Lusu – Rikollispomon kaksoiselämä

Mäntysalo, Jesse; Krautsuk, Satu; Ahlqvist, Sini

Vasta murhan jälkeen lapsille selvisi, ettei isä ollutkaan töissä lelutehtaalla. Hän oli raskaan sarjan rikollinen.

Osmo Ahlqvist eli Lusu oli yksi maan tunnetuimpia rikollisia, mutta hänen omat lapsensa eivät tienneet isänsä kaksoiselämästä. Kaksi rikostoimittajaa ja Ahlqvistin tytär lähtevät Lusun erikoisen elämän jäljille.

Rikollispomo. Urheilija. Muusikko. Yrittäjä. Suurperheen isä. Koulussa 15-vuotiaan Osmo Ahlqvistin käytösnumero oli kymppi. Pikkurikokset veivät hänet pahamaineiseen poikakotiin, jossa lapsia piestiin kuriin. Osmo ei palannut kotiin kilttinä poikana, vaan yhteiskunnan vihollisena. Myöhemmin "Lususta" tuli yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista.

Lusu Ahlqvistin lapset kertovat, kuinka heille selvisi, ettei isä ollutkaan töissä lelutehtaalla. Ex-vaimo, rikoskumppanit, poliisit ja ystävät puhuvat miehestä monen persoonan takana. Miehestä, jonka kohtaloksi koitui rahanhimo. Kirja kertoo myös rosvojen ja poliisien ikuisesta kilvasta ja yhteispelistä sekä alamaailman säälimättömyydestä.

Keväällä 1995 Lusun elämä päättyi laukauksiin kotiovella Kotkan Tavastilassa. Poliisi sai selville alamaailman perusteelliset palkkamurhasuunnitelmat 100 000 markan tapporahoineen, mutta vain yksi mies tuomittiin. Pelko on sulkenut taustoista tietävien suut jo 27 vuoden ajan. Murha särki nelilapsisen perheen, joka ei ole vieläkään toipunut isän kuolemasta.

Oliko poliisi sekaantunut Lusun huumebisneksiin? Miksi surma-ase oli ollut poliisin hallussa vähän ennen veritekoa? Millaista oli lasten elämä perheessä, jossa kyläili raskaan sarjan rikollisia ja joulunakin lahjat jakoi pukin nuttuun pukeutunut kolmoismurhaaja?

Jesse Mäntysalo (s. 1990) on toimittaja, joka on käsitellyt Lusun elämäntarinaa Ylelle kirjoittamissaan artikkeleissa. Hän seuraa työssään suomalaisia rikos- ja oikeustapauksia.

Satu Krautsuk (s. 1978) on Ylen toimittaja, joka on perehtynyt jutuissaan Lusun murhaan ja sen tutkintaan. Hän on seurannut huumerikollisuutta Kotkan seudulla 1990-luvulta lähtien.

Sini Ahlqvist (s. 1987) on Lusun tytär. Isän kuolema ja sen perheelle aiheuttama tuska saivat hänet kiinnostumaan mielenterveydestä ja ihmisten auttamisesta. Hän työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana ja terapeuttina.

 

Kustantaja: Docendo
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523821941
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2308Rikos

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.