Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 58 102 eri kirjanimikettä sekä 3 424 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 9 254, Kaisaniemen Sivullisessa 45 743 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 559 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 10 587 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 7 125 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


Lukusuositukset



Rosebud - Ajankohtaista

Sivullisen ohjelmaa lokakuussa

 

 

To 10.10. klo 17.30

Lurra Editions -  25 vuotta hienoa kirjallisuutta

Lurra Editions juhlistaa 25 vuotta kestänyttä toimintaansa. Samassa tilaisuudessa juhlistetaan myös Stephan Tomen Luumusadetta-teoksen julkistamista.

 

 

Pe 11.10. klo 16

Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen: Nobelien öljydynastia ja suomalaiset (Into)

Kirjan kirjoittajat Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen kertovat suomalaisten tuntemattomaksi jääneestä roolista idän suuressa öljybisneksessä.

Lukuisa joukko suomalaisia insinöörejä ja muita asiantuntijoita kuului Nobelien dynastian ytimeen niin Pietarissa kuin Bakussakin ennen Venäjän vallankumousta. Uutuuskirja kertoo samalla toisen teollisen vallankumouksen, öljy- ja aseteollisuuden suuresta kuvasta. Öljyn lisäksi Nobelit kehittivät koneita, räjähdysaineita ja aseita.

Kertomus Nobelien öljyimperiumista ja sen suomalaisista on samanaikaisesti kertomus kansainvälisten pääomien keskittymisestä, voiton tavoittelusta, sen aiheuttamista kansallisista ja sosiaalisista ongelmista ja lopulta Nobelien öljydynastian kaatumisesta ja suomalaisten paosta vallankumouksen jaloissa.

Haastattelijana Maria Rossi.

 

 

Pe 11.10. klo 17

Jaana Kouri: Tulitanssi – Askeleita samaanin polulla (SKS)

 

Mikä samanismissa kiinnostaa 2020-luvun länsimaista ihmistä?

 

Turun yliopistossa työskentelevä uskontotieteilijä Jaana Kouri on tutkinut uransa aikana uussamanismia ja ihmisten suhdetta ympäristöönsä. Aihe koskettaa häntä läheltä, sillä hän myös itse harjoittaa samaaniutta. Uudessa Tulitanssi – askeleita samaanin polulla -kirjassaan hän avaa ainutlaatuisen näkymän uussamanismiin sekä kokijan että tutkijan silmin. Mikä ihmiskunnan historian vanhimmassa animistisessa uskomusmaailmassa vetoaa nykyihmiseen?

 

Jaana Kouria haastattelee uskontoantropologi Maija Butters.

 

 

Ti 15.10. klo 17

Kari Hotakainen: Helmi

Kari Hotakaisen Helmi on vauhdikas ja hauska kirja vakavista asioista. Liikuttava, hauska ja sydämellinen romaani. Kari Hotakainen on kirjoittanut paljon, mutta tällaista ei koskaan aiemmin.

Nina Paavolainen haastattelee.

 

 

Ke 16.10. klo 17

Markus Ikonen: Coachaatko?

 

Teos pohjautuu kymmenen ammatticoachin haastatteluun sekä pohdiskeleviin asiantuntija-artikkeleihin, joiden myötä huippucoachien kokemukset kytkeytyvät laajempaan kontekstiin alati kasvavalla toimialalla.

 

 

 

To 17.10. klo 17

 

Kai Ekholm: Mies jolla oli Matti Klingen kasvot (Otava)

Tapani Ruokanen: Tapani Ruokanen silminnäkijänä (Docendo)

 

Ekholm ja Ruokanen haastattelevat toisiaan uutuuskirjoistaan.

Kai Ekholm: Mies jolla oli Matti Klingen kasvot (Otava)

 

Professori ja historioitsija Matti Klinge (1936-2023) oli kansakunnan yliminä ja poleemikko, jonka kommentteja moni pelkäsi. Hän rakensi muistelmistaan ja päiväkirjoistaan monumentin. Silti hänen ajatuksensa jäivät monille etäisiksi. 

 

Tapani Ruokanen: Tapani Ruokanen silminnäkijänä (Docendo)

 

Palkittu journalisti avaa kirjassaan lähihistorian käännekohtia, seikkailee itse tapahtumien ytimissä ja haastattelee vaikuttajia maailmalla. Ainutlaatuinen muistelmateos meidän ajastamme tempaa mukaansa. 

