Ei ydinaseille! Suomalaisen aktivismin historia

Kytömäki, Elli (toim.)

Ei ydinaseille! – Suomalaisen aktivismin historia on kunnianosoitus kotimaiselle rauhankeskustelulle. Se sisältää vuonna 1963 julkaistun, ydinaseiden vastaisen kansalaisliikkeen lähtölaukauksena olleen pamfletin Front mot kärnvapen. Monet artikkelien kirjoittajista, kuten Pär Stenbäck ja Lars D. Eriksson ovat sittemmin luoneet merkittävät urat yhteiskunnallisina ja kansainvälisinä vaikuttajina, ja heidän kiinnostuksensa ydinaseriisuntaan on kantanut läpi vuosikymmenten. Pamfletin lyhyet mutta analyyttiset ja aikaansa kuvaavat artikkelit herättävät edelleen ajatuksia. Vuosikymmenet ovat tuoneet artikkeleihin kiinnostavaa näkökulmaa, mutta eivät ikävä kyllä poistaneet niiden ajankohtaisuutta. 

Kirjan ensimmäisessä osassa kirjan toimittaja, ydinaseriisunnan asiantuntija Elli Kytömäki kertoo Suomen ydinasepolitiikasta eri aikakausina kansalaistoiminnan silmin ja luo sillan toisen osan alkuperäisartikkelien ja nykypäivän välille. Mukana kulkevat Sadankomitea, ja muut Suomen ydinaseriisuntaliikkeen keskeiset toimijat, kuten Rauhanliitto ja Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestö. 1980-luvun alkuvuosina virinnyt END-kansanliike euro-ohjuksia vastaan sekä uuden vuosituhannen alun Abolition 2000 -verkosto ja hiljattain käynnistetty ydinaseiden totaalikieltoon tähtäävä kansainvälinen ICAN-kampanja. Historiallinen katsaus päättyy syksyllä 2013 Helsingissä järjestetyn kansainväliseen Nuclear Exits -konferenssiin, jossa esiteltiin esimerkkejä ja kokemuksia valtioista, jotka ovat luopuneet ydinaseistaan. Tämä osoittaa, että ydinaseista luopuminen on mahdollista eikä ydinaseeton maailma ehkä olekaan sellainen utopia, jollaisena se usein kuvataan.

Ydinaseiden – ehkä jopa ydinsodan – uhka on edelleen ajankohtainen, ja ydinaseteknologian leviäminen on yksi aikamme suurimpia turvallisuusriskejä.  Ilman järjestöjen peräänantamatonta kampanjointia suomalaisen tiedon taso tästä ihmiskunnan turvallisuuden ydinongelmasta olisi nykyistä paljon vaatimattomampi.

Teoksen esipuheen on kirjoittanut Raimo Väyrynen.

Kustantaja: Into
Sidosasu: Pokkari
ean: 9789522643285
Ilmestymisvuosi: 2014
Kirjastoluokka: T32.7
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2308Tietopokkarit

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen5
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma2
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.