Patakuningas

Välimäki, Hans - Ånäs, Markus

Gastronominen omaelämäkerta ja 30 elämäkerrallista reseptiä. Hans Välimäki on keittiömestarina supertähti, johon tuskin kukaan suomalainen on voinut olla törmäämättä. Maineen perusta on Välimäen mestaroiman Chez Dominique -ravintolan huikea tarina, joka tuotti Suomen kaikkien aikojen gastronomisesti kunnianhimoisimmalle ravintolalle kaksi Michelinin tähteä. Saavutukseen ei yksikään toinen suomalainen ravintola ole vielä kyennyt. Vaikutus oli kuitenkin tähtiä isompi: Chez Dominiquen keittiöstä lähteneet kokit muuttivat omilla ravintoloillaan koko suomalaisen ravintolakulttuurin. "Isoisänä" toimi Välimäki, joka laittoi lopulta kaiken peliin saadakseen Suomeen ja koko Pohjoismaihin ensimmäisenä ravintolana kolme Michelinin tähteä. Valvottuja öitä, hikisiä päiviä ja raivoa, vihaa ja naurua, rahoituskeskusteluita ja isoa tiliä. Mutta ei, vaikka läheltä piti. Turhautunut keirttiömestari lopetti Chez Dominiquen vuonna 2013 ja keskittyi perheeseen ja harrastuksiin. Välimäen tarina alkaa Tampereen Amurista. Opit ruoanlaittoon antoi mummo, mutta myös keittämisestä salaa kiinnostunut isä, joka marinoi maksaa leivän päälle. Myöhemmin lähinnä juhlimisesta ja tähtikokin luontaiseduista kiinnostunut Välimäki oli jo ajautua huonoille teille, mutta ankara kurinpito ulkomailla huippukeittiöissä ja suomalaisten keittäjälegendojen palveluksessa sytyttivät kipinän, jonka seurauksena vaatimustasoksi kelpasi enää vain paras. Nyt Välimäki on uuden edessä. Siesta on pidetty, on aika aloittaa uusi sivu suomalaisessa ravintolakulttuurissa, uuden huippuravintolan kanssa. Kolmannen tähden metsästys on alkanut. Patakuningas piirtää 30 elämäkerrallisen reseptin kautta kuvan keittiöiden kuninkaasta ja viimeisen tähden metsästäjästä. Välimäki esittää versionsa mummon resepteistä armeija-ajan ruokiin, Chez Dominiquen klassikoihin ja tähtipizzoihin, joita läpi yön juhlinut henkilökunta teki ensimmäisten menestysbileiden jälkeisenä aamuna. Välimäki haastaa myös oppipoiknsa tekemällä näiden ravintoloiden kuuluisimmista annoksista"mestarin versiot". Reseptien rinnalla kulkee Välimäen itsensä kertomana gastronominen elämäkerta. Mukana ovat niin ylä- kuin alamäet, juhlat ja työ, lapsuus ja vanhemmuus, mutta myös ruokatrendien muuttuminen vegaaniruokiin asti. Markus Ånäs on toimittajana erikoistunut hyvän elämän aiheisiin muun muassa Kauppalehti Optiossa ja Suomen Kuvalehdessä. Ånäs on seurannut vuosien ajan läheltä niin Välimäen uraa kuin seikkailuita kaupunkien öissä. Ånäsiltä ilmestyi vuonna 2015 myynti- ja arvostelumenestys HIFK - ikuisesti sinun Johnny Knigan kustantamana. Hans-kirjan herkulliset annokset on kuvannut Meeri Utti.

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510420669
Ilmestymisvuosi: 2018
Kirjastoluokka: 682

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 3
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.