Tennis — Radikaali historia

Berry, David

Tennis - radikaali historia käsittelee tenniksen vähemmän tunnettuja juonteita lajin elitistisen imagon takana. Kirjoittaja David Berry nostaa lajin historiasta esiin unohdettuja hahmoja, aktivisteja ja intersektionaalisia henkilökuvia. Viktoriaanisesta Englannista nykypäivään ulottuva kirja edustaa pikemminkin sosiaali- kuin urheiluhistoriaa: sen kantavia näkökulmia ovat yhteiskuntaluokka sekä sukupuoli- ja vähemmistöidentiteetit. 

Tennis on toiminut sukupuolten välisen tasa-arvon, etnisten ryhmien, seksuaalivähemmistöjen ja työväenluokan puolesta käytyjen kamppailujen areenana. Historiansa alkuvaiheessa tennis tarjosi niin miehille kuin naisillekin pakopaikan ajan rajoittavia odotuksia vastaan. "Naismaisena" pidetty peli vetosi lukeneistoon ja taiteen ystäviin, ja pelin avoin sukupuolijakauma mahdollisti urheilullisen maskuliinisuuden, joka perustui fyysisen voiman sijaan tyyliin ja oveluuteen. 

1900-luvun alun suffragetit yrittivät polttaa Wimbledonin, ja pelille omistautuminen radikalisoi naispelaajia. Tänä päivänä tennis nähdään sukupuolinäkökulmasta poikkeuksellisen tasa-arvoisena lajina. Siitä on kiittäminen Lottie Doddin sekä Billie Jean Kingin kaltaisia tennistähtiä, jotka taistelivat naispelaajien aseman puolesta. 

Berry käsittelee myös muun muassa juutalaisten, Lontoon mustien, afroamerikkalaisten ja homojen tenniskerhojen historiaa ja sitä, miten miesten homokulttuuri vaikutti lajiin, vaikka pelaajista naiset ovatkin voineet kertoa avoimemmin kuulumisestaan seksuaalivähemmistöihin. 

Esiin nousevat myös kovat keinot, joilla Slazengerin ja Dunlopin kaltaiset yritykset ovat saavuttaneet näkyvyytensä tennisturnauksissa, sekä muotiteollisuuden ja tenniksen välinen kytkös. 

Mittavaan taustatyöhön pohjautuva kirja on suunnattu tenniksen ystäville sekä feminismin, vähemmistöjen ja työväenluokan historiasta kiinnostuneille. David Berry on BBC:n dokumenttielokuvaohjaaja ja intohimoinen tennisharrastaja.  

Kustantaja: Vastapaino
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789517688925
Ilmestymisvuosi: 2021
Kirjastoluokka: 79.35
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Vastapaino

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.