Punatakkinen tyttö
Ei saatavilla

Punatakkinen tyttö

Ligocka, Roma

Maaliskuun 2. päivänä vuonna 1994 oli Krakovan suurimmassa ja nykyaikaisimmassa elokuvateatterissa Steven Spielbergin Schindlerin lista -elokuvan ensi-ilta, johon oli kutsuttu Krakovan ghetosta eloon jääneet perheineen. Kutsuvieraiden joukossa oli myös Roma Ligocka. Hän tunnisti olevansa pieni punatakkinen tyttö, joka vilahti elokuvan dokumenttiosuudessa. Elokuvan nähtyään Roma päätti kertoa ghetossa kokemansa kauheudet, jotka hän oli koko aikuiselämänsä yrittänyt unohtaa.

Roma Ligocka syntyi marraskuun 13. päivänä vuonna 1938 Krakovassa. Jo pienenä hän haaveili näyttelijättären urasta. Vuosien aikana kiinnostus teatteriin ja muotiin säilyi ja kasvoi, hänestä tuli paitsi kuvataiteilija myös menestynyt puvustaja ja lavastaja, joka työskentelee niin teatterin ja elokuvan kuin television maailmassa. Roma Ligocka asuu nykyisin Münchenissä. Roma Ligockan kirja Punatakkinen tyttö sai runsaasti julkisuutta, kun se ilmestyi Saksassa vuonna 2000. Muun muassa Der Spiegel -lehti nosti sen vuoden tärkeimpien, faktaa sekä fiktiota sisältävien kirjojen joukkoon.

Roma on juutalaisen liikemiesperheen ainoa lapsi. Perhe on ahdettu ghettoon pieneen asuntoon lukuisien kohtalotovereiden kanssa. Haju on hirvittävä, ja likaisessa pienessä keittiössä naiset kokkaavat vastenmielistä puurolientä, jonka kokkareita Roma inhoaa. 

Öisin tulevat saapasmiehet. Koirat haukkuvat ja miehet karjuvat, tutkivat papereita, lajittelevat ihmisiä, hakevat joukosta naisia ja lapsia. Isoäiti viedään keskitysleirille, ja isäkin katoaa. Väärennettyjen henkilöpapereiden avulla Roma ja hänen äitinsä onnistuvat pakenemaan ghetosta. Pelastajana oli Kiernikin perhe, jota ilman he tuskin olisivat selvinneet hengissä. Elämä ei juuri helpota rauhan tultua, eikä sodan loppuminen pyyhkäise mielestä kauheita kokemuksia. On pula ruuasta, asunnoista, kaikesta, ja natsien tilalla ovat uudet hallitsijat, Stalinin kommunistit. Tytön elämän valopilkku on häntä muutamaa vuotta vanhempi, villi serkkupoika, jonka ansiosta Roma saa kokea sentään palasen todellista lapsuutta. Serkku on Roman Polanski. Poika haaveilee Amerikasta ja elokuvista, mutta ei välitä tippaakaan koulunkäynnistä. Yhdysvaltoihin hän pääsikin, se tiedetään, ja tämän kirjan lukija ymmärtää Polanskin elokuvia uudella tavalla.

Kirjassaan, Punatakkinen tyttö, Roma Ligocka kuvaa tapahtumia asiallisen toteavasti ja taitavasti. Gheton arki levittäytyy lapsen silmin nähtynä kaikessa kammottavuudessaan todentuntuisena hajuja ja hankalia ihmissuhteita myöten.

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510259719
Ilmestymisvuosi: 2001
Kirjastoluokka: 991 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Holokausti

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.