Joka kymmenes vuosi

Honkanen, Nina

Miltä tuntuu maata silmät auki pimeässä huoneessa kun uni ei tule? Miltä köyhyys haisee? Kuinka paljon kaksi hyvässä uskossa kirjoitettua nimeä ja maksamattomat laskut todellisuudessa painavat? Miten hauras ihmisen mieli lopulta on?
Suomi ajautui vaikeaan lamaan 90-luvun alussa. Sen seurauksia maksetaan yhä. Maahan tuli yhdessä yössä 300 000 työtöntä, joista osan tragediaa syvensi loppuelämän ajan maksettava takausvelka. Suurin osa heistä oli tavallisia suomalaisia ihmisiä: yrittäjiä, palkansaajia, maanviljelijöitä, opiskelijoita, eläkeläisiä.

Joka kymmenes vuosi kertoo Ainon ja Pekan tarinan. He takaavat 1980-luvun lopulla Ainon vanhempien asuntolainan ja päätyvät lopulta sen maksajiksi. Parikymppiset opiskelijat joutuvat tilanteeseen, johon heillä ei ole mitään koulutusta tai työkaluja. Mutta he eivät aio lannistua.
Romaani seuraa, miten Ainon, Pekan ja heidän kahden lapsensa tässä kurimuksessa käy. Kuinka selvitä häpeästä, nöyryytyksestä ja ihmisarvon hävittämisen tunteesta, jonka luottotietojen ja sitä kautta ihmisen arkisten perusoikeuksien menettäminen aiheuttaa?
Yhden suvun onnettomuus kasvaa yleiseen oikeuden ja kohtuuden etsimiseen. Ennen kaikkea Joka kymmenes vuosi on kuitenkin kuvaus pienen ihmisen taistelusta kapitalistisessa todellisuudessa, jossa ihmisyys on menettämässä arvonsa.
Kirjailija Nina Honkasen Joka kymmenes vuosi tarttuu aiheeseen, josta niin yksityisesti kuin yleisestikin on vaiettu viisitoista vuotta. Teos antaa vihdoin äänen pankkikriisin uhreille, jotka ovat kantaneet häpeäänsä yksin ja hiljaa.

Romaani herätti jo ennen julkaisemistaan runsaasti huomiota niin kotimaassa kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin. Lehtijutut takausvelkaisten tarinasta mursivat padot, ja sadat ihmiset ottivat yhteyttä Nina Honkaseen. Osa heistä itki, osa kiitti ja itki, osa onnitteli tekijää tärkeän aiheen tuomisesta päivänvaloon. Laman aiheuttamat haavat ovat vielä arpeutumatta ja Joka kymmenes vuosi kertoo tuosta historiaan jäävästä ajanjaksosta ennenkirjoittamattoman näkökulman.

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510312599
Ilmestymisvuosi: 2005
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.