Kamera käy! Elokuvaaja Kari Sohlberg

Hytönen, Jukka (toim.)

Kuvaaja Kari Sohlberg (s. 1940) on alansa huippuammattilainen ja suomalaisen elokuvan eläviä legendoja, ”kuvaus ryhmän kivijalka”. Hän kuvannut yli 60 pitkän teatterilevityksen fiktiota ja työskennellyt monien tunnettujen elokuvantekijöiden kanssa. Jokainen suomalainen on nähnyt useita hänen kuvaamiaan taideteoksia, kuten Markku Pölösen Koirankynnen leikkaajan, Matti Ijäksen Haaveiden kehän, Raimo O. Niemen Poika ja ilves -elokuvan tai varmasti ainakin Uuno-elokuvan.

Tässä tietoteoksessa Sohlberg kertoo töistään ja työtavoistaan, ja monet elokuvaihmiset kertovat Sohlbergista. Kirjaa varten on haastateltu mm. Matti Ijästä, Markku Pölöstä, Pekka Lehtoa, Pekka ja Pamela Mandartia, Pirjo Honkasaloa, Olli Soiniota, Jukka Virtasta, Ere Kokkosta ja Minna Santakaria.

Sohlbergin työhön tutustumalla lukija oppii yhtä ja toista tähdellistä elokuvataiteesta ja sen tekemisen monimutkaisesta autuudesta. Ennen kuin valmis raina pyörii valkokankaalla, tarvitaan monia työvaiheita, eikä kuvaajan työkään ole pelkkää kuvaamista. Sitä nimittäin usein edeltää kuvakäsikirjoituksen eli storyboardin piirtäminen, ja myös näistä upeista piirroksista Sohlberg on kuuluisa, kuten lukija voi huomata.


"Kamera käy! -kirja on rakennettu selkeästi. Samaten sen, että kirjoittajat ovat yhtä lailla sisällä alalla, huomaa: teksti on osaavaa ja asiantuntevaa Se ei kuitenkaan jää sisäpiirihenkiseksi, vaan näkökulma elokuvantekemiseen on lavea. Paitsi Sohlbergille ja hänen tekemisen metodeilleen, kunniaa tehdään yhtälailla koko kallektiiviselle ammattitiimille sinänsä."
– Sauli Pesonen, Kaleva

"Kodikas kunnianosoitus upealle kuvaajalle."
– Marja Ylönen, Satakunnan Kansa

"Haastattelupohjainen kirja pysyttäytyy viisaasti kuvaajan työssä. Erityisen mielenkiintoisia ovat näkemykset kuvakäsikirjoitusten merkityksestä. [...] Jos valon ja varjon taide kiinnostaa, Sohlberg on nykyajan suomalaisista kuvaajista paras johdattelija sen salaisuuksiin."
- Antti Lindqvist, TV-maailma

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524714662
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 774

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.