Oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykoepaketti 2014
Ei saatavilla

Oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykoepaketti 2014

Johdatus hyvään hallintoon - Oikeuden rajoilla - Johdatus immateriaalioikeuteen

Oikeustieteen pääsykoepaketti. Sisältää kolme kirjaa: Johdatus hyvään hallintoon, Oikeuden rajoilla ja Johdatus immateriaalioikeuteen.

Hallinto-oikeus on oikeudenala, joka koskee julkishallinnon rakennetta ja toimintaa. Hallinto-oikeus on monimuotoinen ja rajoiltaan avoin kokonaisuus, josta voi olla vaikea saada otetta. Sitä kuitenkin luonnehtivat tietyt oikeuslähteet sekä sille ominaiset käsitteet ja periaatteet. Teoksessa hallinto-oikeutta lähestytään sekä näiden peruselementtien että erityisesti hyvän hallinnon vaatimuksen näkökulmista.

Hyvä hallinto on jokaisen perusoikeus, joka julkisen vallan tulee toiminnassaan toteuttaa. Se viittaa ennen kaikkea oikeusturvan edellytyksiin, hallinnossa noudatettaviin eettis-oikeudellisiin normeihin sekä hallinnon avoimuuteen ja joustavuuteen. Hyvällä hallinnolla on myös kasvavaa merkitystä osana eurooppaoikeutta. Teoksen tavoite on luoda jäsennelty yleiskuva hallinto-oikeudesta oikeudenalana ja hyvästä hallinnosta sen keskeisenä laadullisena päämääränä.

 

Oikeuden rajoilla käsittelee oikeusteorian peruskysymyksiä. Teoksessa pohditaan oikeudenmukaisuuden ongelmaa tarkastelemalla toisaalta oikeuden suhdetta moraaliin ja toisaalta oikeuden suhdetta politiikkaan sekä vallankäyttöön yleisemmin. Keskeiseksi kysymykseksi nousee oikeuden itsenäisyys.


Oikeuden erottaminen politiikasta on oikeusvaltiossa välttämätöntä, sillä oikeusjärjestyksen tulee olla puolueeton ja sen tehtäviin kuuluu julkisen vallankäytön rajoittaminen. On kuitenkin vaikeaa tehdä selkeää erottelua oikeuden ja politiikan välillä. Mikä estää oikeutta muuttumasta pelkäksi vallankäytön välineeksi? Tämä kysymys on vaivannut oikeusfilosofeja jo kauan. Myös oikeuden ja moraalin yhteydet ovat hankalia hahmottaa. Onko oikeus jotain muuta kuin lakiin kirjoitettua moraalia? Missä kulkevat oikeuden rajat? Teoksessa pohditaan näitä oikeusteorian perustavanlaatuisia ongelmia kartoittamalla länsimaisen oikeusfilosofian klassista teoriaperinnettä. Oikeusfilosofista sisältöä havainnollistetaan erilaisin esimerkein ja oikeustapauksin, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään oikeudenmukaisuuden monivivahteisia kysymyksiä useasta näkökulmasta. Teos on laadittu oppikirjaksi, joka johdattelee lukijaa aihepiiriin. Se ei edellytä aikaisempia tietoja oikeustieteestä.

 

Immateriaalioikeus on yksi tärkeimmistä jälkimodernia tietoyhteiskuntaa sääntelevistä oikeudenaloista. Oikeudenalan merkitys yritysten kilpailutekijänä ja toimintaympäristön sääntelijänä on jatkuvasti kasvanut erityisesti digitalisoitumisen myötä.
Teos on tiivis johdatus immateriaalioikeuden peruskysymyksiin. Teoksessa käsitellään muun muassa tekijänoikeutta, patentteja, tavaramerkkejä ja toiminimiä sekä mallioikeutta. Erityistä huomiota kiinnitetään oikeudenalan eurooppaoikeudellisiin ulottuvuuksiin ja eri immateriaalioikeuksia yhdistäviin piirteisiin. Teos on laadittu käytettäväksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykoemateriaalina, mutta se soveltuu hyvin oppikirjaksi muuhunkin käyttöön.
Kirjoittaja on professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkimuksissaan keskittynyt erityisesti tekijänoikeuteen ja tavaramerkkioikeuteen sekä digitalisoitumisen tuomiin haasteisiin oikeudenalan yleisille opeille.

Kustantaja: Unigrafia Oy
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 14568420
Ilmestymisvuosi: 2014

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.