Petros-setä ja Goldbachin hypoteesi

Doxiadis, Apostolos

Hauska kertomus matemaattisesta nerosta, jota ajaa rakkaus totuuteen – hinnalla millä hyvänsä.

Petros-setä on suvun musta lammas ja eriskummallinen erakko. Veljenpojan suhtautuminen ikääntyvään setäänsä muuttuu, kun hänelle selviää, että tämä on ollut aikanaan huippumatemaatikko.

Petros-setä on käyttänyt puolet elämästään todistaakseen Goldbachin hypoteesin (jokainen kahta suurempi parillinen luku voidaan osoittaa kahden alkuluvun summaksi) – ja päätynyt tulokseen, että sitä ei voi todistaa. Veljenpoika innostuu setänsä tarinasta niin, että päättää ryhtyä itse matemaatikoksi.

Kreikkalainen Apostolos Doxiadis (s. -53) hyväksyttiin matemaattisesti poikkeuksellisen lahjakkaana Columbian yliopistoon 15-vuotiaana. Matemaatikoksi valmistuttuaan hän ryhtyi kirjailijaksi. Doksiadis on kirjoittanut viisi romaania, ohjannut näytelmiä ja tehnyt elokuvia.

Petros-setä ja Goldbachin hypoteesi ilmestyi alun perin kreikan kielellä vuonna 1992. Kirjailijan omana englanninnoksena se julkaistiin vuonna 2000. Romaani on ollut kansainvälinen menestys ja käännetty 25 kielelle.

Matemaattisiin neroihin kuuluvan Petrus-setä on karikatyyri, joka edustaa äärimmäisen elitististä suhtautumista matematiikkaan. Hänen tarinastaan välittyy - jopa matematiikan ammattilaiselle - uskottavalla ja mukaansa tempaavalla tavalla matematiikan tutkimuksen luonne ja ankaruus. Samoin matematiikan tutkijan motiivit kuten maine ja tulosten kauneus. Ei ihme, että tämä hauska kirja on saavuttanut suuren suosion monissa maissa. Kirjan ovat todenneet kiehtovaksi myös kuvitteellisen Petrus-sedän tasoiset todelliset matemaatikot John Nash ja Kenneth Ribet.
– matemaatikko (FT), tutkimusjohtaja Lasse Koskinen

"Nauttiakseen Doxiadiksen proosasta ei tarvitse olla matemaatikko. Romaanista välittyy mielenkiintoinen matematiikan historiaan yhdestä näkökulmasta."
– Juha K. Tapio, Kaleva

"Doxiadisin romaani kysyy suuria kysymyksiä. Vastauksen alkuna voi olla kipinän tarttuminen mestarista oppilaaseen. Ehkä juuri oivaltamisen lumossa on kirjan suurin mysteeri."
– Annika Peura, Turun Sanomat

"Ateenan olimpiavuonna tällaista teosta lukee henkireikänä suurkisojen taukoamattomalle mainonnalle ja jälkipuinnille. Että on sitä osattu maassa muutakin kuin lihasta venyttää."
- Anne Välinoro, Aamulehti

”Älyllinen trilleri, joka onnistuu välittämään matemaattisen teoreeman ratkaisun etsintään liittyvän jännityksen ja draaman. (...) Ilahduttavan hauska, kekseliäs ja hyvin toteutettu.”
–Kirkus Reviews

”Matemaattinen hypoteesi, joka on ollut ratkaisematta kaksi vuosisataa; matemaattisesti nerokas setä, joka ajautuu hulluuden partaalle yrittäessään ratkaista sitä; kädenvääntö matemaattisesti suuntautuneen veljenpojan kanssa; tarkkanäköinen ihmisluonnon tarkastelu. Kaikki tämä yhdistyy romaanissa hauskalla, lempeällä, suorastaan vastustamattomalla tavalla.”
– Oliver Sacks, kirjailija

”Romaani maalaa kiehtovan kuvan siitä, kuinka matemaatikko voi jäädä mielensä ansaan yrittäessään ratkaista liian vaativaa ongelmaa.”
– Nobel-palkittu John Nash, josta elokuva Kaunis mieli kertoo

"Petro-sedän tarinasta välittyy - jopa matematiikan ammattilaiselle - uskottavalla ja mukaansa tempaavalla tavalla matematiikan tutkimuksen luonne ja ankaruus. Samoin matematiikan tutkijan motiivit kuten maine ja tulosten kauneus. Ei ihme, että tämä hauska kirja on saavuttanut suuren suosion monissa maissa." Lasse Koskinen matemaatikko (FT) Tutkimusjohtaja

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524713511
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 84.2 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.