Iloniemi - Eminenssi

Himanen, Hannu

Jaakko Iloniemi on realistinen analyytikko, yksi keskeisimpiä ihmisiä elämässäni. - Martti Ahtisaari

Ministeri Jaakko Iloniemen elämäntyö punoutuu tiiviisti sodanjälkeisen Suomen historiaan. Hän on todellinen eminenssi, johtava ja arvostettu osaaja, joka on vaikuttanut ulkopolitiikkaan kahdeksalla vuosikymmenellä.

Hän nousi 1950-luvulla sukupolvensa eturiviin ja oli mukana perustamassa Paasikivi-Seuraa. Yhdessä Martti Ahtisaaren kanssa Iloniemi oli 1960-luvulla luomassa Suomen kehitysyhteistyön perusteita. Hän teki näyttävän diplomaatin uran, joka vei hänet Suomen Etyk-valtuuskunnan päälliköksi ja Washingtonin-suurlähettilääksi.

Jaakko Iloniemi teki 1980- ja 1990-luvuilla toisen uran talouselämän vaikuttajana. Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtajana hänellä oli keskeinen rooli Suomen EU-jäsenyyden toteutumisessa.

Iloniemi on ollut presidenttien harmaa eminenssi. Kekkosen kaudella hän toimi ulkopolitiikan ytimessä. Koiviston aikana hän oli määrittelemässä ulkopolitiikan uutta suuntaa. Iloniemi oli Ahtisaaren luotettu neuvonantaja ja puheenkirjoittaja.

Hän on ollut samaan aikaan sekä osallistuja että ulkopuolinen tarkkailija ja 1950-luvulta lähtien intohimoinen ulkopolitiikan valistaja. Hän on ennustettavuuden ja vakauden merkitystä korostava reaalipoliitikko, joka on kärsivällisesti ajanut Suomen sitoutumista läntisiin rakenteisiin.

Vuoden 2022 toukokuussa 90 vuotta täyttävä Jaakko Iloniemi edustaa suomalaisen sivistyneistön parhaita ihanteita: uskoa avoimeen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja länsimaisen kulttuuriperinnön voimaan. Musiikki- ja kuvataideharrastus ovat tärkeä osa hänen elämäänsä.

Suurlähettiläs ja tietokirjailija Hannu Himanen on tehnyt pitkän uran ulkoministeriössä. Hän osallistuu aktiivisesti ulkopolitiikkaa ja Venäjää koskevaan keskusteluun. Kirjan keskeistä aineistoa ovat Jaakko Iloniemen laajat haastattelut ja hänen ainutlaatuinen yksityinen arkistonsa.

 

Kustantaja: Docendo
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523820999
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2307Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.