Heikki Värtsi - Laidasta laitaan

Kukkonen, Aino

”Kun joku mies totesi, että jahas, teidän poikanne tanssii, isä vastasi: ’Poikani tanssii ja tanssiikin hyvin!’”

Tanssi ei ollut 1940-luvun Jyväskylässä vilkkaan pojan tavallisin harrastus. Heikki Värtsin matkaa yhdeksi suomalaisen baletin legendoista vauhdittikin suvun karjalainen temperamentti.

Värtsin pitkä ja aktiivinen ura suomalaisen tanssin näköalapaikoilla hakee vertaistaan: se kattaa yli kuusi vuosikymmentä maamme tanssihistoriaa. Kansallisbaletin valovoimaisena ensitanssijana ja kiitettynä koreografina toiminut Värtsi on vaikuttanut ratkaisevasti myös tanssin murtautumiseen suomalaisen teatterin näyttämöille.

Muistelmissaan Värtsi kertoo eloisasti muun muassa siitä, kuinka hän pääsee oopperan lapsibaletin mukana esiintymään Ruotsiin prinsessa Sibyllalle ja rusettipäisille prinsessoille, kiertää nuorena balettilaisena sodasta toipuvaa Suomea ja erehtyy Pariisissa moittimaan opettajalleen tangolla edessään hutiloivaa epämusikaalista miestä, joka osoittautuu koreografitähti Maurice Béjartiksi.

Lopetettuaan tanssijanuransa Värtsi ryhtyi koreografiksi. Balettiyleisöä riemastuttivat varsinkin 70-luvun teokset. New Yorkissa hän treenasi samoilla tunneilla Liza Minellin kanssa ja löysi jazztanssin. Musikaaliohjaukset ja -koreografiat olivat kassamagneetteja ja tekivät Värtsistä suuren yleisön – ja erään suomalaisen presidentin – suosikin.

Heikki Värtsi valittiin taiteilijaprofessoriksi vuonna 1984. Hän on edelleen suosittu tanssijan työn esittelijä ja yleisönsä hurmaava luennoitsija: hänen taitonsa puhutella ihmisiä ja saada heidät kiinnostumaan klassisesta baletista on ilmiömäinen.

Auli Räsänen aloitti uransa Uuden Suomen musiikki- ja tanssikriitikkona 1970-luvun alussa. Sen jälkeen hän toimi vuosikymmeniä Helsingin Sanomien tanssikriitikkona, kunnes jäi eläkkeelle keväällä 2009.

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789520102418
Ilmestymisvuosi: 2011
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.