Skärvor av Antonin Artaud

Enckell, Johanna

Teos ilmestyy samanaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Ne julkaistiin Teatterimuseon ranskalaista teatteria käsittelevän näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Johanna Enckells essä är en inspirerande berättelse ur modern fransk teaterhistoria. Teatern är det förgängligas konstart. Ingen teaterhistoriebok kan någonsin göra rättvisa åt det som svunnit, men Enckell tar läsaren med på en händelserik resa genom den moderna franska teaterns omvälvande förändringar och upplysta stunder. Boken följer franska regissörer och dramatiker som verkat i tiden efter Antonin Artaud. Författaren har gjort ett urval av de bästa, de som fått en skärva Artaud i sitt öga, de som följt honom i spåren. Det gäller framför allt Jean-Louis Barrault, Roger Blin, Peter Brook, Patrice Chéreau, Hélène Cixous, Jean Genet, Bernard-Marie Koltès, Ariane Mnouchkine, Valère Novarina, Jean Vilar, Antoine Vitez och som en länge dominerande bakgrundsgestalt Jean-Paul Sartre. I boken ingår ett rikt urval av bilder och teckningar i svartvitt. Den innehåller också en resumé på franska, en bred bibliografi över fransk teater och ett sökregister. Johanna Enckell är skådespelsförfattare, dramaturg, regissör och f.d. biträdande rektor för Teaterhögskolan. Hon har en djup kännedom om fransk teater och om Antonin Artaud. I dessa ämnen har hon forskat och föreläst inom den akademiska världen, skrivit i tidningspressen och gjort teateruppsättningar och hörspel på konstens område.

Boken har tillkommit i samarbete med Teatermuseet, Teaterhögskolan och Centre Culturel Français.

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789524711449
Ilmestymisvuosi: 2003
Kirjastoluokka: 771

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.