirjoittanut syksyn ehkä tärkeimmän kirjan. Kirjassa on upeasti paneuduttu päähenkilön nahkoihin. Kerronta on ytimekästä ja niin vetävää, että kirja on pakko lukea kerralla loppuun."
- Raini Lehtonen, Tiedonantaja

"Faktan ja fiktion suhde on asia, johon lukija tarttuu ensimmäisiltä sivuilta kiinni. Se jää askarruttamaa myös viimeisen sivun jälkeen.
Kaunokirjallisesti Raija-Sinikka Rantalan romaani on napakka teksti, josta näkyy ohjaajan ammattitaito myös tekstin tuottajana. Rakenne, tyyli ja kielentaju kestävät."
- Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat

"Pohjimmaisen asiana Rantala tuntuu kirjoittavan totisinta totta, ja kertojana hänellä kulkee. Hän luo repliikkejä osaavasti kuin dramaturgi, ja kuvauksellista silmää hänellä on samoin. Raportoivan tyylin alle ja päälle ladotaan paljon ajatuksia yhteiskuntamme epäkohdista."
- Teppo Kulmala, Keskisuomalainen

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524716482
Ilmestymisvuosi: 2005
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.