Ei oikein ihminenkään

Brodsky, Joseph

"Ambivalenssi on kansakuntani hallitsevin luonteenpiirre. Ei ole neuvostoliittolaista pyöveliä, joka ei pelkäisi joutuvansa jonakin päivänä uhriksi, eikä niin surkeaa uhria, joka ei myöntäisi (vaikka vain sisimmässään), että hänellä on henkiset edellytykset ruveta pyöveliksi. Lähihistoriassamme on kumpaakin lajia ollut tarjolla yllin kyllin. Tämä on jonkinlaista viisautta, Voisi jopa luulla että tämä ambivalenssi juuri viisautta onkin; ettei elämä ole hyvä eikä paha, vaan mielivaltainen."
-Joseph Brodsky

Tämän teoksen kaksi kirjoitusta, jotka on valittu Brodskyn Yhdysvalloissa julkaistusta esseekokoelmasta "Less Than One", kertovat hänen omasta nuoruudestaan sodanjälkeisessä Leningradissa. Edellinen, "Ei oikein ihminenkään", esittää terävin ja vahvoin tuokiokuvin, miltä tuntui olla juutalainen koulupoika, tehtaantyöläinen, poliittinen vanki Neuvostoliitossa. Siinä ohessa se luonnehtii - runoilijan tiheällä ja täsmällisellä kielellä - koko maan poliittista järjestelmää ja kulttuuri-ilmapiiriä, Neuvostoliiton roolia maailmanpolitiikassa, sen johtajia ja venäläistä kansanluonnetta.
Toinen teksti, "Puolitoista huonetta", on kunnianteko runoilijan vanhemmille, joita Brodsky ei tavannut enää sen jälkeen kun hän oli joutunut lähtemään Neuvostoliitosta. Kirjoittamalla heistä englanniksi hän on halunnut turvata heille vapauden oman maansa kahleista ja kuolemanjälkeisen elämän, "pakotien valtion krematorion savupiipuista". Kaihoisasti ja lämpimästi hän kuvaa heidän perhe-elämäänsä yhteisasunnon puolessatoista huoneessa, mutta myös sitä miten hän itse vähitellen erotti tiilin ja laudoin, matkalaukuin ja kirjahyllyin siitä oman "Lebensrauminsa", jonne piti kulkea kolmen oven kautta. Muistellessaan vanhempiaan hän luo samalla tutkielman vanhemman ja lapsen suhteesta, lapsen pyrkimyksestä itsenäisyyteen, eroon vanhemmista, ja myöhemmästä paluusta heidän luokseen, syventymisestä vanhempien ajatus- ja arvomaailmaan oman persoonallisuuden rakennusaineiden löytämiseksi

 

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9513069125
Ilmestymisvuosi: 1987
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.