Marraskuu 1942

Englund, Peter

Ihmisiä historian käännekohdassa

Marraskuun 1942 alussa natsi-Saksa liittolaisineen oli voittamassa toisen maailmansodan. Saman kuun lopussa oli selvää, että akselivaltojen häviö oli vain ajan kysymys. Suosittu historioitsija Peter Englund kertoo tavallisten ihmisten kohtaloiden kautta, mitä tuon ratkaisevan kuukauden aikana tapahtui.

Stalingrad, El Alamein ja Guadalcanal ovat paikannimiä, jotka ovat tuttuja muillekin kuin sotahistorian harrastajille. Eri puolilla maapalloa tapahtuneissa suurissa taisteluissa liittoutuneet pääsivät ensi kertaa niskan päälle. Ratkaisutaistelujen nimet peittävät kuitenkin alleen sen, ettei sota tapahtunut vain strategisilla kartoilla vaan ihmisten elämässä. Historian mestarillisena elävoittäjänä tunnettu Englund on koonnut 39:n aikalaisen muistiinpanoista, kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä lukijan otteessaan pitävän kertomuksen. Siitä hahmottuu paitsi ratkaisevan kuukauden kulku, myös kuva siitä, mitä sota merkitsi tavallisille ihmisille. Ääneen pääsevät muun muassa sotilaat taistelun kaaoksessa ja pommituslennoilla, kotiäiti Long Islandilla, haaksirikkoutunut merimies, 12-vuotias shanghailainen tyttö, japanilaisten seksiorja Koreassa ja tavallinen suomalainen sotilas Syvärillä.

Peter Englund on ruotsalainen historioitsija, tarinallisten tietokirjojen August-palkittu mestari ja entinen Ruotsin Akatemian jäsen. Häneltä on käännetty suomeksi useita teoksia kuten Murha sunnuntaitiellä (2020), elämäkerta Kuningatar Kristiina - tyttökuningas (2012), Sodan kauneus ja kauheus (2009) ja Pultava (1993).

 

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510430323
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 90.35

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen5
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.