Merirosvon metsästäjä: Kapteeni Kiddin tarina

Zacks, Richard

Kapteeni Kidd on jäänyt historiaan Amerikan säälimättöminpänä merirosvona, satumaisen rikkaana merenkävijänä, joka hautasi aarteita pitkin Intian valtamerta ja Yhdysvaltain itärannikkoa. Kirjailijat, historioitsijat ja aarteenmetsästäjät ovat kuitenkin olleet väärässä. William Kidd ei ollut verenhimoinen kurkunleikkaaja vaan kova mutta kunniallinen merikapteeni, joka oli saanut Englannin kuninkaalta salaisen tehtävän metsästää merirosvoja.

Tehtävä oli alusta asti epäonninen. Kidd ei ollut Kuninkaallisen laivaston komentajien eikä Itä-Intian kauppakomppanian kapteenien suosiossa. Juonittelun, panettelun ja huonon onnen seurauksena hän huomasi muuttuvansa mahtavien rahoittajiensa silmissä merirosvojen metsästäjästä merirosvoksi. Kidd leimattiin hänen miehistönsä tekojen takia ja hänen niskoilleen pantiin kaikkien tuon ajan merirosvojen synnit. Kiddin kohtaloon punoutui hänen kauan sitten unohduksiin jäänyt perivihollinsa Robert Culliford. Nämä kaksi kapteenia kävivät armotonta kaksintaisteluaan kunniasta ja kullasta maailman merillä. Culliford eli merirosvoelämää, Kidd yritti tasapainotella merirosvouden ja kunniallisuuden rajoilla. Toinen heistä hirtettäisiin Lontoon satamassa, toinen pääsisi vapauteen aarre mukanaan.

Merirosvot ovat seikkailukirjojen ja -elokuvien arkkiaiheita ja noiden tarunhohtoisten raakalaisten kuvastolliset kliseet vainoavat meitä kaikkialla, missä ollaan tekemisissä fantasian, rock’n’rollin tai romanttisen rikollisuuden kanssa. Myytin hälventämiseksi Richard Zacks tutki kolme vuotta kapteeni William Kiddin matkoista kertovia alkuperäisiä 1700-luvun alun loki- ja päiväkirjoja, oikeuden pöytäkirjoja ja kirjeitä. Vaikka Kidd osoittautui mainettaan nuhteettomammaksi merenkävijäksi, lähdekirjallisuus paljasti piraattien elämän olleen vielä karumpaa kuin myytti on antanut meidän uskoa.

 

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510290057
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.