Virukset (pokkari)

Vuento, Matti

Viruksia kammotaan ja yritetään vältellä viimeiseen saakka. Nämä bakteerejakin pienemmät näkymättömät viholliset lymyilevät ovenkahvoissa, rahoissa ja valokatkaisimissa eli kaikkialla, missä ihmiset kokoontuvat ja liikkuvat. Jo yksi aivastus riittää aiheuttamaan kausi-influenssan bussilliselle ihmisiä.

Yleensä nämä solujen loiset eivät aiheuta isäntäeliölleen huomattavaa haittaa. Viruksen vierailu voi kuitenkin olla tappava, kuten viime vuosikymmenten ebola-, lintuinfluenssa- ja HIV-pandemioista on opittu. Viruksia on löydetty kaikista maapallon eliöistä, ja niillä on tärkeä rooli evoluutiossa ja ekosysteemin toimimisessa. Niitä on myös opittu hyödyntämään muun muassa hyönteisten ja syöpien torjunnassa sekä geenien korjaamisessa.

Virukset vie silmiä avaavalle matkalle virusten ja virustautien kiehtovaan maailmaan. Se kertoo virusten lisääntymistavoista ja keinoista tunkeutua soluihin sekä esittelee virustautien ja virusten löytämisen historiaa. Lukija pääsee myös pohtimaan, mikä on virusten alkuperä, kannattaako rokotuksia ottaa ja voivatko virukset uhata jopa koko ihmiskunnan olemassaoloa.

Alkuperäinen teos oli ilmestyessään vuonna 2016 Vuoden tiedekirja -palkintoehdokkaana. Tutkittua tietoa viruksista tarvitaankin nyt ehkä enemmän kuin koskaan, kun vuonna 2020 maailmalle levisi vaarallinen viruspandemia. Tämän uuden pokkaripainoksen loppuun on liitetty lyhyt katsaus sen aiheuttajasta, SARS-CoV-2-koronaviruksesta.

Kirjoittaja

Matti Vuento on biokemian emeritusprofessori Jyväskylän yliopistosta. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita virusten biologiasta ja osallistunut biokemian ja solubiologian oppikirjojen sekä nanoteknologiaa käsittelevän tietokirjan kirjoittamiseen. Tietokirjailijana Vuento pyrkii esittelemään luonnontieteitä myös laajalle yleisölle. Lisäksi hän on popularisoinut luonnontieteellisiä ilmiöitä lastenkirjoissa.

Teoksia

Virukset. Näkymättömät viholliset (sid.) (Gaudeamus 2016, Vuoden tiedekirja -ehdokkuus 2016)
Myrkkyjen maailma. Nuolimyrkystä sariiniin (Gaudeamus 2017, Vuoden tiedekirja -ehdokkuus 2017)
Bakteerien planeetta (Gaudeamus 2019)

 

Kustantaja: Gaudeamus
Sidosasu: Pokkari
ean: 9789523450998
Ilmestymisvuosi: 2020
Kirjastoluokka: 563

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter1
Rosebud Maria1
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.