Miten salpausselät syntyivät

Isomäki, Risto

Etelä-Suomessa, Hangosta Lappeenrantaan ja Raaseporin Bromarvista Pohjois-Karjalaan, on kaksi suurta mannerjäätikön reunamuodostumaa, Salpausselät. Vanhan teorian mukaan ne syntyivät, kun ilmasto tuntemattomasta syystä kylmeni vajaat 13 000 vuotta sitten. Mannerjäätikön sulaminen pysähtyi kaksi kertaa noin kahdensadan vuoden ajaksi ja paikallaan pysyneen jäätikön reunalle kasautui isoja sorakerrostumia.

Risto Isomäen uusi tietokirja haastaa tämän näkemyksen. Kirjan mukaan Salpausselät syntyivät kun Fennoskandian mannerjäätikön sulaminen saavutti äärimmäisen huippunsa. Itämeren suolapitoisuudessa sekä valtameren ja Itämeren pinnan korkeuksissa tapahtuneet vaihtelut näyttäisivät tukevan tätä näkemystä. Jos uusi näkemys pitää paikkansa, koko nuoremman dryaskauden aikainen kylmeneminen on saattanut paradoksaalisesti johtua mannerjäätikön sulamisesta. Mannerjäätikön Pohjois-Atlantille puskemat jäävuoret ja kelluva jäämurska ovat ehkä kasvattaneet laajojen merialueiden heijastavuutta ja ilmasto on viilentynyt. Voiko mannerjäätiköiden sulaminen vaikuttaa samalla tavalla myös tulevaisuudessa?

Isomäen mukaan selkein ja paras mannerjäätikön sulamisen dynamiikasta kertova aineisto löytyy juuri Suomesta. Kirja luettelee suuren joukon asian kannalta erityisen kiinnostavia suomalaisia paikkakuntia ja paikkoja.

Luettuasi tämän kirjan et enää katso kesämökkisi ympäristöä etkä Suomen maisemia samoin silmin kuin ennen.

Kustantaja: Into
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789522643582
Ilmestymisvuosi: 2015
Kirjastoluokka: 55.2 & 42
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Luonnontieteet

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.