 

 

 

Pe 18.10. klo 16

 

Markku Salo: Orjalauluista hiphoppiin - mustan musiikin sielua etsimässä (Aviador)

 

 

Markku "Jazzpastori" Salo näyttää perusteellisessa teoksessaan afrikkalais-amerikkalaisen musiikin pitkät ja syvät yhteydet hengellisyyteen ja mustan väestön epäinhimilliseen kohteluun. Hän esittelee teoksessaan laajalti myös gospel- ja bluestekstejä varhaisimmista moderneimpiin.

 

Salo myös pohtii teoksessaan, miten musiikin spirituaalisuuden voi tunnistaa myös instrumentaalimusiikista.

 

Haastattelijana Karri "Paleface" Miettinen.

 

 

La 19.10. klo 14

Suomen Humanistiliitto: YK ja tulevaisuus (puhe- ja keskustelutilaisuus)

Ennen YK:n varsinaista yleiskokousta järjestettiin Tulevaisuuskonferenssi, joka hyväksyi suurella valtioiden enemmistön äänillä Tulevaisuussopimuksen ja sen lisäpöytäkirjana Digitaalisopimuksen ja Tulevien sukupolvien julistuksen. Mitä ne sisältävät ja mitä mahdollisuuksia sopimus antaa valtioille, kansalaisyhteiskunnalle ja yrityksille vastata ihmiskunnan suuriin ongelmiin?

 

Puhujina Ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Erik Lundberg ja kansanedustaja Elisa Gebhard.

 

 

 

Ti 22.10. klo 17.30

Bianca Bellová: Järvi (Kairaamo)

Järvi (Jezero, 2016) ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2024 Susanna Rädyn kääntämänä.

Järvi käsittelee Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen kollektiivisia traumoja, joita luonnehtivat diktatuurin, sodan, ympäristön ja alkuperäisten kulttuurien tuhoutumisen vaikutukset. Järvi vie lukijan maailmaan, jossa poliittiset ja ekologiset katastrofit kietoutuvat yhteen.

 

Tapahtuman järjestäjinä ovat Kairaamo ja Tšekin suurlähetystö. 

 

 

Ke 23.10. klo 17

JULKISTAMISTILAISUUS: Hanneriina Moisseinen & E. L. Karhu: Ajan rajalla (Bokeh)

Ajan rajalla perustuu dramaturgi, kirjailija E. L. Karhun näytelmään kuka tahansa meistä – dokumentti (2011), joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen yksityiskohtaiset tekstiilityöt rakentavat tekstille visuaalisen maiseman ja kerronnallisen struktuurin.

Kirjamuodossa kerronnallinen muoto korostuu. Kokeellisesta sarjakuvasta puuttuvat tunnistettavat, nimetyt henkilö- ja ihmishahmot, mutta tarina siinä hahmottuu: joku joutuu “ajan ulkopuolelle”, suistuu pois tutusta ja ymmärrettävästä maailmasta.

 

Ma 18.11. klo 17

Janne Flinkkilä: Pedro (Like) & Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga)

Sivullisen lavalla käsitellään suuria sanoja ja viihdemestari(e)n elämää, kun toimittajat Miska Rantanen ja Janne Flinkkilä pureutuvat uutuuskirjoihinsa Palefacesta ja Pedro Hietasesta. Kirjailijoiden lisäksi keskustelemassa on Karri Miettinen aka Paleface. Pedro on joukosta fyysisesti poissa, mutta taatusti mukana anekdooteissa ja muistoissa. 
Paleface on vakiinnuttanut asemansa monialaisena sanatyöläisenä. Hänen teksteissään vilisevät kirjalliset viittaukset ja maailmanparantaminen – mutta myös kiinnostus suomalaisuuden ytimeen. Protestilaulaja avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali. 
Miska Rantanen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.
Pedro Hietanen (1949-2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana näkyi ja kuului lähes kaikkialla. 

 

Pedro Hietasella on ollut ainutlaatuinen näköalapaikka viihteen huipulla. Pitkään harkittuaan hän kertoi hillittömät tarinansa ja syvät mietteensä kokeneelle musiikkitoimittaja Janne Flinkkilälle.

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 58 000 nimikkeen kirjakauppa osoitteessa Kaisaniemenkatu 5 Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata ohjelmaa myös verkon välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.